1 °C Budapest
curved road through the autumn forest

El sem hiszed, hogy ez is Magyarország! Egyre többen vágnak neki ezeknek az utaknak, egy fillérbe se kerül

2022. október 1. 16:01

Évről évre egyre többen töltik a szabadidejüket túrázással Magyarországon, hiszen nem csak fizikai, de számos mentális előnye is van a sétának, a testmozgásnak. Ezen kívül pedig az egyik legolcsóbb kikapcsolódás is. Ez alkalommal olyan kevésbé ismert hazai kirándulóhelyeket, természeti látványosságokat mutatunk be, 

Igaz, a szeptember nem a legszebb arcát mutatta felénk eddig, a megszokottnál hűvösebb, csapadékosabb volt az idő, az előrejelzések szerint októberben kevesebb eső, kicsivel több napsütés várható, és lesznek még 20 fog feletti najaink is. Ilyenkor kirándulni a legjobb: nem csak egészséges, hasznos elfoglaltság, de nem utolsó sorban szinte ingyen van.

Évről évre egyre többen töltik a szabadidejüket túrázással Magyarországon: a természetjárás iránti érdeklődést jól mutatja, hogy 2010 óta negyedével nőtt a hazai nemzeti parkok látogatóinak száma, amely tavaly már elérte az 1,6 milliót. Egyre többen ismerik fel ugyanis azt a kutatások által is igazolt tényt, hogy a természetben töltött idő jótékony hatással van az emberek fizikai és mentális egészségére.

Ehhez az évtizedes trendhez képest is látványos kiugrást hozott 2020. márciusa óta a járványhelyzettel együtt járó bezártság, amelynek hatására a korábbi éveket is meghaladta a túrázók számának növekedése. A kéktúrák valamelyikét megkezdők száma például az elmúlt években 168 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ha idén nyáron még belefér egy-egy kirándulás, akkor az alábbi helyeket feltétlenül látogasd meg.

Siroki vár

A Bükk és a Mátra erdeinek határán, a Vár-hegy tetején magasodó erődítményt egy sziklatömb belsejébe vájták és tetejére építették elődeink. Ezt az igazán különleges építményt egy helyenként meredek túraútvonalon lehet megközelíteni. A hegy gyomrában kialakított üregekből és a szerteágazó kazamatarendszerből titokzatos ablakok nyílnak a várhoz vezető útra. A riolittufából álló hegy gyomrába hatalmas járatokat, lépcsőket és termeket alakítottak ki, ezek is bejárhatók, felfedezhetők.

Az erődítmény legősibb része a felsővárban található lakótorony, erre épült az öregtorony, mely az őrség lakhelyéül szolgált. Az egykori erősség hétköznapi életének ma is látható lenyomatai a hajdani istálló, a gabonatároló verem és az ivókút. A várhegyen álló várromból kitekintve elképesztő panorámában gyönyörködhet az, aki felkaptat a hegytetőre – olvasható a beszámoló Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztő oldalán.

 

Szádvár

Magyarország északkeleti szögletében, a Bódva folyó völgyét szegélyező Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget község határában emelkedik a 460 méter magas Várhegy, amelyet a hatalmas kiterjedésű Szádvár középkori erődítményének romjai koronáznak. 2007-ben megalakult a Szádvárért Baráti Kör, amely szakmai felügyelettel rendszeres állagmegóvó és feltáró tevékenységet végez. Így 2008-ban elvégezték a Lisztes-bástya, 2009-ben pedig – pályázati pénzből – a külső vár déli falkoronájának ideiglenes állagvédelmét. Közben gyerektábort és várnapot szerveztek.

Holdvilág-árok

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található az 556 méteres Nagy-Csikóvár. Ennek a déli lejtőjén kis tavacskák, úgynevezett Tólakok vannak jégkorszakból visszamaradt növényritkaságokkal és itt húzódik a Holdvilág-árok. A Holdvilág-árok kedvelt kirándulóhely a Visegrádi-hegységben, Pomáz központjától északnyugatra, körülbelül hat kilométernyi távolságban.

Ezen túlmenően azonban ősi temetkezési, kultikus helynek is tartják, egyes feltevések szerint ezen a területen állt egykor Attila városa (Sicambria, Ecilburg). Egy másik feltételezés szerint Árpád fejedelmet itt temették el. Ezek az elméletek mindmáig nem nyertek tudományos igazolást, de bizonyításukra már több kísérletet tettek, a területen régészeti feltárásokat folytattak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény

A tanösvény érinti a környék legszebb kilátópontjait, látványos felszíni formáit, hangulatos erdeit. A tanösvényen járva megismerhetjük a tolnai táj jellemző élőhelyeit és élőlényeit, feltárul előttünk a különleges, ma már ritka erdőspusztai tölgyesek világa, sétálhatunk vadregényes mélyutakban, bepillantást nyerhetünk a tájhasználat történetébe, a falu őskori és középkori múltjába, tanulmányozhatjuk a korabeli építészet jellegzetességeit.

A tanösvény négy szakaszból, azaz négy kisebb körútból áll, az egyes körutakat különböző színű, négyszirmú virágokra emlékeztető turistajelzések jelölik. A tanösvény négy körútja egyenként is bejárható, de mivel egy pontból indulnak, és oda is érkeznek vissza (ahogy egy virág négy szirmát rajzoljuk), ezért egy alkalommal akár a teljes tanösvény végigsétálható, összesen 11 km-t megtéve. A négy körút Kisszékely négy nagy dombját, négy szőlőhegyét járja körbe, melyeket a településen áthaladó és egymást keresztező két középkori eredetű út választ el egymástól.

Prédikálószék

A Prédikálószék a Visegrádi-hegység egyik hegye Komárom-Esztergom megye és Pest megye határán, csúcsa a megyehatár közvetlen közelében emelkedik. A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarral, a Börzsöny látványával, Nagymarossal és Visegráddal, valamint a távolabbi Vác fölé magasodó Naszály képével. A hegytetőn felállított kereszt és a szikla közelében pihenésre és piknikezésre alkalmas padok és asztalok állnak a kirándulók rendelkezésére. 2016-ban 12 méter magas kilátó épült, Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján.

 

Bazaltorgona

Hazánk egyik legszebb táján, a Tapolcai-medencében található Szent György-hegyen a legforgalmasabb, természeti értékekben leginkább bővelkedő turistautakra illeszkedik a közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló tanösvény. A tanösvény állomásain létesített tájékoztató táblák magyar és német nyelven ismertetik meg a látogatót a terület természeti és táji értékeivel Az útvonal bejárását a volt raposkai bányaudvarból ajánlott kezdeni (a kiindulópont Tapolca felől könnyen megközelíthető).

Miközben felkapaszkodik a 414 m magas hegytetőre, a látogató megismerheti a Szent György-hegy és a környék földtörténetét, kőzeteit és felszínformáit (köztük a tanösvény névadóját, híres „bazaltorgonát”), valamint élővilágát. A hegytetőn tájékoztató tábla segít a feltáruló, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen tájkép elemeinek azonosításában. Leereszkedés közben a hegy állatvilágát mutatják be a tájékoztató táblák – számol be a Magyar Nemzetiparkok információs oldala.

Ilona-völgyi vízesés

Magyarország legmagasabb természetes vízesése a Mátra varázslatos Ilona-völgyében ideális kirándulási célpont felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A 10 méter magas Ilona-völgyi vízeséshez vezető sétaút az idilli fekvésű, piknikezésre csábító rétjeivel, pihenőivel, gesztenyefasorával és gyönyörű erdeivel tökéletes családi élményt ígér – írja a Kirándulástippek.hu.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem