8 °C Budapest
Woman drinking a beer, Gozsdu Udvar, Budapest, Hungary

Ezek lennének a pesti bulinegyed végnapjai: megpecsételődött a lüktető városrész sorsa?

2022. március 3. 05:59

Covid közben/után és számos – egymásnak sokszor ellentmondó – koncepció mellett milyen jövő vár a budapesti bulinegyedre? A Pénzcentrum kérdésére két szakértő válaszolt.

Karsai Árpád, a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetségének (TUTSZ) alelnöke távolabbról indítja a témát: a Covid a világturizmus utazószámában 2020-ban 72%-os, Európában 63%-os csökkenést hozott. Ez 1 milliárd fővel kevesebb nemzetközi utast jelent. A szállodák foglaltsága 51%, az európai szállodáké 43% volt. Magyarország 56%-os külföldi látogatószámcsökkenést és 46%-os turizmus bevételcsökkenést szenvedett el.

A statisztikák szerint azonban beindult a javulás: 2021 - a 2020-as évhez képest - a világon a szállodafoglaltság 30,7 % növekedését hozott, az interkontinentális utazások 47%-on állnak. Az ETC (European Travel Comissionl) szerint 2022-re a turizmus kereslet már a pandémia előtti év 80%-ra visszaállhat. De a szakma a „teljes visszatérést” 2023-2025-re prognosztizálja.  

A bulinegyedre térve szerinte 2020-ig a vállalkozások spontán fejlődése piaci alapon folyt, számos innovatív kezdeményezés indult, vendéglátóhelyekkel, okosszállodákkal, színvonalas bakery-caffekkal, ajándékboltokkal. Mindezek az éjszakai szórakozóhelyek mellett komoly nappali gazdaságot is teremtettek: a közel 500 üzlet, 10 ezer munkahelyet jelentett, és 7 milliárd forint adót fizetett be az államkasszába.

Mi lesz veled, bulinegyed?

A turizmus szakma részéről többek között a TUTSZ fogalmazott meg koncepciót a bulinegyed „rendbehozására”, értéket látva benne, felszólítva a közigazgatás különböző szintjeit a beavatkozásra. A szakmai szervezet a helyi vendéglősökkel, szolgáltatókkal, lakossági egyesülettel fókuszcsoportos mély-interjúkat, fórumokat szervezett.

Ugyanakkor - mivel sem a helyi sem a fővárosi, vagy az állami szféra - nem érezte magáénak a negyed menedzselését, a vadhajtások kordában tartását, a bulinegyed - a lakosság életét zavaró, sőt a kulturáltan szórakozni vágyó látogatók és turisták élményét is romboló hatása miatt - részben szitokszóvá vált

Az önkormányzati választások után létrejött új kerületi vezetés számos javaslatot meghallgatott, de rendeletében elsősorban a rendcsinálásra koncentrált. Az utcai dorbézolást tiltó, a zajszintet ellenőrző, a közterület gépekkel való tisztítását előíró szabályokat hozott, de nem lépett, a szolgáltatók, lakosság és a turisták elégedettségét egyaránt biztosító intézkedések és szervezet létrehozása terén. Így a TUTSZ által javasolt újra-márkázás, a vállalkozók - lakosság- önkormányzatot összefogó javasolt  menedzsment szervezet nem jött létre.

A koncepciókra, a kompromisszumokra Wágner Gábor, a welovebudapest portál szakújságírója szerint azért is lett volna égető szükség, mert – bár a „bulinegyed jelenség” nem csak Budapestre jellemző, a világ szinte minden nagyvárosában megtalálható – de mi abban különbözünk a londoni, párizsi, vagy a lisszaboni hasonló helyektől, hogy nálunk ez egy lakóövezet (méghozzá a belváros) közepén jött létre, nem elkülönült városrészként. Ez okozza a különböző konfliktusokat. A politika szerinte nem csak passzív szemlélődő: a kormány és az ellenzék vezette önkormányzat – finoman szólva - nem volt igazán partnere egymásnak.

A Covid „lefagyasztotta” a problémákat, mert a szórakozóhelyek egy része – ideiglenesen vagy véglegesen, ezt még nem tudjuk – lehúzta a rolót. A járványhelyzet egyértelművé tette, hogy a vállalkozások döntő többsége mindenféle jövőkép nélkül működött és csak a külföldi buliturizmusra épített. A járvány idején szinte mindenki védőháló nélkül próbált túlélni. Ehhez szinte semmilyen központi támogatást nem kaptak, teljesen cserben lettek hagyva. Bezárt például a Mika Tivadar, ami egyelőre egy nagy seb a negyed közepén. Néhányan összebútoroztak, mint a 400 és az Ellátó (kert és koncerthelyszín), közösen nyitottak egy új helyet, az Ellát.  

Lassan kezd magához térni a negyed, de egyelőre nagyon messze van a járvány előtti helyzettől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A centrumok közül a Kazinczy utca behalt, a Gozsdu, a Király utca és a Madách tér újraéledtek, de még nagyon messze vannak a járvány előtti forgalomtól. Kitörési pontként a legtöbben most a magyar közönségre fókuszálnak, alacsonyabb árakkal. Ezt elősegíti az az itthon is megfigyelhető (Nyugaton régóta létező) jelenség, hogy a 20-30-as, gyerek nélküli korosztály mellett az idősebbek is nyitottak az ilyen típusú szórakozásra. 

A kereslet megint nő, a vendéglátóhelyek egy része újranyitott, de Karsai Árpád szerint ismét „csak” a spontán fejlődés indult el.  A belföldi és növekvő számú külföldi vendég újraindította az éjszakai életet, az airbnb-k kezdenek magukra találni. Egyelőre azonban a számok alapján szerinte is nagyon messze vagyunk a korábbi overturizmustól.

Viszlát, bulinegyed! Hello, kulturális koncepció!

A Főváros és az országos turizmus irányítás némán asszisztál az újabb spontán folyamatokhoz, aminek folytán az elfojtott kereslet és a pandémia megszűnésével várható vendégszámrobbanás esetén újra előjöhetnek a korábbi válságjelek. Az Önkormányzat 2021-es kulturális koncepciója pedig teljesen más karaktert szán a negyednek. A turizmus-vendéglátás árván maradt, a színvonalas szórakozónegyed támogatása helyett a kultúra támogatása kapott prioritást, mintha a kultúra és a turizmus-vendéglátás antagonisztikus ellentétben állna.

Wagner Gábor ugyanakkor nagyon jó iránynak tartja, hogy az elmúlt pár évben a bulinegyed mellett a városban más környékeken is beindult az élet. Ilyen példa a Bartók Béla út, a Budapest Park, vagy a Dürer Kert. Kezd felfutni a 8.-9. kerület is, nyári hétvégéken a Mikszáth Kálmán tér igazi epicentrum. Egészen más hangulatú a Dunapart, akár a Valyora, akár a Lánchíd lábánál lévő helyekre gondolunk. A Margit körút kulturális megújulására pedig nagyívű   koncepciót tettek le a civilek az önkormányzattal közösen. Szerinte ez lesz 2022 nagy   durranása a városban. Vagyis örömteli fejlemény, hogy „kinyílt” a város, a szórakozás, buli és kultúra már nem csak a romkocsmanegyedre koncentrálódik.  

Szerinte nagyon jó koncepció a kultúra irányába vinni a várost. Több olyan egység nyitott, ami nem csak szórakozóhely. Ilyen a 8. kerületben a Turbina, ami koncert- és közösségi tér, bistro. Igazi összművészeti placc, színházzal, hétvégi programokkal, ahol a programok véget érnek este 10-kor. Szimpatikus kezdeményezés a Gólem közösségi hely, ami szintén kávézós, barátkozós tér. Vagy az Óvóhely a Móricz Zsigmond körtéren, a Manyi a Margit körúton. Vagyis reális esély van rá, hogy tíz szórakozni vágyóból ma már nem kilenc, hanem mondjuk öt ember megy a romkocsmák irányába.

Wágner Gábor a közeljövőben a járvány, az emiatt meglódult árak és az ukrán háború okozta bizonytalanság miatt kevesebb bulituristával számol. Szerinte ez a nyár még az ébredés időszaka lesz a városban, az újraindulást 2023 közepére teszi. Most az építkezés indulhat el, de egy új helynek legalább egy éves felfutás kell. A welovebudapest újságírója optimista, szerinte – az említett decentralizáció és az Önkormányzat korlátozó lépései miatt – a bulinegyedben véget ért az „őrület időszaka”, ami az elmúlt 10 évben számtalan problémát szült.     

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem