Ellepték a turisták Budapestet: 20 százalékkal nőtt a szálláshelyek árbevétele

MTI
2018. február 13. 09:01

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-árbevétele mintegy 20 százalékkal, 139,8 milliárd forintra nőtt tavaly 2016-hoz képest, a bevételek 96,5 százalékát, 134,9 milliárd forintot a szállodákban könyvelték el - közölte a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BFTK).

Tavaly a vendégéjszakák száma meghaladta a 10 milliót a fővárosban, ahol több mint 4,2 millió vendég szállt meg. A vendégéjszakák száma először haladta meg az évi 10 milliót Budapesten.

A vendégek 85,6 százaléka külföldi volt, a vendégéjszakák 88,2 százaléka származott külföldiektől. A legtöbben az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, majd Németországból jöttek a fővárosba.
A legdinamikusabb árbevétel-növekedési ütemet a 36 százalékkal a kategória nélküli szálláshelyek jelentették, és 21,8 százalékkal a 4 csillagosak.

Az összesítőből kiderült, hogy tavaly a vendéglátóhelyi és egyéb szolgáltatásokból - például reggeliből, ajándéktárgy értékesítésből - származó árbevételekkel együtt a kereskedelmi szálláshelyek összesített bruttó árbevétele meghaladta a 200 milliárd forintot. A közlemény szerint az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-árbevétel (REVPAR) a tavaly átlagosan 17 871 forint volt, míg az egy kiadható szobára jutó összes bruttó bevétel (TREVPAR) 27 285 forint. Előbbi 18,7 százalékkal, utóbbi 17,6 százalékkal nőtt 2016-hoz képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tavaly decemberben a kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-árbevétele megközelítette a 10,3 milliárd forintot, amelynek 90 százaléka külföldi vendégektől származott. Az év utolsó hónapjában az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-árbevétel 15 292 forint, az összes bruttó árbevétel pedig 25 212 forint volt. Ez jelentős, 9 százalék körüli bővülés 2016 azonos időszakához képest, ugyanakkor 10 százalékkal az éves átlag alatt marad.

A közlemény kitért arra is, hogy 2017 decemberében a legtöbb vendégéjszakát, majdnem 190 ezret az V. kerületben töltöttek, a bulinegyedet is magában foglaló VII. kerületben pedig több mint 127 ezret. A vendégéjszakák száma a VI. kerületben meghaladta a 88 ezret, míg a VIII. kerületben a 87 ezret. A legmagasabb növekedési ütemet, 29 százalékot a megelőző év azonos időszakához képest a IX. kerületben mérték, amely négy újonnan nyitott szállodának köszönhető.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem