Split is a town on Croatia’s Dalmatian Coast, is known for its beaches and the fortresslike complex at its center, Diocletians Palace, erected by the Roman emperor in the 4th century. In this picture, the Bell Tower and Green Market were reflected in the water. Tourists wandering around the colorful Green Market, which brims with stalls selling everything from fruits to flowers and local products.

Nyaralás alatt távmunka? Szakértők szerint ez lehet a jövő: már most rengetegen csinálják

2023. július 20. 19:55

A turisztikai trendek azt mutatják, hogy mind szélesebb rétegek igényelnek a megszokottól eltérő élményeket, és ez egyre fontosabb motivációnak számít a helyszínek és az utazások tervezésekor. A turizmus változó igényeire az építészeknek is reagálni kell. A KÖZTI szakemberei összegezték, hogy a turizmus aktuális trendjei milyen kihívásokkal járnak az építészeti tervezésben.

A turisták egyedi élményekre vágynak az utazásaik során – ezt mutatják a legfrissebb kutatások. A szálláshelyek ezért igyekeznek olyan személyre szabott élményeket nyújtani, amelyek különlegessé teszik az utazást. Az élmény része az építészet és a gasztronómia egyaránt. A hotelszobákba tervezett mini wellness központok és az egyedi belső terek is ilyen vonzerőt képviselnek, de számos tematikus étterem is működik, ahol különleges kulináris impulzusokkal várják a vendégeket.

A Balaton turisztikai profilja jelentős minőségi átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedben, és jelenleg is fejlődési pályán van

– hozta fel példaként a legjelentősebb magyarországi üdülési célpont körül zajló változásokat Tima Zoltán. A KÖZTI tervezési igazgatója hozzátette: „Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az itt tapasztalható, folyamatos fejlesztések. Például az északi parton megnyílt első ötcsillagos luxusszálloda, amelyet tavaly adtak át. A balatonfüredi LUA tervezésénél fontos szempont volt, hogy képes legyen komplex turisztikai élményt nyújtani. Ennek az egyik eleme volt például a Magyarországon egyedülálló – közel 1000 négyzetméteres – wellness központ is.” Az élményre itt olyan részletekig figyelnek, hogy a balatonfüredi szállodának egy híres parfümőr saját illatot is kidolgozott, és az étteremben a művészi szintre emelt étkezés, a fine dining játssza a főszerepet.

Fenntarthatóság és zöld építészet

Egyre több szálloda tervezésénél kulcsfontosságú, hogy minimalizálja a környezeti hatásokat, és egyértelműen nő a fenntarthatóságra és környezettudatosságra való törekvés. Például napelemek használatával, a vízfelhasználás racionalizálásával és a természetes tájba illeszkedő építészeti megoldásokkal. Ez utóbbira jó példa a Pécs közelében épülő pogányi négycsillagos szálloda, amely egy tökéletesen a völgybe simuló wellness hotel lesz. Ráadásul ilyen jellegű és besorolású hotel nincs még egy a közelben. Pogányból könnyedén elérhető mind a villányi turisztikai térség, mind a páratlan kulturális lehetőségeket kínáló Pécs is. Az épület tervezési koncepciójának egyik alapját képezte az ide telepített szőlős- és gyümölcsöskert. A tervek szerint a hotel díszparkja melletti hatalmas terület a nyári szezonban még a vendégek friss gyümölcsigényét is megoldhatja.

Kitűnni a tömegből, az egyediség trendje

Ma már az új múzeumok, szállodák, de például a borászatok is elsődleges funkciójuk mellett figyelemre méltó építészeti alkotások. A magasabb státuszú vendégek elvárásai és utazási szokásai teljesen megváltoztak: olyan kikapcsolódási lehetőségeket keresnek, ahol megfér egymás mellett a jó értelemben vett hedonizmus és a környezettudatosság.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legendás Budavári Hilton népszerű célpont, főleg mióta egy pazar panorámájú és hangulatú tetőterasszal is gyarapodott, ahonnan rálátás nyílik egész Budapestre. – „Továbbra is jól látható a trend, miszerint a turisztikai relevanciájú épületek, például szállodák, műemlékek, vagy szabadidős létesítmények üzemeltetői minél több egyediséget, valamint élményt, szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget akarnak a vendékeknek biztosítani” – mondta Tima Zoltán, aki szerint: – „Az építésztervezők feladata olyan miliő megteremtése, ahol a vendégek tartósan jól érzik magukat.”

Rugalmasság és multifunkcionalitás

Ma már minden épületnél kulcskérdés a flexibilitás, olyan terek kialakítása, amelyek multifunkcionálisak és ennek köszönhetően jól variálhatóak, mint ahogy ez a Balatonfüredi Kongresszusi Központ esetében is történt. A 650 fős plenáris terem és az összenyitható szekciótermekben 1200 fős konferenciák rendezésére is alkalmas tereket lehet kialakítani. A nagyrészt zöldtetős épületet augusztus elején tervezik megnyitni. Balatonfüred ennek köszönhetően a közeljövőben megkerülhetetlenné válik a hazai konferenciaturizmusban, sőt a nemzetközi porondon is versenyképesek lesznek.

Digitális nomádok és working touristok

Vannak további változások is, amelyek kihatnak a turisztikai trendekre. A digitalizáció ugyanis lehetővé tette a pandémia idején egy új szegmens megjelenését. Egyre több „working tourist” vagy digitális nomád érkezik a különféle kategóriájú szálláshelyekre. A tartósan hotelben élő és hotelből dolgozó vendégekre (WFH – Work from Hotel) már külön árkalkulációkat dolgoznak ki a szállodák. Ezek is az új fejlesztési irányok közé tartoznak, mind a tervezők, mind a szállodák, üdülőtelepek számára feladat, hogy a hosszabb tartózkodási időt jutalmazva, milyen munkakörülményeket tudnak biztosítani a hotelekből dolgozó emberek számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem