14 °C Budapest
Rear tourist woman at international airport

Olcsóbbak lettek a külföldi nyaralások: szinte fillérekért lehet most Törökországba menni

2022. augusztus 2. 11:06

Zuhanó devizaárfolyamok, emelkedő infláció, energiaárrobbanás. Hosszabb ideje így érezzük, de most már szinte borítékoljuk: egyre drágább külföldön nyaralni. Nézzük meg tényleg így van-e – írta meg a Telex.

Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy tényleg drágább-e külföldön nyaralni, mint régebben először magát a kérdést kell tisztázni. Azt pedig, hogy drágább-e szinte lehetetlen megválaszolni, hiszen ez mindenkinek mást jelent. A külföldi nyaralás esetében két fő mérőszám segítségével tudjuk megnézni, hogy drágult-e a külföldi út: a valuták árfolyamát és a célország turizmusban mért fogyasztói ár változását kell vizsgálnunk ebben az esetben.

Ezeknek az együttes hatását a legjobban Törökország esetét figyelve lehet megvizsgálni a kérdést. Az elmúlt évek kedvelt nyaralási célpontja esetében ugyanis a májusi harmonizált inflációs adat 73,5 százalék volt, illetve tíz év alatt a turisztikai ágazatban 524 százalékkal nőttek az árak, amihez hozzátartozik, hogy a török líra teljes mértékben elértéktelenedett más devizákhoz képest. Ezeknek együttes hatása azt eredményezi, hogy a 10 évvel ezelőttiekhez képest 4 százalékkal kevesebbet kell jelenleg fizetnünk egy anatóliai útért.

Azonban az, hogy valami drágább-e nem csak azt jelentheti, hogy több pénzt kell érte kifizetnünk. Azt is érthetjük alatta, hogy aránylag többe kerül, tehát jövedelmünknek egy nagyobb hányadát kell érte kifizetni. Ezért is érdemes a hazai nettó átlagkeresetet is figyelembe venni.

Annak ellenére, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban nőttek a bérek, és történt egy minimálbér emelés. Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy ezzel párhuzamosan 31 százalékot gyengült a forint az euróhoz képest. Ennek ellenére is a magyar átlagbérből több külföldi nyaralást lehet finanszírozni, mint 10 évvel ezelőtt: azaz olcsóbb lett külföldön nyaralni, mint korábban. Ez azért lehet, mert a magyar bérek növekedése ellensúlyozni tudta a devizaárfolyamok együttes hatását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?