13 °C Budapest
Bicycles for rent in the city budapest bubi mol

Ravasz trükkel kerülik el a dugókat az élelmes pestiek: egyre többen csinálják

2024. február 7. 19:33

Több mint 3,4 millió alkalommal használták a MOL Bubit 2023-ban a Budapesten biciklizők, mely során közel 7 millió kilométernyi utat tettek meg – derült ki a BKK tavalyi évre vonatkozó összegzéséből. A társaság adatai azt mutatják, hogy a bubizók köre évről évre bővül, 2023-ban is több tízezer új felhasználó csatlakozott a rendszerhez, akik egyre több gyűjtőállomáson tudják igénybe venni a szolgáltatást.

Az elmúlt években megdőlt az a tévhit, mely szerint a kerékpározás csak szezonális közlekedési mód. A MOL Bubit használó budapestiek tavaly télen-nyáron, sőt még az év utolsó hónapjaiban is előszeretettel ültek kerékpárra: tavaly novemberben az átlagos napi utazásszám a 7 ezret is túllépte, decemberben is több napon keresztül 5 és 6 ezer feletti volt a napi csúcs, ráadásul még a leghidegebb napokban is napi több mint 2 ezerszer bérelték ki a sokak által kedvelt, jellegzetes, zöld bicikliket.

Tavaly egy átlagos felhasználó – hónaptól függően – 8-11 alkalommal bubizott havonta, és jellemzően 10-15 percet töltött tekeréssel, az átlagos utazás hossza pedig 2 km a BKK adatai alapján*. A szolgáltatást a felhasználók 80-85 százaléka bérlet alapon használja, a többi felhasználó perc alapon teker.

Tavaly összesen több mint 3,4 millió MOL Bubi-bérlés történt, mely alatt közel 7 millió kilométernyi utat tettek meg a felhasználók.

A BKK igyekszik minél több fejlesztéssel kiszolgálni a növekvő igényeket: a tavalyi év során a társaság összesen 400 új bringát helyezett üzembe, 23 db MOL Bubi-állomást adott át, 2024 márciusától pedig további 6 helyszínnel bővítette a kerékpárfelvevő helyszínek listáját, így hamarosan 207 állomáson lesznek elérhetők a Bubik.

Munkába és szórakozni is MOL Bubival járnak

A BKK egy korábbi felmérése szerint a többség munkába járásra használja a zöld kerékpárokat, emellett sokan intézik ügyeiket, kisebb vásárlásaikat is MOL Bubival, de kikapcsolódáshoz és a szórakozóhelyekre való eljutáshoz is sokaknak jelent alternatívát a bérelhető bicikli.

A tavaszi és nyári hónapokban a Margitsziget és környéke kiemelkedően népszerű a Bubit használók körében: 2023-ban a Jászai Mari tér és a Margitsziget volt a két legforgalmasabb MOL Bubi-állomás. Egyértelműen látszik az is, hogy a kiemelkedő kerékpáros infrastruktúrával rendelkező környékeken található, nagy forgalmú lokációkat is előszeretettel használják a bubizók, így például a kiskörúti és az Üllői úti kerékpársáv kereszteződésében található Kálvin tér, a nagykörúti kerékpársávhoz közeli Blaha Lujza tér, az Oktogon, a Rákóczi tér, valamint a Szent Gellért tér és a Batthyány tér is forgalmas.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A TOP 10 legforgalmasabb állomás forgalmi (felvétel / leadás) adatokkal együtt 2023-ban:

  • Jászai Mari tér – 115 687
  • Margitsziget – 108 378
  • Corvin sétány – 98 793
  • Blaha Lujza tér M – 91 069
  • Kálvin tér – 86 232
  • Fővám tér – 85 873
  • Oktogon – 80 852
  • Szent Gellért tér – 76 566
  • Batthyány tér – 75 091
  • Rákóczi tér – 74 560

A környezetnek is jót tesz

A MOL Bubit használók havonta több mint 90 ezer kg CO2-kibocsátást** spórolnak meg, 2023-ban pedig összesen több mint ezer tonna károsanyagtól mentették meg Budapestet.

A MOL Bubinak a fővárosiak körében komoly szemléletformáló hatása van. Évről évre egyre többen ismerik fel, hogy kerékpárral közlekedni nemcsak kényelmes és gazdaságos, hanem sokszor – főleg a hagyományos közösségi közlekedési módokkal kombinálva – gyorsabb, mint autóval araszolni a forgalmi dugóban. Budapest jelentős részben a MOL Bubi közvetett hatására egyre többen közlekednek saját kerékpárral is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm