8 °C Budapest

Hatmilliárd egy kocsiért - Íme a világ legdrágább autója (+fotó)

Pénzcentrum
2010. május 12. 14:02

Egy kaliforniai aukciósházban a napokban jócskán megdőlt a legértékesebb személygépkocsi világrekordja. Egy ismeretlen vásárló több mint harmincmillió dollárt adott egy 1936-os autóritkaságért.

A kiszivárgott információk szerint egy neve elhallgatását kérő vevő 30 és 40 millió dollár közötti - napi árfolyamon számolva 6,5-8,6 milliárd forintos - ajánlatával nyerte azt a kaliforniai aukciót, melyen egy 1936-os Bugatti 57SC Atlantic típusú kétüléses sportautó volt kalapács alatt. Ez az ár három-négyszerese a korábbi rekorder, 9 millió euróért eladott, 1957-es Ferrari 250 Testa Rossa leütési árához képest - írja a Guardian.

A Bugatti 57SC Atlantic - Forrás: guardian.co.uk

A Bugatti 57-es kifejlesztésében oroszlánrészt vállalt a márka névadójának, Ettore Bugatti fia, Jean Bugatti. Az autótípusból többféle változat készült 1934 és 1940 között összesen néhány száz darabos példányszámban, azonban az SC-ből mindösszesen három darabot épített a Bugatti. A kocsi mindenütt gömbölyű formája a maga korában formabontónak számított.

Az árverést lebonyolító Gooding aukciósház részleteket nem közölt sem a vételárról, sem pedig a vevő személyéről, de a találgatások szinte azonnal megindultak. Sokan egyből a kaliforniai Mullin autómúzeum megálmodójára, Peter Mullinra gyanakodtak, a múzeum azonban közleményben cáfolta, hogy ők vásárolták volna meg a Bugattit. Emellett azt is közölték, már tárgyalásban vannak a vevővel annak érdekében, hogy hamarosan kiállíthassák az autót, és a közvélemény is megcsodálhassa a rendkívül ritka típust, mely csak néhány alkalommal bukkant fel kiállításokon az elmúlt 40 évben.

A hatalmas vételárral kapcsolatban nyilatkozó pénzügyi szakértők közben arra hívták fel a figyelmet, hogy a jövőben megszaporodhatnak a hasonló nagy értékű aukciós értékesítések. Az alacsony kamatszintek mellett ugyanis a vagyonos magánbefektetők az értékálló megoldásokat keresik, mely célnak kiválóan megfelelhetnek a ritkaságnak számító modern művészeti alkotások és a muzeális értékkel bíró autók.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm