Budapest, 2021. augusztus 20.Résztvevõk az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén tartott felvonuláson a budapesti Andrássy úton 2021. augusztus 20-án.MTI/Czeglédi Zsolt

Kárenyhítés nagyban: elképesztően sok magyar volt kíváncsi az augusztus 20-i rendezvényekre

2021. augusztus 31. 14:34

Több ezer vállalkozásnak és több száz zenésznek, művésznek, segített az ünnepi hétvége, csaknem kétmillió látogatója volt a Szent István Nap rendezvénysorozat eseményeinek. A bevételek a szállodákban és a vendéglátóhelyeken is jelentősen meghaladták a tavaly ilyenkorit.

Sikeres Szent István Nap ünnepségsorozaton van túl az ország, a négy nap alatt 20 rendezvényhelyszínen csaknem kétmillióan voltak kíváncsiak az augusztus 20-i nemzeti ünnep programjaira. Az egyes helyszíneken naponta több tízezer érdeklődő vett részt a koncerteken, kulturális eseményeken. 

A Szent István Nap turisztikai szempontból is kiemelkedő eredményeket hozott. Az eddig beérkezett adatok alapján a napi vendégéjszaka-szám Budapesten közel kétszer annyi volt, mint egy idei átlagos nyári hétvégén, 19-én és 20-án is megközelítette a 25 ezret. Augusztus 20-21-én a belföldi vendégéjszakák száma 50 százalékkal, az összes éjszaka 60 százalékkal volt magasabb a fővárosban, mint egy évvel ezelőtt. Ezek háromnegyedét szállodákban töltötték el az ide látogatók. A foglaltság a tavalyi 22 százalékhoz képest az idei hosszú hétvégén elérte az 58 százalékot, 20-án pedig meghaladta a 66 százalékot.

Ennek megfelelően alakultak a bevételek is. A szálláshelyi költés 80 százalékkal volt magasabb, SZÉP Kártyáról háromszor annyit fizettek, mint 2020 ünnepi hétvégéjén, és háromszor magasabb volt az egy szobára jutó árbevétel (RevPar). A vendéglátás forgalma 26,6 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, amely így a hosszú hétvégét követően, augusztusra vonatkozóan már meghaladta a 95 milliárd forintot országosan.

A várban háromszor annyian fordultak meg augusztus 20-án, mint 2019-ben, a Hősök terére 40 százalékkal többen látogattak ki, a Vörösmarty téren pedig 60 százalékkal voltak többen, mint két évvel ezelőtt, amikor utoljára lehetőség nyílt az államalapítás megünneplésére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Budapesten a külföldi és belföldi vendégek aránya az országhatáron túlról érkezők javára tolódott el, a német, francia, cseh, lengyel, olasz, holland vendégek száma volt a legmagasabb, akik közel 20 ezer vendégéjszakát generáltak a fővárosnak az ünnepi időszak alatt. A belföldiek aránya 40 százalék volt. A fentiekből jól látszik, hogy a Szent István Nap rendezvénysorozat komoly segítséget jelentett a főváros turizmusának fellendítéséhez.

A hosszú hétvége napjain a Volánbusz és a MÁV menetjegyeladásai is emelkedtek. A MÁV-nál az idei budapesti menetjegyes forgalom szombatot kivéve minden nap jelentősen magasabb volt, mint 2020-ban, a növekedés meghaladta a 30 százalékot, augusztus 20-án pedig a 36 százalékot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem