Így hűtsd le az autód klíma nélkül

Pénzcentrum
2010. július 31. 11:02

Ha a hőmérő higanyszála 30 fokot mutat, akkor az autóban a hőmérséklet könnyen elérheti a 60-70 fokot is. Ilyen melegben utazni nem csak kényelmetlen, hanem kockázatos is, ezért adunk most tippeket a klíma nélküli autók lehűtéséhez.

A hűtésre még jóval azelőtt érdemes gondolni, mielőtt a tűző nap átforrósítja az autót.

Árnyékos parkoló

Az első, talán legegyszerűbb megoldás az árnyékos helyen való parkolás. A városokban ez sem bizonyul egyszerű feladatnak, hiszen a sofőr örül, ha egyáltalán valamilyen szabad helyre bukkan. Ráadásul a nap délelőtt máshova vet árnyékot mint délután, amikor hazaindulunk a munkahelyről. Épp ezért nem árt olyan parkolóhelyet találni, ahol inkább délután, estefelé van árnyék. Így ha napközben fel is forrósodott az autó, délutánra ismét lehűlhet.

Felforrósodott volán és ülések

Ha nem tudjuk elkerülni a napsütötte parkolót, legalább enyhíthetjük a tűző nap kellemetlen hatását. Ha a hőmérő higanyszála 25 fokot mutat, akkor az autóban a hőmérséklet könnyen elérheti a 60-70 fokot.

Az ülések vagy volán kárpitozása sem segít mindig, nagyon gyorsan felforrósodhat - főleg ha sötét színű - és még növeli a hőmérsékletet az autóban. Rendkívül kellemetlenek a bőrből, vagy műbőrből készült sötét színű volánok, vagy az ülések. Nem egyszer előfordul, hogy az ember rá sem tud rögtön ülni a felforrósodott bőrülésre, s ha végre ráveszi magát, akkor a felforrósodott volán okoz gondokat.

Részeleges segítséget nyújthat a szélvédőre és ablakokra ragasztott napellenző. Erre a célra használhatunk esetleg újságpapírt is, sőt az is segít, ha törülközővel takarjuk le a volánt.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Természetesen a kocsi belsejéből el kell távolítani azokat a tárgyakat, amelyek az extrém hőmérsékleten tönkremehetnének. A legérzékenyebb a műanyag tárgyak és az élelmiszerek, de a sprayk és az öngyújtók is - ez utóbbi az extrém hő hatására könnyen felrobbanhat.

Indulás előtt nyissuk ki az ajtókat

Ha nem tudtuk elkerülni a napos parkolóhelyet, akkor mielőtt beülnének az autóba, nyissuk ki az összes ajtót és várjunk, míg egy kicsit kiszellőzik. Ha utastársaink nem háklisak a huzatra, akkor húzzák le az összes ablakot és induljanak el.

A huzatnak számos káros hatása lehet. Ha el akarjuk kerülni a bedagadt szemet, vagy a megfázást, akkor az enyhén megnyitott ablakot az enyhén bekapcsolt ventillátorral kombináljuk. Hosszabb utakon használhatjuk a taxisofőrök trükkjét: a nyakra helyezett vizes törülközőt. Mindenek ellenére próbáljunk elegendő vizet inni, és a hosszabb utakon a megszokottnál jóval több szünetet tartani.

 

(Pénzcentrum/Új Szó)

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?