17 °C Budapest
Diavolezza ski slopes, Saint-Moritz, Switzerland

A pandémiát megúszta, a globális felmelegedés azonban elkaszálhatja ezt a szektort: van megoldás?

2023. január 10. 12:34

A koronavírus-járvány a síelésnek és a téli turizmusnak is nagy kihívást jelentett világszerte az egészségügyi intézkedések és lezárások következtében. Ugyanakkor sok helyen a síközpontok profitálni is tudtak a járvány miatt kialakult helyzetből, mivel a helyi lakosság vágyott télen is a friss levegőre és az aktív pihenésre. 

Egy 2022. áprilisi jelentés szerint egyes országokban a 2020/21-es szezonban már meghaladta a látogatók száma a járvány előtti szintet (pl. USA, Oroszország), máshol a korábbi síszezonok szintjét sikerült tartani anélkül, hogy csökkent volna a látogatószám (pl. Új-Zéland, Svájc). Egyes országokban viszont olyan szigorúak voltak a járvány elleni kormányzati intézkedések, hogy ellehetetlenítették a síközpontok működését (Alpok országai, pl. Franciaország és Olaszország) - olvasható az Oeconomus elemzésében.

A 2020/21-es szezonban a járvány hatására globálisan 37%-kal csökkent a síközpontok látogatottsága (201,2 millió látogató) az azt megelőző, 2019/2020-as szezonhoz képest (319,5 millió látogató). 2019/2020-as szezont is érintette már a koronavírus-járvány, rövidítették is a szezont, így 18%-kal alacsonyabb látogatottságot mértek világszerte a korábbi síszezonhoz képest. 

A legnagyobb hatást az alpesi országokban tapasztalták, ahol a visszaesés elérte a 78%-ot. 

A többi európai célállomáson és Közép-Ázsiában a visszaesés 32% körüli volt. Kína fellendülésével az ázsiai és csendes-óceáni térség 17%-os növekedést mutatott, míg az amerikai kontinens 11%-os bővülést hozott az Egyesült Államok kedvező síszezonja következtében.

A koronavírus-járvány a sípiaci részesedésekben és rangsorban is hozott változásokat. Kína a 2020/21-es síelői látogatások tekintetében a második helyen végzett az Egyesült Államok után, közvetlenül Japán és Svájc előtt. Ausztria, Franciaország és Olaszország általában az első helyeket foglalják el a látogatottsági rangsorban, de a lezárások miatt részben kiestek a játékból az elmúlt szezonokban. Franciaországban és Olaszországban egész télre lezárták a síközpontokat, Ausztriában pedig lerövidítették a síszezont 2020/21-ben. Ezzel szemben Kínában 2020 október-novemberében megnyíltak a síközpontok, bár nagyon szigorú járványügyi szabályok mellett. Először 2021 januárjában került sor két síterepen (Chongli és Jilin) bizonyos fokú utazási korlátozásra, míg egyes helyek (pl. Wanlong) egészen májusig nyitva voltak. A 2021/22-es szezonban már kevésbé szigorú korlátozások voltak érvényben az Alpok országaiban, illetve a járvány ellenére Kínában is nyíltak meg síközpontok, viszont az országhatárok zárva maradtak. A 2022-es téli olimpiát is szigorú járványügyi ellenőrzések és szabályok mellett tartották meg Kínában. Ugyanakkor a részletes, 2021/22-es síszezonról szóló adatok megjelenése még várat magára.

A téli turizmus az európai országok GDP-jének nagyjából 1-2%-át teszi ki. Az USA-ban ennél kisebb a GDP-arányos hozzájárulása a téli sportoknak (0,1% körüli, 2019), ahogy Kínában is (a GDP közel 0,3%-a, 2021).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jelenleg 68 olyan ország van a világon, amely hóval borított, felszerelt szabadtéri síterepeket kínál. A legutóbbi felmérés szerint 5764 síterep található a világon, ezen belül 1945 minősül síközpontnak, azaz 4-nél több felvonóval rendelkezik. A becslések szerint az iparág jelenleg mintegy 6 millió szálláslehetőséget (ágyat) kínál a hegyekben. Az Alpok – a járvány miatti nehézségek ellenére – a világ legjelentősebb síelési célpontja, a síelők 40%-a keresi fel (járvány miatti lezárások 3%-os piaci részesedés-vesztéssel jártak). A második legjelentősebb síelési célpont a világon Amerika, azon belül is Észak-Amerika, 23%-os részesedéssel.

Bár Magyarország területének csupán 2%-a fekszik 400 méternél magasabban a tengerszint felett, több kisebb síterep is található hazánkban: elsősorban az Északi-középhegységben a Mátrában, Börzsönyben, Cserhátban, Bükkben és Zempléni-hegységben. Továbbá az egyik legnagyobb és legnépszerűbb síterep Bakonyban, azon belül Eplényben található.

Európában a legtöbb síterep, közel 500 Németországban található, a második helyen álló Oroszországot (354) követi Olaszország közel 350, Franciaország 317 és Ausztria 253 sítereppel. Magyarországon 15 síterep található összesen 55 sífelvonóval. Ezek közül mindössze 6 síterep rendelkezik négynél több sífelvonóval. A legfontosabbak a már említett eplényi, amely a legtöbb, összesen 7,2 kilométernyi pályával rendelkezik. További síterepek Mátraszentistvánban, Kékestetőn, Visegrádon és Bánkúton találhatóak, utóbbi rendelkezik a legtöbb sífelvonóval (9 db).

2021-ben Németországban síeltek a legtöbben Európán belül, körülbelül 14,6 millióan. A teljes lakosságot tekintve az európai országokban a síelők aránya Liechtensteinben volt a legmagasabb, ahol a lakosság 36%-a hódolt ennek a téli sportnak. A magyar lakosságon belül a legutóbbi felmérés szerint közel 600 ezren síeltek (a lakosság 6%-a), de több, mint 90%-uk külföldre utazik e célból. Összességében – külföldi síelőkkel egyetemben – becslések szerint 400 ezren síeltek magyar sípályákon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem