10 °C Budapest
Smartphone display with logo of Facebook, WhatsApp and Instagram apps in hand against blurred META logotype on white monitor background: Tallinn, Estonia - October 29, 2021

Vége a Facebook egyeduralmának? Óriási pofont kapott Zuckerberg, innen nehéz lesz felállni

2022. február 8. 17:03

Pár nappal ezelőtt eddig soha nem látott mértékben esetek le a Meta, azaz a Facebook részvényei, olyannyira, hogy Mark Zuckerberg a vállalat vezetője hat helyet zuhant a világ leggazdagabb embereinek a listáján. Utoljára tíz évvel ezelőtt láthattunk a cégnél hasonlót, de onnan sikeresen fel tudtak állni, sőt megerősödtek a visszaesések ellenére is. Mostanra viszont átalakult a világunk, és nehezebb lesz ebből a gödörből kilábalnia Zuckerbergnek.

A Facebook 2012-ben komoly bajba került: bevételei növekedése erőteljesen lelassult, miközben a kiadásai az egekbe ugrottak, írta meg összefoglalójában a CNN. Ekkoriban folyt ugyanis a verseny az okostelefonok és más mobileszközökre való átállásban a cégek között, amiben pedig Mark Zuckerberg vállalata komoly hátránnyal indult. Mégis, két év leforgása alatt sikerült teljesen megfordítania ezt a tendenciát és 2014 első három hónapjában 72 százalékos növekedést produkált.

Ezzel pedig dominanciát szerzett a szektorban a Facebook, amit éveken keresztül tudott fenntartani. Most viszont a jelek szerint az uralmának lassan vége szakad, ugyanis a hazánkban is megvásárolható részvények hatalmasat zuhantak pár nappal ezelőtt.

Pont mint tíz éve

A cég, amit tavaly október óta átkereszteltek Metává, hasonló helyzetben találta magát most, mint 10 évvel ezelőtt. Sokkolta múlthéten a Wall Streetet és a világot egyaránt, amikor a részvénytársaság bejelentette, hogy igen borúsak számára az előrejelzések 2022 első negyedévére, ugyanis a Facebook felhasználóinak száma immáron hosszú ideje stagnál, ráadásul a profilja is folyamatosan csökken.

Ugyanis míg 2012-ben világszerte több száz millió okostelefon talált gazdára, addig a metaverzumhoz szükséges VR szemüvegért közel sem tolonganak annyian az üzletekben. Ráadásul az ehhez szükséges technológia is még gyerekcipőben jár. A CNN cikke szerint ez pedig több milliárd dollárnyi kiesést jelentett az előző évben.

A Meta feláldozza az eddigi, bevált üzleti modelljét a metaverzumért való rajongás oltárán

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– idézte a lap Rachel Jonest, a GlobalDate vezető elemzőjét. Bár a Facebook már évek óta nagy figyelmet (és összegeket) fordít a technológia népszerűsítésére.

A probléma viszont az, hogy más cégek, akik fiatalabb felhasználói bázisokkal rendelkeznek, mint a TikTok, valószínűleg hamarabb magukévá fogják tudni tenni a metaverzumot,

mutatott rá Angelo Zino, a CFRA Research elemzője többek között.  Ez azért lehet, mert a Facebook szerepe az elmúlt években átalakult, a fiatalok elkezdtek kiszorulni a platformról és szépen lassan az idősebb generáció kezdte el használni az oldalt kapcsolattartásra. Az pedig kevésbé valószínű, hogy ők már a kezdetek kezdetén is szeretnék alkalmazni ezt az új technológiát.

Még csak a felszínt kapargatjuk

De nem ez az egyetlen front, ahol a céget támadások érik, ugyanis két nappal ezelőtt indult útjának a hír, miszerint a Facebook és az Instagram teljesen kiszorulhat Európából, az itteni GDPR szabályozások okán, írta meg a The Guardian. Ez pedig a múltheti több száz milliárd dolláros értékesés után, ami azért következett be, mert az Apple megakadályozta a Facebookot és az Instagrammot, hogy korlátlanul gyűjtse a felhasználók adatait, nem engedheti meg magának a cég. Főleg úgy nem, hogy az adatkezelési és tartalomelőállítási problémák miatt már Ausztráliában is komoly vitákba keveredett a Meta. Ebben az esetben végül sikerült megállapodniuk az ausztrál kormánnyal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem