13 °C Budapest

Már pénteken havazni fog ezekben a megyékben: jobb lesz vigyázni az utakon!

2020. február 27. 16:50

A meteorológiai előrejelzések alapján a csütörtök esti óráktól az esőzés havas esőbe, helyenként havazásba válthat át. Az Északi-középhegységben akár 10 centiméternél is több hó hullhat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a lehetséges helyeken elvégzik a megelőző síkosságmentesítési munkákat, majd a havazással együtt ütemezetten ellátják a további hóeltakarítási munkákat. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az időjárási frontokkal együtt egyes helyeken akár 100 km/órás szél is lehet, ami akár hófúvásos szakaszokat is eredményezhet.

A csütörtök estére, péntek hajnalra várható havazás elsősorban az északkeleti, keleti megyékben valószínű, majd reggelre a Dunántúl északi felén is jellemzően havas eső eshet, a magasabb pontokon hó. Az Északi-középhegységben, a Mátrában és a Bükkben akár 10-15 centiméter friss hó is hullhat. A reggelre érkező hidegfronttal északnyugatira fordul a szél és az ország nyugati felén viharossá fokozódik, helyenként elérhetik a 100 km/órát is a széllökések.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos közúthálózaton összesen mintegy 1000 munkagépet (nehézgépjárművek, rakodógépek, hómarók) képes hadrendbe állítani. A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően a havazásban várhatóan érintett területeken megelőző, vagyis preventív sószórást végez a cég. Tehát még a havazás előtt síkosságmentesítő anyagot juttatnak a szükséges helyekre, ezt a munkát ugyanakkor nehezíti, hogy a havazás előtt a legtöbb helyen folyamatos esőzés is várható, így a csapadék lemoshatja az előre kijuttatott síkosságmentesítő anyagok egy részét.

A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozásokat, ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. A cég 94 mérnökségi telephelyéről minden munkagép előre meghatározott útszakaszokon avatkozik be és útról-útra látják el feladataikat. A 32 ezer kilométeres hálózaton a közel 800 hóeltakarító munkagépre egyenként 40-50 kilométernyi szakasz jut. Ezen gépek fordulóköre - a kijelölt útszakaszra való oda és visszajutással együtt - több óra is lehet, így az időjárástól függően újabb jelentősebb mennyiségű hó is hullhat ennyi idő alatt a burkolatra is, vagyis újabb beavatkozást kell végeznie a munkagépeknek mindaddig, amíg a havazás el nem áll.

A társaság folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülnie az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén időszakosan téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is, így egyes esetekben szükségük lesz a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére. A szakemberek mindenképpen arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek és arra is felhívják a figyelmet, hogy a hókotrókat tilos megelőzni munkavégzés közben. Az aktuális útviszonyokról a társaság Útinform szolgálatánál és megyei diszpécsereinél, valamint a www.utinform.hu oldalon lehet érdeklődni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem