13 °C Budapest

Minden eddiginél jobb befektetés - a gazdagoknak

2010. május 25. 16:02

Idén május elején cserélt gazdát a világ egyik legritkább és legértékesebb autója, egy '30-as években készült Bugatti Type 57SC Atlantic Coupe. 1936 és 1938 között mindössze három példányt készítettek belőle. Az aukcióra bocsátott és elkelt autó az 57374. sorozatszámú darab. A vevő személye ismeretlen, annyit azonban tudni, hogy a leütési ár 30 és 40 millió dollár között volt.

A klasszikus autók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az utóbbi években, különösen a válság következtében új befektetési célpontot kereső gazdagok körében. Egy brit Ferrari szalon tulajdonosa a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy az ilyen típusú autóvásárlások mind gyakoribbak, köszönhetően a túlságosan volatilisnek ítélt tőkepiacoknak.

Ezek a járművek ugyanis olyan kis szériában készültek, hogy értékük soha nem fog jelentősen lecsökkenni , mint ahogy egy Picasso képé sem, melyért szintén a hónap elején egy new yorki aukción 10,6,5 millió dollárt adott ki egy műgyűjtő.

A Historic Automobile Group International nemzetközi kutatóintézet 2008. december 31-én indította útjára indexét, mellyel az old timer autók árváltozásait követik nyomon. Az index szerint éves szinten 21 százalékos hozamot biztosítottak az autó befektetések tulajdonosainak, az elmúlt öt é árváltozásai alapján.


Az ábrán historikus adatok alapján utólag hasonlították össze a havi árváltozásokat tükröző HAGI Indexet a S&P 500 tőzsdei indexszel. Ebből az látszik, hogy 2000 óta az old timer autók értéke folyamatosan emelkedett, jóval nagyobb ütemben, mint az 500 legfontosabb amerikai vállalatot tömörítő index értéke.

2009-ben az index értéke mintegy 10,4 százalékkal emelkedett. A HAGI P részindex, melyben csak Porsche modellek szerepelnek, 17,1 százalékkal emelkedett, amely szinte minden befektetési eszköznél magasabb hozamot jelent, legyen szó bármilyen részvényindexről, vagy akár borbefektetésről is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Erre természetesen magyarázatul szolgál, hogy míg a kereslet a régi autók iránt folyamatosan emelkedik, addig a kínálat nem, hiszen az indexben csak olyan autók szerepelnek, melyből maximum ezer darabot gyártottak. Összesen 50 modell árváltozását követi az index, többek között a legendás Mercedes 300 SL Gullwing-ét, vagy a Porsche Carrera GT 2004-6-ét. 

Persze hiába a kiemelkedő hozam, ilyen befektetésre keveseknek adódik lehetősége, az old timerek kevésbé tehetős szerelmeseinek marad a mozi, és a James Bond filmek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem