27 °C Budapest
Low Angle View Of Firework Exploding In Sky. This picture was taken New Years Eve in Stavanger, Norway.

Csúnya bírsággal indulhat 2023: erre most nagyon ki vannak hegyezve a hatóságok

2022. december 30. 12:56

Hamarosan itt a szilveszter, ilyenkor megélénkül a tűzijátékok iránti kereslet: december 28-a és 31-e között lehet ugyanis megvásárolni a III. kategóriás pirotechnikai eszközöket Magyarországon. Ám komoly büntetést kockáztat, aki nem tartja be a vonatkozó szabályokat! Mutatjuk, mi mindenre kell figyelni az év utolsó napjaiban, ha nem akarsz vaskos csekket kapni!

Már csak bő másfél nap van hátra az évből, minden bizonnyal már a legtöbben a szilveszter estére készülniek. Ilyenkor sokan a tűzijáték árushoz is ellátogatnak, hogy legyen mit eldurrogtatni 31-én este. Azonban kevesen gondolnak rá, mi mindenre kell figyelni a vásárlásnál, tárolásnál és a felhasználásnál.

Mielőtt belemennénk abba, hogy milyen osztályzás szerint kell csoportosítani a pirotechnikai eszközöket, érdemes leszögezni, hogy

2005 óta Magyarországon TILOS petárdázni! Még az ilyen eszközök birtoklása is szabálysértésnek minősül, és a törvény szerint már a birtoklásért is akár 150 ezres bírság is kiszabható.

Aki nem tudná, a petárda azok a pirotechnikai eszközök a gyűjtőfogalma, amelyek nem látványhatást keltenek, csupán hangosak. A betiltást is azzal indokolták, hogy a durranások zavarják a köznyugalmat, a petárda félelmet kelt emberekben, állatokban.

Tehát petárdázni idén szilveszterkor sem lesz jó ötlet, de az sem mindegy, hogy másfajta pirotechnikai eszközből milyet akarsz használni. A vonatkozó rendelet 4 kategóriát különböztet meg:

 • I. osztály: ide tartoznak az igen alacsony kockázattal és zajszinttel járó termékek, amelyeket behatárolt területeken való használatra gyártottak, beleértve a beltereket is. Ilyenek például a csillagszórók.
 • II. osztály: nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó pirotechnikai eszközöket, amelyeket már kizárólag kültéri használatra alkalmasak.
 • III. osztály: használata közepes kockázattal jár, ezeket csak a szabadban lévő, nyílt helyeken való használatra gyártottak. A zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre.
 • IV. osztály: nagy kockázattal járó pirotechnikai eszközök, amelyeket csak és kizárólag pirotechnikus kezelhet - és zajszintjük nem ártalmas az egészségre.

Mennyi tűzijátékot lehet szabályosan venni?

A fenti kérdés egyértelműsítésére sorolták kategóriába a termékeket: az I-eshez nem kell semmiféle engedély, minden 14 év feletti megveheti és tárolhatja őket, maximum egy kilogramm össztömegig - viszont 14 éven aluliak csak nagykorú felügyeletével használhatják őket. A második kategóriás termékeket 16 éven felüliek vehetik meg, és tárolhatják. Itt is él a maximum egy kilós határ.

A III-as kategóriába tartozó tűzijátékokat viszont csak nagykorú személyek vehetik meg és tárolhatják. A vásárlás csak és kizárólag december 28 és 31 között engedélyezett! Ezeket a termékeket csak december 31-én este 6 óra és január elseje reggel 6 óra között lehet felhasználni. Egy időben és helyen 3 kiló összes nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatók.

A négyes kategóriába tartozó termékeket a szabályok szerint csak és kizárólag képzett szakemberek vásárolhatják meg, tárolhatják, és használhatják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ne felejtsd el visszavinni!

A harmadik kategóriás termékek esetében arra külön fel kell hívni a figyelmet, hogy az engedélyezett időpontban fel nem használt, vagy hibás tűzijátékot legkésőbb január 5-én 24 óráig kell visszavinni a forgalmazóhoz.

Azt is érdemes tudni, hogy már az I. és II. osztályba tartozó tűzijátékok is csak pirotechnikus jelenlétében, és irányításával használhatók fel

 • közintézményben,
 • középületben,
 • sportlétesítményben,
 • egyházi intézményben,
 • védett természeti területen
 • "C" tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen,
 • illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen.

Viszont ezek a termékek egész évben használhatók, tárolhatók és vásárolhatók, és csak abban az esetben kell visszavinni a forgalmazónak, ha az hibásat vettünk.

Hogyan kell szabályosan tárolni a tűzijátékot?

 • A jogszabályok a biztonsági szempontokat szem előtt tartva egészen pontosan meghatározzák, hogy magánszemélyek pirotechnikai termékeket csak az alábbiak betartásával tárolhatnak:
 • Nem tárolható a pirotechnikai termék más, tűzveszélyes anyaggal egy helyiségben, a nyitott tűzijátékokat nem lehet felügyelet nélkül hagyni.
 • Tilos a termékeket tetőtérben, alagsorban, vagy pincében tartani, továbbá az azok használatára nem jogosult személyektől el kell zárni a tűzijátékokat.
 • Csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől és mindennemű károsító tevékenységtől védve kell tárolniőket, a sérült burkolatú, átnedvesedett, szagot kibocsájtó, vagy melegedő pirotechnikai eszközöket azonnal el kell különíteni az ép termékektől, amelyeket a későbbiekben is tilos felhasználni.
 • A hibás termékeket az árusító helyre kell visszavinni!
 • A termék nem bontható szét, eredeti formája nem bontható meg, a közvetlen, kézi gyújtással szerelt tűzijátékok csak a gyújtóhelyet borító védősapkával mozgathatók, és az akaratlan gyújtástól védve szállíthatók.
 • Lakóegységenként csak egy személyre vonatkozó mennyiségű pirotechnikai eszköz tárolható - tehát az I. és II. kategóriából összesen maximum egy kilogramm.

Tűzijáték árak 2022 decemberében

Mint korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla, a dollár-forint árfolyam és az infláció együttesen azt eredményezi, hogy 30-40 százalékkal többet kell fizetni 2022-ben a szilveszteri tűzijátékokért, mint 2021-ben. Ráadásul korábban a Világgazdaság arról írt, hogy jóval kevesebb árusítóhely is lesz idén a megszokottnál: ez korábban országosan 600 körüli volt, ám már akkor is 100-150-nel elmarad a 2019-es, jócskán 700 fölötti árusítóhelytől - ennek egyik oka az utánpótlás hiánya, hiszen tűzijátékot csak megfelelő képesítéssel lehet árulni. Emellett a cégek az idén kevesebb terméket importáltak a megszokotthoz képest, valamint az is felbolygatja a piacot, hogy a lap információi szerint a pirotechnikai termékek értékesítésében Magyarországon piacvezető Absolut Pyro Kft. az idén nem árul az Aldi parkolóiban, miután a kiskereskedelmi lánccal nem sikerült megállapodni a feltételekről. 

Idén a nagy boltláncok közül a Lidl robbantotta az akciót, mint a Pénzcentrum kiszúrta korábban, egy sor pirotechnikai eszközt tettek be az akciós újságba. A teljesség igénye nélkül:

 • a 25 lövésre képes Greek Warrior darabja 69999 forintba kerül
 • a Taifun nevű tűzijáték 4999 forintba kerül, a csomagban pedig összesen 5 darab van
 • a 100 lövésre alkalmas Jaguar darabja 28990 forintba kerül
 • a 150 lövéses Leopard viszont már 43999 forint
 • az olcsóbb kategóriát képviseli a 25 lövéses Big star, ami 6999 forintba kerül (a december 28-29-ei akció keretében 6399 forintért tudjuk megvenni)
 • A Pearl Harbor, Zero és Iowa fantázianévre hallgató rakéták csomagja 11999 forintba kerül, de ha 2-őt veszünk belőle a harmadikat megkapjuk ingyen, ráadásul itt is érvényes a december 28-29-ei akció, aminek keretében 9999 forintba kerül
 • a Varázsvirág fantázianévre hallgató tűzijáték 699 forintba kerül

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem