2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Magyar utak Európa leghalálosabbjai között: itt vagy óriási veszélyben, ha autózol


Egy magyarországi régió, nevezetesen a Közép-Dunántúl is ott van az Európai Unió, közlekedés szempontjából legveszélyesebbjei között. A statisztikai adatok szerint 2018-ban itt 1 millió lakosra 97 haláleset jutott. Ez pedig kifejezetten magas számnak számít, de arányaiban, egész Európát figyelembe véve sok halálos baleset történt másik 4 magyar régióban is. Közvetlen szomszédjaink közül Románia és Horvátország is nagyon rosszul szerepelt az összesített listán.

Világ-összehasonlításban az EU közútjai a legbiztonságosabbak közé tartoznak, és az idő előrehaladtával összességében egyre biztonságosabbak is lesznek - írja friss publikációjában az Eurostat. Mindennek ellenére a közúti biztonság továbbra is fontos társadalmi kérdés, ugyanis 2018-ban 23 418 közúti haláleset történt az unióban, továbbá a statisztikák 1,23 millió közúti sérülést is feljegyeztek.

Hol a legveszélyesebb autózni?

A halálos balesetek alapján megállapítható, hogy az EU legveszélyesebb régiója Görögországban található Dél-Égei-szigetek. Itt ugyanis a statisztika szerint egy millió lakosra 161 közúti haláleset jutott 2018-ban. Ez követte Portugália egyik régiója, Alentejo, ahol 1 millió lakosra vetíve 142-en veszítették életüket közúti balesetben. A harmadig legveszélyesebb tája az EU-nak a lengyel Mazóviai vajdaság, ahol 1 millió állampolgárra összesen 127 közúti haláleset jutott.

Az EU 10, közúti szempontból legveszélyesebb régiói közül a top 3 melle bekerült még 2 belga, 2 román, illetve 3 bolgár régió is. Közvetlenül keleti szomszédunknál ez a Nyugat-romániai régiót, illetve a Délkelet-romániai régiót jelentette. Ahogy az a statisztikákból látszik, magyar régió egy sem került be a 10 legveszélyesebb közé. Ez egy felől jó hír, másfelől sok okunk nincs az örömre.

Az Európai Unióban ugyanis 33 olyan közigazgatási terület van a több százból, ahol az 1 millió lakosra jutó halálos közúti balesetek száma nagyobb vagy egyenlő mint 85. Itt pedig sajnos már találni magyar területet, méghozzá

a Közép-Dunántúlt, 97 halálesettel.

Ami így a legfrissebb európai összehasonlító adatok szerint Magyarország legveszélyesebb régiója a közúti baleseteket tekintve. Ezt a statisztikai területet egyébként három megye alkotja, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém. Ez azt is jelenti, hogy 2018-ban arányosan e megyék útjain veszítette a legtöbb ember közúti balesetben az életét hazánkban.

Érdekes egyébként azt is megjegyezni, hogy a Közép-Dunántúli régió úgy lett a legveszélyesebb magyar terület 2018-ra, hogy egyetlen év alatt 31-el nőtt az 1 millió lakosra vetített, közúti balesetben elhunytak száma. Ezen a területen utoljára ilyen magas számokat 2010 és az előtt mértek.


Forrás: Eurostat, 1 millió főre jutó közúti halálesetek száma sávosan

Azért máshol is vigyázni kell

Ahogy a statisztikákból kiderült, a leghalálosabb régiók közé csak egyetlen magyar régió került be, ám van 4 másik olyan régiónk, ahol összességében szintén nagyon magas az átlagos közúti balesetben történő elhalálozás. Ide azokat a statisztikai területeket sorolja az Eurostat, ahol 1 millió lakosra 65-85 közúti haláleset jutott. Ilyen terület összesen 37 van az EU-ban, ebből 4 magyar, nevezetesen:

  • Dél-Alföld, közúti balesetben 1 millió lakosra 79 haláleset jutott;
  • Pest, közúti balesetben 1 millió lakosra 76 haláleset jutott;
  • Nyugat-Dunántúl, közúti balesetben 1 millió lakosra 73 haláleset jutott;
  • Dél-Dunántúl, közúti balesetben 1 millió lakosra 69 haláleset jutott.

Minden azt is jelenti, hogy az egész EU-t nézve Magyarország a közúti közlekedés tekintetében abszolút a veszélyesebb országok közé tartozik. Ugyanez mondható el Romániáról, Bulgáriáról, Horvátországról, Görögországról, Lengyelországról, illetve Franciaország majdnem feléről, valamint Spanyolország, Svédország és Finnország 1-1 régiójáról is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Videó: bejutottunk az ALDI raktáraiba, ahol több ezer tonna papírt hasznosítanak újra
2025-re minden saját márkás termék csomagolása újrahasznosítható lesz az áruházláncnál.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

12.03-12.09
Országos

Spar

12.03-12.09
Országos

Lidl

12.03-12.09
Országos

Aldi

12.03-12.09
Országos

Tesco

12.03-12.09
Országos

Auchan

Prémium termékkatalógus
11.26-12.24
Országos

Aldi

11.26-12.02
Országos

Auchan

11.26-12.02
Országos

  Ajánlatunk