21 °C Budapest
Low Angle View Of Firework Exploding In Sky. This picture was taken New Years Eve in Stavanger, Norway.

Csúnya bírsággal indulhat 2023: erre most nagyon ki vannak hegyezve a hatóságok

2022. december 30. 12:56

Hamarosan itt a szilveszter, ilyenkor megélénkül a tűzijátékok iránti kereslet: december 28-a és 31-e között lehet ugyanis megvásárolni a III. kategóriás pirotechnikai eszközöket Magyarországon. Ám komoly büntetést kockáztat, aki nem tartja be a vonatkozó szabályokat! Mutatjuk, mi mindenre kell figyelni az év utolsó napjaiban, ha nem akarsz vaskos csekket kapni!

Már csak bő másfél nap van hátra az évből, minden bizonnyal már a legtöbben a szilveszter estére készülniek. Ilyenkor sokan a tűzijáték árushoz is ellátogatnak, hogy legyen mit eldurrogtatni 31-én este. Azonban kevesen gondolnak rá, mi mindenre kell figyelni a vásárlásnál, tárolásnál és a felhasználásnál.

Mielőtt belemennénk abba, hogy milyen osztályzás szerint kell csoportosítani a pirotechnikai eszközöket, érdemes leszögezni, hogy

2005 óta Magyarországon TILOS petárdázni! Még az ilyen eszközök birtoklása is szabálysértésnek minősül, és a törvény szerint már a birtoklásért is akár 150 ezres bírság is kiszabható.

Aki nem tudná, a petárda azok a pirotechnikai eszközök a gyűjtőfogalma, amelyek nem látványhatást keltenek, csupán hangosak. A betiltást is azzal indokolták, hogy a durranások zavarják a köznyugalmat, a petárda félelmet kelt emberekben, állatokban.

Tehát petárdázni idén szilveszterkor sem lesz jó ötlet, de az sem mindegy, hogy másfajta pirotechnikai eszközből milyet akarsz használni. A vonatkozó rendelet 4 kategóriát különböztet meg:

  • I. osztály: ide tartoznak az igen alacsony kockázattal és zajszinttel járó termékek, amelyeket behatárolt területeken való használatra gyártottak, beleértve a beltereket is. Ilyenek például a csillagszórók.
  • II. osztály: nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó pirotechnikai eszközöket, amelyeket már kizárólag kültéri használatra alkalmasak.
  • III. osztály: használata közepes kockázattal jár, ezeket csak a szabadban lévő, nyílt helyeken való használatra gyártottak. A zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre.
  • IV. osztály: nagy kockázattal járó pirotechnikai eszközök, amelyeket csak és kizárólag pirotechnikus kezelhet - és zajszintjük nem ártalmas az egészségre.

Mennyi tűzijátékot lehet szabályosan venni?

A fenti kérdés egyértelműsítésére sorolták kategóriába a termékeket: az I-eshez nem kell semmiféle engedély, minden 14 év feletti megveheti és tárolhatja őket, maximum egy kilogramm össztömegig - viszont 14 éven aluliak csak nagykorú felügyeletével használhatják őket. A második kategóriás termékeket 16 éven felüliek vehetik meg, és tárolhatják. Itt is él a maximum egy kilós határ.

A III-as kategóriába tartozó tűzijátékokat viszont csak nagykorú személyek vehetik meg és tárolhatják. A vásárlás csak és kizárólag december 28 és 31 között engedélyezett! Ezeket a termékeket csak december 31-én este 6 óra és január elseje reggel 6 óra között lehet felhasználni. Egy időben és helyen 3 kiló összes nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatók.

A négyes kategóriába tartozó termékeket a szabályok szerint csak és kizárólag képzett szakemberek vásárolhatják meg, tárolhatják, és használhatják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ne felejtsd el visszavinni!

A harmadik kategóriás termékek esetében arra külön fel kell hívni a figyelmet, hogy az engedélyezett időpontban fel nem használt, vagy hibás tűzijátékot legkésőbb január 5-én 24 óráig kell visszavinni a forgalmazóhoz.

Azt is érdemes tudni, hogy már az I. és II. osztályba tartozó tűzijátékok is csak pirotechnikus jelenlétében, és irányításával használhatók fel

  • közintézményben,
  • középületben,
  • sportlétesítményben,
  • egyházi intézményben,
  • védett természeti területen
  • "C" tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen,
  • illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen.

Viszont ezek a termékek egész évben használhatók, tárolhatók és vásárolhatók, és csak abban az esetben kell visszavinni a forgalmazónak, ha az hibásat vettünk.

Hogyan kell szabályosan tárolni a tűzijátékot?

  • A jogszabályok a biztonsági szempontokat szem előtt tartva egészen pontosan meghatározzák, hogy magánszemélyek pirotechnikai termékeket csak az alábbiak betartásával tárolhatnak:
  • Nem tárolható a pirotechnikai termék más, tűzveszélyes anyaggal egy helyiségben, a nyitott tűzijátékokat nem lehet felügyelet nélkül hagyni.
  • Tilos a termékeket tetőtérben, alagsorban, vagy pincében tartani, továbbá az azok használatára nem jogosult személyektől el kell zárni a tűzijátékokat.
  • Csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől és mindennemű károsító tevékenységtől védve kell tárolniőket, a sérült burkolatú, átnedvesedett, szagot kibocsájtó, vagy melegedő pirotechnikai eszközöket azonnal el kell különíteni az ép termékektől, amelyeket a későbbiekben is tilos felhasználni.
  • A hibás termékeket az árusító helyre kell visszavinni!
  • A termék nem bontható szét, eredeti formája nem bontható meg, a közvetlen, kézi gyújtással szerelt tűzijátékok csak a gyújtóhelyet borító védősapkával mozgathatók, és az akaratlan gyújtástól védve szállíthatók.
  • Lakóegységenként csak egy személyre vonatkozó mennyiségű pirotechnikai eszköz tárolható - tehát az I. és II. kategóriából összesen maximum egy kilogramm.

Tűzijáték árak 2022 decemberében

Mint korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla, a dollár-forint árfolyam és az infláció együttesen azt eredményezi, hogy 30-40 százalékkal többet kell fizetni 2022-ben a szilveszteri tűzijátékokért, mint 2021-ben. Ráadásul korábban a Világgazdaság arról írt, hogy jóval kevesebb árusítóhely is lesz idén a megszokottnál: ez korábban országosan 600 körüli volt, ám már akkor is 100-150-nel elmarad a 2019-es, jócskán 700 fölötti árusítóhelytől - ennek egyik oka az utánpótlás hiánya, hiszen tűzijátékot csak megfelelő képesítéssel lehet árulni. Emellett a cégek az idén kevesebb terméket importáltak a megszokotthoz képest, valamint az is felbolygatja a piacot, hogy a lap információi szerint a pirotechnikai termékek értékesítésében Magyarországon piacvezető Absolut Pyro Kft. az idén nem árul az Aldi parkolóiban, miután a kiskereskedelmi lánccal nem sikerült megállapodni a feltételekről. 

Idén a nagy boltláncok közül a Lidl robbantotta az akciót, mint a Pénzcentrum kiszúrta korábban, egy sor pirotechnikai eszközt tettek be az akciós újságba. A teljesség igénye nélkül:

  • a 25 lövésre képes Greek Warrior darabja 69999 forintba kerül
  • a Taifun nevű tűzijáték 4999 forintba kerül, a csomagban pedig összesen 5 darab van
  • a 100 lövésre alkalmas Jaguar darabja 28990 forintba kerül
  • a 150 lövéses Leopard viszont már 43999 forint
  • az olcsóbb kategóriát képviseli a 25 lövéses Big star, ami 6999 forintba kerül (a december 28-29-ei akció keretében 6399 forintért tudjuk megvenni)
  • A Pearl Harbor, Zero és Iowa fantázianévre hallgató rakéták csomagja 11999 forintba kerül, de ha 2-őt veszünk belőle a harmadikat megkapjuk ingyen, ráadásul itt is érvényes a december 28-29-ei akció, aminek keretében 9999 forintba kerül
  • a Varázsvirág fantázianévre hallgató tűzijáték 699 forintba kerül

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm