Te hova költöznél? Íme a legélhetőbb városok a világon

2011. szeptember 3. 15:34

Hogy egy városban mennyire kellemes az élet, az sok mindenen múlik. Ilyenek például a kellemes hétköznapi életminőség, a szolgáltatások kényelmes elérhetősége, vagy éppen a városi terek élménygazdagsága. Az Economist ismét összeállította, melyek a legélhetőbb városok a világon és melyek azok, ahova semmi pénzért se költöznél.

Egyre gyakrabban halljuk az "élhető város" kifejezést. Az élhetőség összetevői a biztonság, a minőségi oktatás, a városok tisztasága, a magas szintű egészségügyi ellátás, a környezet, a természet közelsége, a pihenési lehetőségek, a klíma, a politikai stabilitás, a tömegközlekedés, az infrastruktúra állapota, a lakások megfizethetősége, az építészet minősége, illetve a kulturális élet színvonala.

A mintegy 30 vizsgált jellemző tényező alapján a "The Economist" sajtócsoport érdekeltségébe tartozó "Economist Intelligence Unit" által készített tanulmány rangsorában a korábbi hatszoros első kanadai Vancouver a harmadik helyre csúszott vissza, a második helyen a Magyarországhoz igen közeli Bécs áll.

Ugyanakkor Ausztráliának sincs oka szégyenre; három másik nagyváros, Sydney, Perth és Adelaide is az első tízben szerepel, pontosabban a hatodik, illetve holtversenyben a nyolcadik helyen. A kanadai városok is jól szerepeltek, Vancouvert Toronto és Calgary követi a negyedik és az ötödik helyen. A rangsorban hetedik lett Helsinki, a tízes élmezőnyt pedig az Új-Zélandon fekvő Auckland teszi teljessé.

 


Mint már említettük a sorrend felállításában számos szempontot figyelembe vettek. Többek közt a politikai és társadalmi stabilitást, a közbiztonságot, az orvosi ellátáshoz való hozzáférést, a kulturális életet, a környezetet, valamint az oktatást és az infrastruktúrát is.

"Ausztrália a gyérebb populációjával és a viszonylag alacsony bűnözéssel továbbra is a legtöbb várost szerepelteti a legélhetőbb helyek között" - világított rá az eredményekre Jon Copestake, a tanulmány felelőse, aki szerint a kontinensnyi országban tapasztalható magas életszínvonal és az ausztrál fizetőeszköz erőssége révén ezek a városok egy sor tényezőt tekintve rendkívül vonzónak bizonyulnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyébként a fejlett országok közepes nagyságú, viszonylag alacsony népsűrűségű városai a tapasztalatok szerint általában igen jó pontszámokat érnek el, mivel rendelkeznek az összes kulturális és infrastrukturális előnnyel, ugyanakkor kevesebb problémájuk adódik a bűnözésből és a zsúfoltságból.

A világ nagy metropoliszai közül Párizs a 16., Tokió a 18. lett. A legjobb helyezést - a huszonhatodikat - elért amerikai város Honolulu. London csak az 53., megelőzve Szingapúrt. A pénzügyi hírekben mostanság sokat szereplő Athén öt helyet hátracsúszva a 67. lett, a hatalmi harcok dúlta Tripoli a 107. helyről a 135-re sorolódott.

A korábbi összesítésekhez hasonlóan a 140 városról készült tanulmány szerint ezúttal is Zimbabwe fővárosa, Harare lett az utolsó, Banglades fővárosa, Dakka, illetve Pápua-Új-Guinea fővárosa, Port Moresby után.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?