32 °C Budapest

Így hűtsd le az autód klíma nélkül

Pénzcentrum
2010. július 31. 11:02

Ha a hőmérő higanyszála 30 fokot mutat, akkor az autóban a hőmérséklet könnyen elérheti a 60-70 fokot is. Ilyen melegben utazni nem csak kényelmetlen, hanem kockázatos is, ezért adunk most tippeket a klíma nélküli autók lehűtéséhez.

A hűtésre még jóval azelőtt érdemes gondolni, mielőtt a tűző nap átforrósítja az autót.

Árnyékos parkoló

Az első, talán legegyszerűbb megoldás az árnyékos helyen való parkolás. A városokban ez sem bizonyul egyszerű feladatnak, hiszen a sofőr örül, ha egyáltalán valamilyen szabad helyre bukkan. Ráadásul a nap délelőtt máshova vet árnyékot mint délután, amikor hazaindulunk a munkahelyről. Épp ezért nem árt olyan parkolóhelyet találni, ahol inkább délután, estefelé van árnyék. Így ha napközben fel is forrósodott az autó, délutánra ismét lehűlhet.

Felforrósodott volán és ülések

Ha nem tudjuk elkerülni a napsütötte parkolót, legalább enyhíthetjük a tűző nap kellemetlen hatását. Ha a hőmérő higanyszála 25 fokot mutat, akkor az autóban a hőmérséklet könnyen elérheti a 60-70 fokot.

Az ülések vagy volán kárpitozása sem segít mindig, nagyon gyorsan felforrósodhat - főleg ha sötét színű - és még növeli a hőmérsékletet az autóban. Rendkívül kellemetlenek a bőrből, vagy műbőrből készült sötét színű volánok, vagy az ülések. Nem egyszer előfordul, hogy az ember rá sem tud rögtön ülni a felforrósodott bőrülésre, s ha végre ráveszi magát, akkor a felforrósodott volán okoz gondokat.

Részeleges segítséget nyújthat a szélvédőre és ablakokra ragasztott napellenző. Erre a célra használhatunk esetleg újságpapírt is, sőt az is segít, ha törülközővel takarjuk le a volánt.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Természetesen a kocsi belsejéből el kell távolítani azokat a tárgyakat, amelyek az extrém hőmérsékleten tönkremehetnének. A legérzékenyebb a műanyag tárgyak és az élelmiszerek, de a sprayk és az öngyújtók is - ez utóbbi az extrém hő hatására könnyen felrobbanhat.

Indulás előtt nyissuk ki az ajtókat

Ha nem tudtuk elkerülni a napos parkolóhelyet, akkor mielőtt beülnének az autóba, nyissuk ki az összes ajtót és várjunk, míg egy kicsit kiszellőzik. Ha utastársaink nem háklisak a huzatra, akkor húzzák le az összes ablakot és induljanak el.

A huzatnak számos káros hatása lehet. Ha el akarjuk kerülni a bedagadt szemet, vagy a megfázást, akkor az enyhén megnyitott ablakot az enyhén bekapcsolt ventillátorral kombináljuk. Hosszabb utakon használhatjuk a taxisofőrök trükkjét: a nyakra helyezett vizes törülközőt. Mindenek ellenére próbáljunk elegendő vizet inni, és a hosszabb utakon a megszokottnál jóval több szünetet tartani.

 

(Pénzcentrum/Új Szó)

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?