25 °C Budapest

Bűnözők utaznak a fapados járatokon: zsebtolvajok, csalók

Pénzcentrum
2013. október 2. 12:08

Új bűnözési trendre hívja fel a figyelmet az Europol: Kelet-Európából naponta utaznak nyugati nagyvárosokba tolvajok, rablók, sőt, bankkártyás csalók is. Estére már otthon is vannak.

Újfajta bűnözési hullám jelent meg Európa több országában. A brit sajtó által easyJet crime-nak, azaz (a diszkont légitársaság nevére utalva) fapados bűnözésnek nevezett módszer lényege, hogy szervezett bűnözői csoportok utaznak Kelet-Európábaól, elsősorban Romániából és Bulgáriából egy napra nyugati nagyvárosokba.

A bűnözők azonban nem a turistalátványosságokra, vagy a helyi gasztronómiára kíváncsiak, hanem komoly bűncselekményeket követnek el: zsebtolvajlás és rablás mellett bankkártyás csalásokat is.

Az Europol (Európai Rendőrségi Hivatal) is elismeri, hogy megjelent ez a típusú bűncselekmény-forma. A szakemberek szerint különösen nehéz felderíteni ezeket az eseteket, mert a bűnözők villámgyorsan eltűnnek, sőt, a repülőjáratoknak köszönhetően már aznap este visszatérnek saját országukba.

A bankkártyás visszaéléseknél különösen aggasztó a helyzet. nyugat-Európában az ilyen bűncselekmények 90 százalékát román vagy bolgár bűnbandák követik el.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?