16 °C Budapest
Young men in the city

Újabb fejlesztéssel bűvül a Budapest GO: most már így is fizethetsz a járműveken

2023. augusztus 1. 18:04

Hamarosan többféleképpen is érvényesíthetők lesznek a digitális jegyek a BudapestGO alkalmazással. A BKK július végén kezdte kihelyezni a járművekre és a metróbejáratokhoz azokat az új kódmatricákat, amelyek már NFC-technikával is beolvashatók. A társaság csak akkor fogja aktiválni ezt a funkciót a BudapestGO-ban, ha már kellő számú járműre kikerült az új matrica. Ez augusztus közepén várható, vagyis addig az új matricák NFC-s funkciója nem fog működni.

Újfajta megoldással gyorsítja a jegyérvényesítést a BKK. Akik digitális közlekedési jegyeket használnak és telefonjuk NFC-képes, azok számára a fejlesztésnek köszönhetően 4 lépéssel kevesebb és mintegy 10 másodperccel rövidebb lesz egy-egy jegyérvényesítés, amikor felszállnak a BKK járataira – ha az újfajta érvényesítési módot választják.

Az ehhez szükséges új kódmatricák már elkészültek, azokat a következő hetekben fogják kihelyezni a BKK járataira: első lépésben – a tervek szerint augusztus közepéig – a felszíni járatok többségén, majd később – várhatóan szeptemberben – pedig a metróvonalakon. Hamarosan tehát szinte a teljes fővárosi járműflottán megjelenik ez a lehetőség, azaz több, mint 2500 járművön és az összes metróbejáratnál használhatók lesznek a jegyérvényesítést segítő matricák a rendszer aktiválása után.

A gyorsabb beolvasást biztosító matricán egy kör alakú logó látható, amelynek közepén az „NFC” felirat olvasható. Ehhez az ábrához kell odatartani a telefont jegyérvényesítéskor. Az új matricák a megszokott QR-kódot is tartalmazzák, így aki szeretné, az majd a jól ismert, kamerás beolvasással is elvégezheti az érvényesítést.

Az ügyfelek kérték, a BKK bevezeti

A Budapesti Közlekedési Központ fejlesztéseinek köszönhetően a jegyértékesítésből származó bevételek mintegy 25 százalékát a digitális jegyek adják. Ebben kiemelt szerepe van a BudapestGO applikációnak, amely rendkívül népszerű a fővárosban közlekedők körében. A BKK folyamatosan bővíti és fejleszti az alkalmazás kényelmi funkcióit az ügyfelek visszajelzései alapján, amelyekben visszatérő igényként szerepelt, hogy legyen gyorsabb a digitális jegyek érvényesítésének és beolvasásának folyamata.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennek az igénynek a kiszolgálására a társaság első lépéseként, kísérleti jelleggel, 2022 nyarán a 4-es és a 6-os villamosok utasterében lehetővé tette a digitális jegyek kamerás beolvasását. Ezzel próbálta csökkenteni a megállókban a felszállás előtti esetleges pár másodperces várakozást. A tesztidőszakban azonban többen visszaéltek ezzel a lehetőséggel, és csak közvetlenül a jegyellenőrök megjelenésekor érvényesítették a mobiljegyüket. Mivel a BKK számára fontos cél, hogy minimalizálja a bliccelést, ezért a társaság úgy döntött, hogy további járatokra nem terjeszti ki ezt a megoldást, és a körúti villamosok belső kódmatricáit is eltávolítja.

A közel 30 ezer darab új kód kihelyezése több hetet vesz igénybe. A társaság csak akkor fogja aktiválni az NFC-funkciót a BudapestGO-ban, ha már kellő számú járműre kikerült az új matrica. Ez augusztus közepén várható, vagyis addig az új matricák NFC-s funkciója nem fog működni. A társaság addig is a fővárosban közlekedők türelmét kéri, és az eddig megszokott kódbeolvasással történő jegyérvényesítést ajánlja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm