Minden eddiginél jobb befektetés - a gazdagoknak

2010. május 25. 16:02

Idén május elején cserélt gazdát a világ egyik legritkább és legértékesebb autója, egy '30-as években készült Bugatti Type 57SC Atlantic Coupe. 1936 és 1938 között mindössze három példányt készítettek belőle. Az aukcióra bocsátott és elkelt autó az 57374. sorozatszámú darab. A vevő személye ismeretlen, annyit azonban tudni, hogy a leütési ár 30 és 40 millió dollár között volt.

A klasszikus autók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az utóbbi években, különösen a válság következtében új befektetési célpontot kereső gazdagok körében. Egy brit Ferrari szalon tulajdonosa a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy az ilyen típusú autóvásárlások mind gyakoribbak, köszönhetően a túlságosan volatilisnek ítélt tőkepiacoknak.

Ezek a járművek ugyanis olyan kis szériában készültek, hogy értékük soha nem fog jelentősen lecsökkenni , mint ahogy egy Picasso képé sem, melyért szintén a hónap elején egy new yorki aukción 10,6,5 millió dollárt adott ki egy műgyűjtő.

A Historic Automobile Group International nemzetközi kutatóintézet 2008. december 31-én indította útjára indexét, mellyel az old timer autók árváltozásait követik nyomon. Az index szerint éves szinten 21 százalékos hozamot biztosítottak az autó befektetések tulajdonosainak, az elmúlt öt é árváltozásai alapján.


Az ábrán historikus adatok alapján utólag hasonlították össze a havi árváltozásokat tükröző HAGI Indexet a S&P 500 tőzsdei indexszel. Ebből az látszik, hogy 2000 óta az old timer autók értéke folyamatosan emelkedett, jóval nagyobb ütemben, mint az 500 legfontosabb amerikai vállalatot tömörítő index értéke.

2009-ben az index értéke mintegy 10,4 százalékkal emelkedett. A HAGI P részindex, melyben csak Porsche modellek szerepelnek, 17,1 százalékkal emelkedett, amely szinte minden befektetési eszköznél magasabb hozamot jelent, legyen szó bármilyen részvényindexről, vagy akár borbefektetésről is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Erre természetesen magyarázatul szolgál, hogy míg a kereslet a régi autók iránt folyamatosan emelkedik, addig a kínálat nem, hiszen az indexben csak olyan autók szerepelnek, melyből maximum ezer darabot gyártottak. Összesen 50 modell árváltozását követi az index, többek között a legendás Mercedes 300 SL Gullwing-ét, vagy a Porsche Carrera GT 2004-6-ét. 

Persze hiába a kiemelkedő hozam, ilyen befektetésre keveseknek adódik lehetősége, az old timerek kevésbé tehetős szerelmeseinek marad a mozi, és a James Bond filmek.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?