15 °C Budapest
Close-up adult hand typing on laptop

8 gigaátverés, amit rengetegen bevesznek a neten: ezt kell tudnod, hogy ne dőlj be nekik

2022. június 10. 16:01

A kiberbűnözők és a mezei csalók ma már rengeteg módszerrel vadásznak a hiszékeny internetőkre. Persze vannak trükkjeik, melyeket a legtöbben már ismerünk, de állandóan frissülő eszköztáruk bizonyos elemeiről a magyarok többsége még nem is igazán hallott. A Pénzcentrum most összegyűjtötte a 10 leggyakoribb netes átverést, a társkeresős csalóktól, a kamu-adománygyűjtökön át, egészen a vagyonukat ránk hagyó afrikai hercegekig.

A kiberbűnözők rendkívül trükkösek tudnak lenni, ha a gyanútlan internetezők pénzének eltulajdonításáról van szó. Áldozataik behálózására rengeteg különféle módszerük van, a szerelmi ajánlatoktól, a kamunyereményjátékokon keresztül, egészen az afrikai hercegek, vagy az áldozat saját unokájának megszemélyesítéséig. A Pénzcentrum most összegyűjtötte a neten szörfölőkre leselkedő leggyakoribb, felépített csalásokat és azt is, mit tehetünk, ha ilyenekbe futunk.

A magányos szívekre vadászó kamuszerető

A kamuszerető módszere, hogy jellemzően egy idegen országban, gyakran a tenger túlon élő, megbízható hátterű férfinak adják ki magukat. Ezek a netes "ismerősök" jellemzően néhány üzenetváltás után szerelmet vallanak és akár már áldozatuk kezét is megkérik. Gyakori módszerük, hogy azt állítják, szeretnének találkozni a csőbe húzott nővel, de utazási korlátozások, vagy valami más meggátolja őket ebben. Ezért ahhoz, hogy meglátogassák, akár feleségül vegyék állítólagos szerelmüket, szükségük van annak anyagi segítségére, hogy egy ügyvéden keresztül kijátsszák a párt egymástól elszakító rendszert.

A valóságban a kamuszerető folyton újabb és újabb átutalásokat kér áldozatától, amíg az ki nem fut pénzéből, vagy rá nem jön a turpisságra. A pénzt a csaló mindig sürgős problémák megoldására kéri és gyakran emlékezteti az átvert félt, hogy családjának és ismerőseinek semmiképp ne szóljon kapcsolatukról, vagy a pénzügyi segítségről. Ha az átvert nő gyanút fog, vagy nem hajlandó tovább finanszírozni az egyre átlátszóbb "problémák" megoldását, a kamuszerető egyszerűen felszívódik.

A szerelmi ajánlattal operáló csalók nagy erőssége, hogy érzelmileg függővé teszik áldozatukat, de ha hideg fejjel próbálunk hozzáállni a netes ismerkedéshez, könnyen kiszűrhetőek a szélhámosok. Ha egy online kapcsolat túl gyorsan fordul ismerkedésből "szerelembe", jó okunk lehet gyanakodni. A legfontosabb persze, hogy ne utaljunk pénzt senkinek, akit nem ismerünk személyesen és akinél nem tudnánk utánamenni sem a pénzünknek. Ha pedig gyanús felhasználóval találkozunk mondjuk egy randioldalon, jelentsük a weboldal üzemeltetőinek.

Barátság, kellemetlen extrákkal

A hamis barát módszere is a kamuszeretőjéhez hasonlóan működik. Egy online felületen megismerkedünk valakivel, aki néhány üzenetváltás után a "barátjaként" kezd el hivatkozni ránk, majd röviddel ezután anyagi segítséget kér. Legyen szó a lánya műtétjéről, vagy egy komoly adósságról, a közös pont, hogy viszonylag magas, de kigazdálkodható pénzösszegről van szó.

A műtét ára, vagy az adósság aztán persze egyre nő, amíg csak az áldozat hajlandó finanszírozni azt. Az áldozattá válás elkerülésének módszere ugyanaz, mint a kamuszerető esetében. Soha ne küldjünk pénzt olyannak, akit nem ismerünk és ha az oldal, amin ismerkedtünk lehetőséget ad rá, jelentsük a csalót annak adminisztrátorai felé.

A barátbőrbe bújt facebook-farkas

Bevált trükk az is, hogy egy rég nem látott ismerősünk nevében írnak ránk a Facebookon, egy olyan profilról, ami egyébként már az ismerősünk is, és így kérnek anyagi segítséget. Ha ilyen történik, ismerősünk Facebook profilját jó eséllyel egy szélhámos vette át és ő próbál belőlünk pénzt kicsalni.

Az egyetlen módszer, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a pénzt valóban bajbajutott régi barátunknak küldjük, hogy felvesszük vele a kapcsolatot telefonon, vagy akár személyesen. Akit ismerünk annyira jól, hogy kisegítsük egy nagyobb pénzösszeggel, azzal annyira is vagyunk jóban, hogy átbeszéljük vele a kérdést, mielőtt pénzt küldenénk neki.

Távol élő "unokák" ravasz panaszai

A módszer lényege, hogy idős, jellemzően egyedül élő embereket hívnak fel a bajba jutott "unokájuk" nevében. A történet sokféle lehet, szólhat arról, hogy börtönbe kerültek és nincs, aki kifizesse utánuk az óvadékot, lehet a középpontjában drága kórházi kezelés és a szülők által jóvá nem hagyott menyegző finanszírozása is.

Valójában persze jó eséllyel nem az unokánk, hanem egy aljas csaló van a vonal túloldalán. Mielőtt bármit is tennénk, érdemes egy helyzetben elérnünk valamilyen módon az unokánkat, vagy ha az elérhetőségük sincs meg, legalább a szüleiket, hogy utánajárjunk, mi igaz a drámai sztoriból. Jó eséllyel ugyanis csak átverésről van szó.

Az afrikai hercegek dollármilliós vagyonai

Ezen csalást e-mailben követik el, amit látszólag kimondottan a címzettnek küldenek, a valóságban azonban rengetegen megkapják, ugyanebben a formában. A történet lényege, hogy valaki egy távoli (jellemzően afrikai) országban dollármilliós vagyonon ül, és a címzett segítségére van szüksége (adókra, vagy vesztegetésekre küldött pénz formájában), hogy kijuttassa a pénzt az országból, amiért cserébe a mesés vagyon egy része az ígéret szerint a -valójában becsapni kívánt - címzett markát ütheti. Gyakran ráadásul nem is átutalást kérnek, hanem a bankkártya-adatainkat próbálják meg kicsalni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha az áldozat utal a szélhámosnak, általában ez az átverés is spirálként gyűrűzik tovább. A csaló sorra hozakodik elő az ügyvédi költségekkel, a vesztegetések költségeivel és az egyéb ravasz jogcímeken kicsalni próbált összegekkel. Az ilyen üzeneteket küldő e-mail címét azonnal blokkoljuk és lehetőség szerint jelentsük "phisihing", azaz adathalászat kísérlete miatt.

A sosem volt nyereményjáték nyereménye annál mesésebb

A jellemzően szintén e-mailekben folyó csalás alapja, hogy a címzett egy nagyszabású (sok esetben nemzetközi) nyereményjáték nyerteseként egy kisebb vagyonra tett szert. Az egyetlen feladata pedig, hogy "személyazonosságának megerősítésére" megadja bankkártya adatait, vagy hogy fedezze a vámköltséget a tengeren túlról jövő nyeremény után. A bankkártyaadatainkat, vagy átutalást kérő nyereményjátékok minden esetben átverések. A trükkön egyébként eleve nem nehéz átlátni. Ha nem vettünk részt az adott nyereményjátékon, nyilván nem is nyerhettünk rajta. A megoldás pedig itt is a cím blokkolása és jelentése.

A termék, amit ezzel a képpel már eladtak Düsseldorfban

Ha gyanúsan olcsón találunk valamit a Facebookon, vagy épp valamelyik online piactéren, az mindig gyanakvásra ad okot. De különösen igaz ez, ha az adott termék egy eldugott vidéki faluban található. Ez ugyanis jó módszer arra, hogy vevőként belemenjünk a postával, vagy csomagküldővel történő átvételre. Ha pedig felvesszük a kapcsolatot az eladóval és az élből el is utasítja a személyes átvételt, a csomagot pedig csakis előre utalással postázza, jó eséllyel csőbe akarnak húzni.

Árulkodó jel lehet az is, ha megnézzük a termékről készült képeket, esetleg rákeresünk az általunk vásárolni kívánt cuccra egy nagyobb nemzetközi online aukciós portálon. Az ilyen csalók ugyanis gyakran a német, vagy angol felületeken található hirdetésekből lopott képekkel "illusztrálják" a soha a birtokukban nem lévő használt árut.

Befektetés, amin valaki nyer, de azok biztos nem mi leszünk

A befektetési csalások gyakorlatilag bármilyen felületen szembejöhetnek, pop-up hirdetésektől kezdve a Facebook csoportokig. A közös tulajdonságuk, hogy jellemzően valamilyen belső forrásból származó, kevesek által ismert tippre hivatkozva ígérnek, gyanúsan gyors megtérülést és magas nyereséget.

A szélhámosok a befektetésekkel kapcsolatos átverések esetén is többféle stratégiát alkalmaznak a naív áldozatuk bizalmának - és pénzének - elnyeréséhez Ha nem nettó lehúzásról van szó, akkor vélhetően az úgynevezett Ponzi-rendszeren alapuló piramisjátékba próbálnak belerángatni, aminek lényege, hogy az új befektetőket a korábbiak pénzéből ki. Ez a rendszer pedig értelemszerűen nagyon gyenge lábakon áll.

Gyakori még az úgynevezett "pump and numb részvénycsalás" is. Ennek lényege, hogy a laikus internetezők körében olyan információkat közölnek egyes részvényeiről, ami miatt a becsapott emberek azt feltételezik, rövid időn belül emelkedni fognak a cég részvényei.

A befektetési tanácsoknál tehát különösen fontos, hogy járjunk el nagyon körültekintően. Ne higgyünk a biztos és/vagy hatalmas haszonnal kecsegtető tippeknek. Ha egy ajánlat nagyon vonzónak tűnik, akkor pedig vizsgáljuk meg ne csak az azt esetleg promotáló személyeket, de a mögötte álló céget is. Egy befektetésbe pedig csak a kockázatokat komolyan átgondolva vágjunk bele. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm