25 °C Budapest
Az átverős pénzváltók trükkjei: így kopasztanak meg a csencselők

Az átverős pénzváltók trükkjei: így kopasztanak meg a csencselők

Pénzcentrum
2015. július 23. 05:50

A belvárosi pénzváltókba gyakorlatilag sohasem tudunk úgy belépni, hogy ne szólítanának minket le az ajtó előtt a kedvező árfolyamot ígérő csencselők. Ugyan ezeknek az ajánlatoknak kevesen dőlnek be, mégis rengeteg trükkel találkozhatunk a nyaraláshoz szükséges valuta beszerzésekor. A Pénzcentrum összeszedte, hogy mire kell figyelnie azoknak, akik a nyaralás során készpénzzel szeretnének fizetni.

Külföldi nyaralás előtt sokan szeretnének olcsón valutát venni, ezért megpróbálnak olyan helyen pénzt váltani, ahol az átlagosnál kedvezőbb árfolyamot ajánlanak. A kedvező árfolyam mögött azonban sokszor valamilyen trükk lapul, különösen ha nemhivatalos pénzváltónál szerezzük be a valutát.

Készpénz vagy bankkártya?

Először azt kell eldönteni, hogy egyáltalán vigyünk-e készpénzt magunkkal a nyaralásra. Bankkártya használatakor minden, nem euróval vagy dollárral fizető országban dupla váltási költséggel számolhatunk, vagyis először euróra (vagy dollárra) váltja a bank a pénzünket és utána konvertálja az adott ország devizájára. Ez az uniós országokra is vonatkozik, tehát, ha Horvátországban fizetünk kártyával, akkor is ez a folyamat megy végbe.

A bankkártyák - általában magas - külföldi használati díjai miatt azonban érdemes legalább a nyaraláson elköltött összeg felének megfelelő készpénzt váltanunk utazás előtt.

A banki költségekről érdemes egyébként még az utazás előtt a bankfiókban, vagy a bank honlapján elérhető hirdetményből tájékozódni. Nemcsak a költségeket, hanem a vételi-eladási deviza árfolyamkülönbözetet is érdemes leellenőrizni. Lényeges, hogy külföldön (különösen Nyugat-Európában) jellemzően sokkal nagyobb vételi-eladási árfolyam-különbözettel váltják a forintot a bankok és a valutaváltók egyaránt.

Milyen trükkökre figyeljünk a pénzváltáskor?

Érdemes eleve hivatalosan számon tartott, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületéhez (MPOE) tartozó pénzváltót választani, de az utcai váltókat mindenképp kerüljük el

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Kósa Zoltán, az egyesület elnöke. Ugyan sokfelé találunk pénzváltókat, de érdemes megfontolni, hogy mégis, kinél szerezzük be a szükséges valutát, az alábbiakra mindenképp érdemes odafigyelni:

 • A pénzváltó megközelíthetősége
 • A váltó pénztárosa mennyire tűnik megbízhatónak
 • Mennyire biztonságos a hely, el tudjuk-e úgy tenni a pénzünket, hogy ne raboljanak ki
 • Érdemes olyan pénzváltót választani, ahol az úgynevezett intim kassza használata biztosított
 • A megbízható helyeken az aktuális árfolyamot jól látható helyen tüntetik fel. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a nagy betűvel kiírt árfolyamot több helyen csak bizonyos váltási összeg felett érhetjük el, az alatt egy kevésbé kedvező árfolyamon válthatunk valutát
 • Ne csak az árfolyamot tartsuk szem előtt, hanem az átváltási díjról is tájékozódjunk! Ezek egyébként akár cégen belül is eltérhetnek, vagyis ugyan annak a váltónak a belvárosi váltóhelyén más díjat fizethetünk, mint a reptéri kirendeltségen. Fontos, hogy a költségek egyes helyeken százalékosak, máshol viszont fixek lehetnek, így a váltáskor ezt sem árt szem előtt tartani.
 • Az utcai "tuti" árfolyamos váltókat mindenképp kerüljük, nem elég, hogy bizonylatot nem kapunk, előfordulhat, hogy nem a megállapított árfolyamon kapjuk meg a pénzt, sőt, akár hamis bankókba is könnyen belefuthatunk.

Mit tegyünk, ha átvertek minket?

Elsősorban a nem hivatalos, és utcai váltóknál fordulhat elő, hogy rosszul váltották át a pénzünket, vagy akár hamis bankót kaptunk. A hivatalos pénzváltóknál minden esetben megkapjuk a bizonylatot, amin megtaláljuk a tranzakció adatait (az eredeti valuta összegét, a váltott valuta összegét, az árfolyamot és az esetlegesen felszámolt költségeket).

Ha mégis előfordulna, hogy problémánk akad, akkor a bizonylattal tudunk reklamálni a váltónál. Ritkák a hivatalos váltóknál történt reklamációk, de ha nem tudunk megegyezni a váltóval, akkor akár rendőrt is hívhatunk, ha van bizonylatunk, így tisztázva az ügyletet

- tette hozzá Kósa Zoltán. Ha a váltótól hamis pénzt kapunk, akkor is hasonló képen járhatunk el, vagyis a pénzváltóhoz menjünk, majd, ha nem tudunk megegyezni, akkor kérhetjük a hatóságok közbelépését.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nézeteltérések többségét egyébként akkor kerülhetjük el a legkönnyebben, ha a pénztártól való távozás előtt megszámoljuk a váltott összeget. Ekkor ugyanis azonnal van lehetőségünk arra, hogy reklamáljunk a pénztárosnál, míg később erre akkor van esélyünk, ha a pénztárban nem elszámolható többletet talál a valutaváltó.

Ezekkel a trükkökkel verhetnek át a csencselők:

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületéhez (MPOE) rendszeresen érkeznek jelzések átverős pénzváltókról. Ezek általában úgy csalják lépre az áldozatokat, hogy a váltóhelyeknél ráígérnek az árfolyamokra (például jóval olcsóbban vehetünk náluk eurót, mint a hivatalos árfolyam). A hiszékeny vásárlókra minden esetben kevesebb pénzt, vagy teljesen értéktelen valutákat sóznak, vagy a forgalomból már kivont bankjegyekkel trükköznek. Az is előfordul, hogy egy kötegben adják oda a pénzt, majd eltűnnek, mielőtt az áldozat átszámolhatná azt (és természetesen rájön, hogy nincs meg az ígért összeg). Néha a tizedesvesszővel játszanak: megegyeznek az ügyféllel abban, hogy 312 forintért vesznek tőle eurót. A számológépükbe azonban már 310,2-es árfolyamot írnak be.

Így válts pénzt:

 • Válasszuk ki a pénzváltót!
 • Kérdezzük meg, hogy mennyit adnak (vagy kérnek) a váltani kívánt összegért!
 • Kérdezzük meg, hogy felszámolnak-e váltási költséget!
 • Váltsuk át az összeget!
 • A kapott pénzt számoljuk meg! Ez talán a legfontosabb mozzanat, mivel a pénztártól való távozás után nehéz bizonyítani, hogy nem annyit kaptunk, mint amennyi jár.
 • Tegyük el a bizonylatot, ha ez nem tartalmazza a tranzakció adatait, illetve az azonosító kódokat, akkor az ügylet nem volt hivatalos!

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?