15 °C Budapest

Eléggé megszívhatod, ha ilyen autód van

2015. szeptember 28. 13:00

A dízel halott, mondja több elemző, mert egyszerűen nem, vagy csak elképesztő költségekkel tehető tisztává, emiatt egyértelmű, hogy az USA-ból rövid időn belül, előbb-utóbb viszont mindenhonnan eltűnnek a dízeles autók. A dolog szerintünk nem ennyire egyszerű, már csak azért sem, mert jelentős tőkét kötöttek le a gyártók a dízelmotorok előállítására, és gyorsan, nagy tömegben nehezen válthatók ki a dízeles autók, főként, ha a flottaszintű szén-dioxid-kibocsátást is szem előtt tartjuk. Megnéztük, melyik autógyártóknak kell aggódniuk, ha mégis hamarosan véget érne a dízel-korszak.

Az autógyártók képtelenek a valóságban is megfelelni az álszent módon meghatározott károsanyag-kibocsátási határértékeknek. Mindenki tudja ezt, az autógyártókon kívül a szabályozó hatóságok, a politikusok, a környezetvédők, az autós újságírók, mindenki, még az autóvásárlók is. Az, hogy eddig ebből nem lett nagyobb botrány, csak annak tudható be, hogy olyan trükkök derültek ki, amik nem ütköztek semmilyen szabályba (a teszteken túlfújt, alacsony gördülési ellenállású abroncsok, alacsony súrlódású motorolajok, teljesen feltöltött akkumulátorok stb.) a hatóságok szemet hunytak felettük, most azonban a Volkswagen túlment egy határon, és nem engedélyezett szoftvermódosítással tartotta be a szabályokat.

A dízel a bűnbak

A Volkswagen-botrány kapcsán a dízel motorokat vették elő, ami főként 3 dolognak tudható be:

  • az eddigi tudásunk szerint ezeknél használt manipulációra alkalmas szoftvert a Volkswagen
  • míg a benzines motoroknál elsősorban a szén-dioxid kibocsátás a nagyobb probléma, de ott a gyártók által megadott értékekhez képest különböző tesztek alapján "csak" 28-54 százalékkal több károsanyagot bocsátanak ki az autók, a dízelek a határérték sokszorosát bocsátják ki nitrogén-oxidokból
  • több paraméter alapján a szén-dioxidnál is veszélyesebb üvegházhatású gáz a dízel motorok által kibocsátott nitrogén-dioxid

A botrány elülhet, a dízeles probléma maradhat

Bár a korábbi autóipari botrányok tapasztalata az, hogy a fogyasztók emlékezete rövid, néhány hónap után - főként ha a gyártó célzott marketingkampánnyal, kedvezményekkel jön elő - kvázi elfelejtik a botrányt, az eladások újra emelkedhetnek (lásd a tavalyi GM-botrányt), a mostani eset azért abban mindenképpen különbözik a korábbiaktól, hogy nem egy hibás alkatrészről van szó, amit ha kicserélnek, az autó hibátlanul tovább működik, itt a szoftvercsere módosítása akár a menettulajdonságokat is ronthatja, ha pedig bebizonyosodik, hogy dízeleket képtelenség tisztán működtetni, akkor akár a technológia létjogosultsága is megkérdőjelezhető.

Európában terjedt el leginkább

A világ 3 legnagyobb autópiaca közül igazán csak Európában terjedtek el a dízelautók, az Egyesült Államokban csupán 3 százalék a dízelek aránya, Kína pedig alig 1 százalékát adja a globális dízelpiacnak. Európában adják el a világ dízeles személyautóinak közel háromnegyedét, Indiában hatodát, más nagyobb autópiacon viszont nem igazán terjedtek el, sőt, például Brazíliában nem is hozható forgalomba dízelautó.

A dízelautók hagyományos piaca tehát Európa, az ACEA adatai szerint Nyugat-Európában az új autók több mint fele dízel, bár ezek aránya az elmúlt években valamelyest csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi lesz a dízelekkel?

Mivel az autógyártás több ország meghatározó gazdasági szereplője és nagy foglalkoztató, valószínűleg a kemény szavakon túl rövidtávon nem sok minden történik, a szabályozó a politikával karöltve keménynek tűnő, de a távoli jövőbe vesző elvárásokkal, átmeneti időszakkal, egymás mellett párhuzamosan létező határértékekkel operál majd.

Ha azonban bebizonyosodik, hogy a dízel-technológia nem, vagy csak nagyon magas fejlesztési költségekkel tehető tisztává, akkor főként az európai gyártók lesznek bajban. Rövidtávon a dízelmotor-gyártásban lekötött több milliárd eurónyi tőke miatt nem valószínű, hogy a gyártók gyorsan feladnák pozícióikat, és más típusú motorok/hajtásláncok gyártására állnának át, hosszú távon viszont elképzelhető a dízelek arányának jelentős csökkenése a személyautóknál.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm