7 °C Budapest

Te hova költöznél? Íme a legélhetőbb városok a világon

2011. szeptember 3. 15:34

Hogy egy városban mennyire kellemes az élet, az sok mindenen múlik. Ilyenek például a kellemes hétköznapi életminőség, a szolgáltatások kényelmes elérhetősége, vagy éppen a városi terek élménygazdagsága. Az Economist ismét összeállította, melyek a legélhetőbb városok a világon és melyek azok, ahova semmi pénzért se költöznél.

Egyre gyakrabban halljuk az "élhető város" kifejezést. Az élhetőség összetevői a biztonság, a minőségi oktatás, a városok tisztasága, a magas szintű egészségügyi ellátás, a környezet, a természet közelsége, a pihenési lehetőségek, a klíma, a politikai stabilitás, a tömegközlekedés, az infrastruktúra állapota, a lakások megfizethetősége, az építészet minősége, illetve a kulturális élet színvonala.

A mintegy 30 vizsgált jellemző tényező alapján a "The Economist" sajtócsoport érdekeltségébe tartozó "Economist Intelligence Unit" által készített tanulmány rangsorában a korábbi hatszoros első kanadai Vancouver a harmadik helyre csúszott vissza, a második helyen a Magyarországhoz igen közeli Bécs áll.

Ugyanakkor Ausztráliának sincs oka szégyenre; három másik nagyváros, Sydney, Perth és Adelaide is az első tízben szerepel, pontosabban a hatodik, illetve holtversenyben a nyolcadik helyen. A kanadai városok is jól szerepeltek, Vancouvert Toronto és Calgary követi a negyedik és az ötödik helyen. A rangsorban hetedik lett Helsinki, a tízes élmezőnyt pedig az Új-Zélandon fekvő Auckland teszi teljessé.

 


Mint már említettük a sorrend felállításában számos szempontot figyelembe vettek. Többek közt a politikai és társadalmi stabilitást, a közbiztonságot, az orvosi ellátáshoz való hozzáférést, a kulturális életet, a környezetet, valamint az oktatást és az infrastruktúrát is.

"Ausztrália a gyérebb populációjával és a viszonylag alacsony bűnözéssel továbbra is a legtöbb várost szerepelteti a legélhetőbb helyek között" - világított rá az eredményekre Jon Copestake, a tanulmány felelőse, aki szerint a kontinensnyi országban tapasztalható magas életszínvonal és az ausztrál fizetőeszköz erőssége révén ezek a városok egy sor tényezőt tekintve rendkívül vonzónak bizonyulnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyébként a fejlett országok közepes nagyságú, viszonylag alacsony népsűrűségű városai a tapasztalatok szerint általában igen jó pontszámokat érnek el, mivel rendelkeznek az összes kulturális és infrastrukturális előnnyel, ugyanakkor kevesebb problémájuk adódik a bűnözésből és a zsúfoltságból.

A világ nagy metropoliszai közül Párizs a 16., Tokió a 18. lett. A legjobb helyezést - a huszonhatodikat - elért amerikai város Honolulu. London csak az 53., megelőzve Szingapúrt. A pénzügyi hírekben mostanság sokat szereplő Athén öt helyet hátracsúszva a 67. lett, a hatalmi harcok dúlta Tripoli a 107. helyről a 135-re sorolódott.

A korábbi összesítésekhez hasonlóan a 140 városról készült tanulmány szerint ezúttal is Zimbabwe fővárosa, Harare lett az utolsó, Banglades fővárosa, Dakka, illetve Pápua-Új-Guinea fővárosa, Port Moresby után.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm