18 °C Budapest
Close-up shot of a businessmans hand getting his boarding pass at check-in counter

Bárkinél működik a legális repjegy-trükk: így lehet súlyos tízezrekkel olcsóbb a nyaralás

2024. március 14. 10:07

A tavaly februárban bevezetett különadó jócskán megdrágította a repjegyeket: akkor szinte alig lehetett találni olyan európai várost, ahová olcsóbban tudtunk volna jegyet venni Budapestről, mint például Bécsből. Megnéztük, egy évvel később mi a helyzet: még mindig érezteti-e markánsan a hatását a légitársaságok hozzájárulásának extra költsége. A válasz egy szóban: igen.

Az utazás alapszükséglet: ezt bebizonyították a járvány utáni felemás évek, főleg 2023, amikor ketrecből szabadult oroszlánként vetették rá magukat az emberek a repülőjegyekre. A Turisztikai Világszervezet (UN Tourism, korábban UNWTO) előrejelzése szerint a nemzetközi turizmus 2024-ben várhatóan visszaáll a járvány előtti szintre, sőt, az első becslések szerint a növekedés 2%-kal is meghaladhatja a 2019-es szintet.

Magyarországon is hasonló trend várható, és úgy tűnik, szívesebben megyünk külföldre nyáron, mint belföldre – ennek nagy kárvallottja volt tavaly a Balaton és környéke.

Annak ellenére népszerűek a külföldi úti célok itthon, hogy a repülőjegyek árai nagyot emelkedtek a különadó miatt. A 2023. február 28-án kihirdetett kormányrendelettel módosította több extraprofitadó köztük a légitársaságok hozzájárulásának szabályait is, így az alacsonyabb kibocsátási értékkel rendelkező légi járművek esetén csökken, míg a magasabb kibocsátási értékkel rendelkező légi járművek esetén nő a hozzájárulás mértéke. (Többek között ezért is pörgeti fel le több légitársaság a repülőgépek cseréit, és szereznek be új, környezetbarátabb eszközöket.)

Tavaly ilyenkor, frissen a különadó után megnéztük, mennyivel olcsóbb, ha Bécsből repülünk Budapest helyett. Aki maga szervezi az utazásait távolabbi desztinációk irányába, az időről időre biztosan feltéved repjegyár-összehasonlító oldalakra, keresve a jóáras jegyeket. Magyarország szerencsés földrajzi helyzete révén két másik főváros is belátható közelségben van, így érdemes olykor megnézni, honnan a legolcsóbb. Korábban is néztük már, olcsóbb-e Ausztriából, Szlovákiából utazni, Budapest helyett, és 2021-ben, 2022-ben is voltak jobb ajánlatok, de nem volt kirívó a helyzet, mint a különadó bevezetése után 2023-ban. Akkor szinte nem volt olyan desztináció, ami olcsóbb lett volna Budapestről, mint Bécsből. Mostanra a helyzet konszolidálódott, azaz bőven van úti cél, ahová olcsóbb Budapestről repülni, de a trend még mindig érezteti a hatását.

Az olasz városokat tettük az első grafikonra: Rómába, Nápolyba, Cataniaba olcsóbb, Milánóba drágább eljutni Bécsből júliusban.

A Skyscanner keresőt használtuk, 2024. március 13-án este 9 körül kértük le az adatokat, és a legolcsóbb júliusi lehetőség árát tettük a grafikonra. Nem minden esetben van pont egy hét az indulás és az érkezés között, de átszállás nélküli opciót választottunk. Ennek ellenére ahogy tavaly, úgy idén is inkább a trend az érdekes, ami kirajzolódik az árakból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Burgaszba sokkal olcsóbb egy júliusi repjegy Bécsből, Bázelba viszont sokkal dárgább, Záraba majdhogynem ugyanannyiba kerül.

Azt tudjuk, hogy a repülőjegyek árazása dinamikus, és az árképzés egy bonyolult algoritmusok által vezérelt folyamat. A legtöbb légitársaság, a hagyományos és a fapados légitársaságok is az úgynevezett Yield árképzést használják, tehát elvileg minél hamarabb foglaljuk le a repülőjegyet, annál olcsóbb lesz – bár ez sok esetben egyáltalán nincs így. A lényeg, hogy tele legyen a gép, az algoritmus ez alapján emeli vagy csökkenti az árakat. Erre azonban egy utazónak egyáltalán nincs befolyása.

A harmadik grafikonra is kerültek érdekességek: Antalyaba például sokkal olcsóbb a júliusi repjegy Bécsből, ahogy Izmirbe is, Prágába viszont sokkal drágább, ahogy Isztambulba is. 

Persze nem állítjuk, hogy 2-3-4 ezer forintért autóba kellene ülnünk, vonatra kellene szállnunk, hogy inkább Schwechatról induljunk nyaralni, mindössze érdekes összehasonlítani az árakat. Bár egy 40 ezer forintos különbségért egy 4 tagú családnak már akár meg is érheti pár órával többet utazni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem