5 °C Budapest
A bitcoin LED sign diplayed in a shop window offers service. cimlapi

Kiderült a féltve őrzött Bitcoin-titok: így lehet nagyot szakítani a kriptopénzen

2021. november 19. 14:02

Megérkezett a Pénzcentrum videóblogjának legújabb epizódja. A CashTag 3 részes crypto sorozatának első részében rengeteg dolog kiderült a kriptovaluták múltjáról, jelenéről és arról, mivel kell tisztában lenni, hogy belevágj a kriptovalutázásba. A műsor vendége ezúttal Honti Roland volt. Pitner Gábor  és a Crypto Falka csoport alapítójának beszélgetésében szóba került minden, amit tudni érdemes a Bitcoin-ról, a bányászattól egészen a legmagasabb árfolyam csúcsokig. 

Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója igen titokzatos figura, aki soha nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Neve valószínűleg álnév és magyarul körülbelül annyit tesz, "a bölcsesség eredete". Sokak szerint nem is egy emberről, hanem egy csapatról van szó. Egy dolog azonban biztos, Nakamoto, vagy a név mögött álló csoport, 2007-ben kezdett el a Bitcoin protokollal foglalkozni, 2008-ban pedig kiadta "Fehér Könyv" című könyvét, melyben a jövő elektronikus pénzügyi rendszerét írta le. 2009-ben pedig kibányászta az első, az úgynevezett genesis blokkot, ezzel indult útjára a Bitcoin-sztori.

Időrendben haladva, 2008-ban a Lehman Brothers csődjével kezdetét vette a globális pénzügyi válság, ami rávilágított a mai, úgynevezett fiat pénznemek gyengeségeire és veszélyeire is. A fiat pénz az a pénz, amit ma mind használunk, aminek használatát kormányzatok és rendeletek alakítják, és aminek mennyiségét a gazdaságban a pénzügyi felügyeleti szervek határozzák meg. A válság alatt megfogalmazódott a gondolat, hogy a pénzt lehetne máshogy is értelmezni, például kriptopénzként. 2009-ben aztán létrehozták a blokklánc alapú pénznem első blokkját, a genesis blokkot. 

A beszélgetésből kiderült, hogyan is indult világhódító útjára 2009-ben a Bitcoin, és Roland azt is elmesélte, hogy mint oly sok jelentős dolog, a kriptovaluta legelső vásárlása is egy tengeren túlra szakadt magyar nevéhez kötődik, aki egy pizzát vásárolt a mára brutális árfolyamokon mozgó fizetőeszközzel.

A BTC árfolyama ettől fogva erősen ingadozott, a háttérben szépen lassan növekedő vásárlások száma, de a negatív hangok is megjelentek, főleg a “hagyományos pénzügyi szektor” szereplőitől, akik a mai napig gyakran ekézik a kriptopiacot, sőt a kriptopénzt övező botrányok sem maradtak el. 2012-ben, miután már a dollárral azonos árfolyamon mozgott a Bitcoin, elkövették a mai napig legnagyobbnak számító, 50 000 coinos rablást, ami komoly biztonsági kérdéseket vetett fel, ez pedig nem tett jót az árfolyamnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Na, de hogy hogyan heverte ki a Bitcoin ezt a megingást és milyen rekordok kísérték még a pályafutását, és hogyan vált mára mainstreammé, hogy mennyire tőkevédett jelenleg, és hogy mit kell még tudnod, ha te is vásárolni akarnál, megtudhatod a Pénzcentrum CashTag első tematikus adásából:

A sorozat folytatódik! A CashTag 3 részes sorozata érthetően igyekszik majd bemutatni a kriptopiacot a Pénzcentrum YouTube csatornáján. A sorozat első, a blokkláncról, a bányászatról és a Bitcoinról szóló része november 18-án, azaz most csütörtökön jelent meg, a következő epizódok megjelenési sorrendje és témája pedig a következő:

  • dec. 2. - CashTag Crpyto vol. 2.: cryptopénztárca, Ethereum, NFT
  • dec. 16. - Cashtag Crypto vol. 3.: altcoin, shitcoin

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?