17 °C Budapest
100 ezres extra kiadás vár rengeteg magyar szülőre: nincs mese, ezért keményen fizetni kell 2023-ban

100 ezres extra kiadás vár rengeteg magyar szülőre: nincs mese, ezért keményen fizetni kell 2023-ban

2023. április 29. 06:55

Aki tévedt már be hétvégén játszóházba, trambulinparkba, vagy egyéb tematikus „gyerekfuttatóba”, szabadulószobába, lézerharcos csarnokban, az biztosan megdöbbent azon, hogy szinte futószalagon bonyolítják le a születésnapokat. Annak ellenére hogy nem olcsó, 50 ezer forint alatt szinte már semmilyen lehetőség sincs, a felső határ pedig szó szerint a csollagos ég.

A zsúrozás már kisóvodás korban megkezdődik, és egészen a kamaszkor legelejéig kitart, legalább 10-11 éves korig. A pandémia időszaka alatt azonban nem lehetett baráti körben szülinapozni, tiltva volt minden rendezvény hónapokon keresztül, a legtöbb közösségi hely ki sem nyithatott, így a tavaly és tavalyelőtti elmaradt zsúrokat úgy tűnik most próbálják bepótolni a szülők. Berobbantak ezek a rendezvények, egymást érik a gyerekbulik az erre szakosodott helyeken, de már 50 ezer forint alatt ne is nagyon reménykedjünk abban, hogy megússzuk a cehhet a fővárosban. Ennek oka, hogy sok helyen kénytelenek voltak árat emelni az energiaköltségek emelkedése, az infláció és a munkaerőköltségek növekedése miatt. 

Aki tévedt már be hétvégén játszóházba, trambulinparkba, vagy egyéb tematikus „gyerekfuttatóba”, szabadulószobába, lézerharcos csarnokban, az biztosan megdöbbent azon, hogy szinte futószalagon bonyolítják le a születésnapokat – sok közülük egy kaptafára megy. Persze vannak különlegesebb lehetőségek is, de azokért viszont lényegesen többet kell fizetni: nem ritka, hogy 100 ezres számlát dugnak az orrunk alá a nap végén.

Kilőttek a bulik

Feltehetően minden szülő, aki saját otthonában nem tudja, vagy nem akarja fogadni a barátokat, játszóházban kezdi a zsúrozást, ami 6-7 éves korig elég is, de a kiskamaszokat a mászóka és a színes csúszdák már nem kötik le, nekik már valami extra mutatvány kell.

Érzik a már említett megnövekedett érdeklődést a VR Vidámparkban is, ahol nem csak gyerekeknek tartanak születésnapi bulikat, de felnőttek is gyakran választják a virtuális valóságot, mint kikapcsolódási formát. Itt átlagosan 12 ezer forintot költ egy betérő vendég, zsúrt 10 főtől lehet rendezni, fejenként 6500 forint az ára (persze lehetnek kevesebben is a gyerekek, de akkor is ki kell fizetni a 10 fő költségét), jár hozzá egy különterem 2,5 órára, valamint animátor.

A tavalyi évhez képest a megnövekedett költségek miatt átlagosan 20 százalékos emelést kellett végrehajtanunk

 – mondta el a Pénzcentrumnak Illés Gabriella, alapító-tulajdonos, majd hozzátette

Havonta átlagosan 5 ezer látogatónk van, de csak egy részük érkezik gyerekzsúrra. Általában július-augusztus a legintenzívebb időszakuk, de a mostani, bevételben az ajándékutalvány vásárlások miatt a november-december a legerősebb, de a mostani  tavaszi hónapok is népszerűek.

Itt tehát a minimum, amit a szülő elkölt, 65 ezer forint, plusz az étel-ital, a torta, amit még visz, dekoráció, és persze lehetőség van menet közben pár extra szolgáltatást vásárolni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

50 ezer forint alatt semmi sincs

Több általunk megkérdezett gyerekzsúros helyen is komoly forgalomról számoltak be, a trambulinparkokban is egymást érik a bulik szombaton és vasárnap. A Cyberjumpban hétvégén 9600 és 10 700 forint fejenként a buli, minimum 6 fővel lehet megrendezni. A nagyobb csomagban az ugrálójegy mellett melegétel is van, víz, torta, üdítő és saját asztal 3 órára, de nem különterem, a kisebb csomagban étel nincs, csak torta. Ennél olcsóbb a legkisebb particsomag, mely hétköznap 4, hétvégén 5200 forint fejenként, torta van benne üdítő, és 2 órás asztalfoglalás.

A Millennium Házában maximum 12 gyereket fogadnak 6-12 éves kor között, és többféle téma közül választhatnak, van Nyomozó zsúr és Különleges Lények A Ligetben tematikájú is. 45 ezer forintba kerül, 120 perces, de az étel és az italfogyasztás nincs benne.

A Campona KockaParkban különféle tematikák közül válogathatunk: Disney hercegnő, Heartlake city, Star Wars, vonatok, Ninjago, Minecraft vagy  Harry Potter.  Az alapár: 19 ezer forint 3 órára, plusz gyermekenként 3600 forintot kell fizetni, a minimum létszám 6 fő. A teljes születésnapi ár tartalmazza a belépőjegy árát, az animátor munkáját, - az elő- és utómunkálatokat, a szülinapon résztvevő gyerkőcök hazavihető ajándékait, a terembérlést, a születésnapi meghívót, az evőeszközökkel, tányérokkal, poharakkal megterített asztalt. Étel, ital nincs a csomagban, arról a szülő gondoskodik.

Szabadulószobába is vihetjük a gyermeket szülinapozni, az Időcsapdában például 60-75 perces szabadulós játék 6 – 18 fő részére maximum 12 fő részére: 59 900 forint, ebben van szülinapi torta és korlátlan szörpfogyasztás egy pályával, 2 pályával már 85 990 forint a csomag ára. Kiegészítő ajánlat egy kb. 25 perces közös játék foglalkozás az összes résztvevőnek a szabadulószoba után animátor segítségével: + 10 000 forint.

Tini disco-t is választhatunk, a Color Kids uv party-ja egészen egyedi, Silver, Gold és Diamond csomagok közül választhatnak a szülők attól függően, hogy 2, 2,5 vagy 3 órára bérelnék-e ki a termet, az animátort és a test és arcfestőt. Az buli ára 12 főnek 70 ezer, 80 ezer, illetve 90 ezer forint, minden további plusz gyermekért 2 ezer forintot kell fizetni. Bűvészműsor még plusz 20 ezer forint. Étel és ital nincs a csomagban, de evőeszközök UV lufik viszont igen, hogy a buborékfújógép, az Uv fényben világító játékok használata és a rágógumi illatú füstgép is.

Szuper divatbemutatót, vagy fergeteges disco-t ígér a Remekműhely, ahol az alapdíj hétfő-csütörtök 34 000 forint, péntek-szombat 38 ezer forint, vasár- és ünnepnap 42 ezer forint. Alapdíj 10 főig érvényes, felette + 3 000 forint/fő. Minden programon többféle édes süti, sós rágcsálnivaló, több fajta üdítő és természetesen pezsgő várja a bulizókat, a torta viszont nincs benne az árban. A buli még feldobható:

  • 24 db cupcake állványon (torta heyett) 9 000 forint
  • Csokiszökőkút gyümölccsel  15 000 forint
  • Pinata, édességgel feltöltve 16 000 forint
  • Candy bár 15 000 forint
  • Sütős szülinap: 1200 forint/fő (amerikai csokis fánk, popcake, pizza…)
  • Csillámtetoválás, arc/kar festés 800 forint/fő
  • Köszönőajándék 800 forint/fő (kinder-meglepetés csomag, habcsóknyalóka, pillecsomag, mézeskalácsvirág..)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm