22 °C Budapest
http://dl.dropbox.com/u/8883987/Signs.jpg

Ezt nem teszik zsebre az utazni vágyók: mi lesz a magyarokkal a szlovák határon?

2023. október 5. 16:02

Két hétre visszaállította a határellenőrzést Szlovákia a Magyarországgal közös határszakas teljes hosszában. Mint az adatokból kiderül, északi szomszédunk a második legnépszerűbb úticél a bevásárlóturistáknak és a pihenésre, kikapcsolódásra vágyóknak is, ezért kíváncsiak voltunk arra, mennyiben érintheti az utazókat az intézkedés. És mi lesz a szállítmányozással?

Bár nem véglegesen, de visszaáll az ellenőrzés a szlovák-magyar határon - erről tegnap a Pénzcentrum is beszámolt. Az ellenőrzés csütörtöktől egészen október 14-ig érvényes, a határ teljes hosszán. A szlovák belügyminisztérium szerint az ellenőrzéseket az aktuális fenyegetettséghez mérten rugalmasan, a biztonsági helyzet alakulásától függően hajtják majd végre.

A szlovák kormány azzal indokolta az ellenőrzés visszaállítását a magyar határon, hogy így lehet a legjobban csökkenteni a Magyarország felől érkező illegális bevándorlók számát. Szerintük a migránsok Szlovákiát biztonságos országnak tekintik, ahonnan nem fenyegeti őket a schengeni övezetből való kiutasítás veszélye.

Lapunk arra volt kíváncsi, hogy az intézkedés mennyiben érintheti a közlekedést, valamint a fuvarozást, ezért egy szakértőt és a Magyar Államvasutakat is megkérdeztük A válaszokból az rajzolódik ki, hogy komoly aggodalomra nincs ok: az érintettek felkészültek a helyzetre.

Sokan veszik célba Szlovákiát

Amint a KSH adataiból kitűnik, mind 2021, mind pedig a tavaly év utolsó három hónapjában Szlovákia volt a második legnépszerűbb úticél a magyar utazóknak. Ausztria mellett az északi szomszédok felé indulnak a magyarok, amikor bevásárlótúrára készülnek, de természetesen pihenésre, kikapcsolódásra is szívesen indulnak ebbe a két országba.

Mint a fenti infografikán meg is mutatjuk, Szlovákiába csak a tavalyi esztendő utolsó negyedévében csaknem egymillió alkalommal mentek magyarok. Ha feltételezzük, hogy a trend folytatódik, akkor elág sok honfitársunknak okozhatnak kellemetlen perceket a határellenőrzéssel egészen október közepéig az északi szomszédok. De mi a véleménye a vasútnak, valamint a fuvarozók ipartestületi szervezetének?

Benne van a menetrendben

A MÁV által a Pénzcentrumnak küldött válaszból az derült ki, hogy nem számítanak fennakadásra - a határellenőrzés visszaállítása ugyanis nem példa nélküli eset, ilyen már korábban is volt.

Nem egyedi eset a határellenőrzés visszaállítása, például Szlovákia egyes szomszédjai is megtették ugyanezt. Korábban, például a COVID-járvány idején is volt határellenőrzés Szlovákia és Magyarország között. Ez nem okozott problémát vagy fennakadást, mert a határellenőrzés Szob és Párkány (Štúrovo) között megtörtént

- írta kérdésünkre a MÁV sajtóosztálya. Kitértek arra is, hogy a vasúttársaságnak számos vonala halad szlovákiai, illetve az országon keresztül Csehország felé is.

Szlovákia felé Budapestről - Szob érintésével – Pozsony, Brno irányába és - Miskolc, Hidasnémeti érintésével - Kassára is kétóránként közlekednek a nemzetközi távolsági vonatok (pl. Metropolitan EC-k, Hernád IC-k), és ellenkező irányból ugyanúgy kétóránként járnak. A GYSEV üzemeltetésében pedig napi négy pár személyvonat közlekedik Hegyeshalom és Pozsonyligetfalu (Bratislava-Petrzalka) között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megtudtuk továbbá azt is, hogy a szlovákoké a következő kilenc napban nem lesz egyedi eset: más, Magyarországgal határos államnál is van határellenőrzés.

A nem uniós és a nem schengeni övezetbe tartozó országok felé, felől van határellenőrzés (Ukrajna, Románia és Szerbia). Ezen országokba tartó járatoknál az egyeztetések során a menetrendbe beszerkesztettük a határellenőrzés idejét

- osztotta meg lapunkkal a MÁV.

Mi lesz az áruszállítással?

Felmerül az a kérdés is, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása nem lesz-e negatív hatással a fuvarozási szektorra, akik így is egyre komolyabb gondokkal küzdenek? Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára szerint ettől sem kell tartani.

A határellenőrzés sokkal inkább a migrációs útvonalak mentén jellemző, mely körbe ugyebár beleesik Magyarország, és mint a hírekből tudhatjuk, immár Szlovákia is, ez a gondolat vezérelhette a politikát arra, hogy határellenőrzést vezessen be. Nem véletlen, hogy a lengyelek és a csehek is ugyanígy cselekedtek a szlovákokkal közös határszakaszon. Az én véleményem az, hogy ha a személyautókat megfelelően ellenőrzik, akkor ki lehet szűrni a papír nélkül érkezőket. A közúti fuvarozásra, én azt hiszem, hogy nem lesz hatással - ez sokkal inkább az francia vagy angliai szakaszon jellemző, hogy a kamionba felugrálnak a menekültek, Dovernél és Calais-nál

- mondta kérdésünkre Dittel Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem