2020. augusztus 15. szombat Mária

Ez azért kemény: háromszor annyit keres egy magyar Németországban, mint itthon


Az itthoni átlag közel háromszorosát keresik a németországi magyarok - írja a G7. A németországi magyar munkavallók bruttó bére csökkent ugyan az elmúlt években, a forint euróval szembeni gyengülése miatt még így is nőtt a különbség a kinti és az itthoni magyarok fizetése között.

A németországi magyarok 77 százaléka dolgozik főállásban, a német munkaügyi hivatal adatai szerint számuk évről évre csökkenő mértékben nőtt. 2017-ben a magyar munkavállalók medián bére a német bér 67 százaléka volt, 2008-ban ez még 89 százalékot ért el. Ennek oka az lehet, hogy egyre több alacsonyan képzett magyar megy Németországba dolgozni. A magyarok 2017-es bruttó átlagbére így 2156 euro volt.

A csökkenés ellenére viszont még mindig többet ér a kinti magyarok medián átlagbére, mert a forint eközben folyamatosan veszített értékéből az euróval szemben. Folyó árfolyamon ma 2,2-2,9-szeresét lehet megkeresni Németországban, mint itthon. Egy 2017-es mikrocenzus szerint 240 ezer magyar dolgozik ma Németországban, ezek közül 79 ezer már a német állampolgárságot is megszerezte.

A magyarok foglalkoztatási rátája Németországban magas (57 százalék), nálunk csak a portugálok (59) és a szlovákok (59) dolgoznak többen. A kelet-közép európai munkavállalók közül viszont csak a szlovénok és a csehek keresnek többet, mint a magyarok.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.