2 °C Budapest

Mi lelte a magyar autósokat? Úgy veszik ezt a matricát, mint a cukrot

2019. december 11. 19:31

A következő esztendőtől érvényes, de már idén decembertől megvásárolható éves e-matricák iránti kereslet ugrásszerű növekedését tapasztalta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. A megyei és országos éves matricákból 18 százalékkal több fogyott, mint tavaly ilyenkor. Ezen belül az országos lefedettséget kínáló jogosultságot december első hetében 85 százalékkal vették meg többen, mint 2018 hasonló időszakában.

A sorban állás és a tumultus elkerülése érdekében már 2019. december 1-től meg lehet vásárolni elővételben a 2020. január 1-től érvényes éves autópálya-matricákat. Az eladások már az első héten csúcsot döntöttek annak ellenére, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján általában nem az első hét a legerősebb az előértékesítésben. Éves e-matricából közel 20 ezer darabot vásároltak az autósok, mintegy egyharmadával többet, mint 2018 decemberének első hetében. Ezen belül kiugróan megnőtt az éves országos úthasználati jogosultságot váltók száma: tavaly ilyenkor még csak 4500 országos éves e-matrica talált gazdára, idén hét nap alatt viszont már 8400-at adott el ebből a típusból a NÚSZ, ami több mint 85 százalékos emelkedés. Az éves matricák mindig a következő év januárjának végéig érvényesek, így aki most először vesz országos vignettát 42.980 forintért, az akár 13 hónapon keresztül, korlátlan alkalommal használhatja Magyarország díjfizetős útjait.

Az adatokból kitűnik, hogy az emberek egyre tudatosabban tervezik meg útjaikat, hosszabb távon és többet autóznak. Jellemző, hogy többen heti helyett havi, havi helyett pedig éves matricát vásárolnak. Fontos, hogy a 2020-ra érvényes éves e-matricák elővételben sms küldésével nem vehetők meg, mivel ennél a vásárlási módnál a vásárlás napja egyben az érvényességnek is a kezdete. A matricavásárláshoz a NÚSZ a saját hivatalos csatornáját, az ematrica.nemzetiutdij.hu-t ajánlja az autósok figyelmébe. A NÚSZ vezérigazgatója, Bartal Tamás hangsúlyozta: "ez az egyetlen olyan állampolgárbarát digitális felület, ahol nincs többletköltség, csak az e-matrica árát kell megfizetni." Bartal Tamás hozzátette: "idén összesen mintegy 500 millió forint el nem költött kényelmi díj maradt azok zsebében, akik az egyéb elektronikus megoldások helyett az állami útdíjszolgáltató online felületén vásárolták meg autópálya-matricájukat."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem