2019. február 16. szombat Julianna, Lilla

Ez azért kemény: háromszor annyit keres egy magyar Németországban, mint itthon


Az itthoni átlag közel háromszorosát keresik a németországi magyarok - írja a G7. A németországi magyar munkavallók bruttó bére csökkent ugyan az elmúlt években, a forint euróval szembeni gyengülése miatt még így is nőtt a különbség a kinti és az itthoni magyarok fizetése között.

A németországi magyarok 77 százaléka dolgozik főállásban, a német munkaügyi hivatal adatai szerint számuk évről évre csökkenő mértékben nőtt. 2017-ben a magyar munkavállalók medián bére a német bér 67 százaléka volt, 2008-ban ez még 89 százalékot ért el. Ennek oka az lehet, hogy egyre több alacsonyan képzett magyar megy Németországba dolgozni. A magyarok 2017-es bruttó átlagbére így 2156 euro volt.

A csökkenés ellenére viszont még mindig többet ér a kinti magyarok medián átlagbére, mert a forint eközben folyamatosan veszített értékéből az euróval szemben. Folyó árfolyamon ma 2,2-2,9-szeresét lehet megkeresni Németországban, mint itthon. Egy 2017-es mikrocenzus szerint 240 ezer magyar dolgozik ma Németországban, ezek közül 79 ezer már a német állampolgárságot is megszerezte.

A magyarok foglalkoztatási rátája Németországban magas (57 százalék), nálunk csak a portugálok (59) és a szlovákok (59) dolgoznak többen. A kelet-közép európai munkavállalók közül viszont csak a szlovénok és a csehek keresnek többet, mint a magyarok.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 44 388 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 12,57%), de nem sokkal marad el ettől a Cofidis 46 911 forintos törlesztőt (THM 15,34%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, az OTP, valamint az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS