18 °C Budapest
curved road through the autumn forest

El sem hiszed, hogy ez is Magyarország! Egyre többen vágnak neki ezeknek az utaknak, egy fillérbe se kerül

2022. október 1. 16:01

Évről évre egyre többen töltik a szabadidejüket túrázással Magyarországon, hiszen nem csak fizikai, de számos mentális előnye is van a sétának, a testmozgásnak. Ezen kívül pedig az egyik legolcsóbb kikapcsolódás is. Ez alkalommal olyan kevésbé ismert hazai kirándulóhelyeket, természeti látványosságokat mutatunk be, 

Igaz, a szeptember nem a legszebb arcát mutatta felénk eddig, a megszokottnál hűvösebb, csapadékosabb volt az idő, az előrejelzések szerint októberben kevesebb eső, kicsivel több napsütés várható, és lesznek még 20 fog feletti najaink is. Ilyenkor kirándulni a legjobb: nem csak egészséges, hasznos elfoglaltság, de nem utolsó sorban szinte ingyen van.

Évről évre egyre többen töltik a szabadidejüket túrázással Magyarországon: a természetjárás iránti érdeklődést jól mutatja, hogy 2010 óta negyedével nőtt a hazai nemzeti parkok látogatóinak száma, amely tavaly már elérte az 1,6 milliót. Egyre többen ismerik fel ugyanis azt a kutatások által is igazolt tényt, hogy a természetben töltött idő jótékony hatással van az emberek fizikai és mentális egészségére.

Ehhez az évtizedes trendhez képest is látványos kiugrást hozott 2020. márciusa óta a járványhelyzettel együtt járó bezártság, amelynek hatására a korábbi éveket is meghaladta a túrázók számának növekedése. A kéktúrák valamelyikét megkezdők száma például az elmúlt években 168 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ha idén nyáron még belefér egy-egy kirándulás, akkor az alábbi helyeket feltétlenül látogasd meg.

Siroki vár

A Bükk és a Mátra erdeinek határán, a Vár-hegy tetején magasodó erődítményt egy sziklatömb belsejébe vájták és tetejére építették elődeink. Ezt az igazán különleges építményt egy helyenként meredek túraútvonalon lehet megközelíteni. A hegy gyomrában kialakított üregekből és a szerteágazó kazamatarendszerből titokzatos ablakok nyílnak a várhoz vezető útra. A riolittufából álló hegy gyomrába hatalmas járatokat, lépcsőket és termeket alakítottak ki, ezek is bejárhatók, felfedezhetők.

Az erődítmény legősibb része a felsővárban található lakótorony, erre épült az öregtorony, mely az őrség lakhelyéül szolgált. Az egykori erősség hétköznapi életének ma is látható lenyomatai a hajdani istálló, a gabonatároló verem és az ivókút. A várhegyen álló várromból kitekintve elképesztő panorámában gyönyörködhet az, aki felkaptat a hegytetőre – olvasható a beszámoló Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztő oldalán.

 

Szádvár

Magyarország északkeleti szögletében, a Bódva folyó völgyét szegélyező Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget község határában emelkedik a 460 méter magas Várhegy, amelyet a hatalmas kiterjedésű Szádvár középkori erődítményének romjai koronáznak. 2007-ben megalakult a Szádvárért Baráti Kör, amely szakmai felügyelettel rendszeres állagmegóvó és feltáró tevékenységet végez. Így 2008-ban elvégezték a Lisztes-bástya, 2009-ben pedig – pályázati pénzből – a külső vár déli falkoronájának ideiglenes állagvédelmét. Közben gyerektábort és várnapot szerveztek.

Holdvilág-árok

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található az 556 méteres Nagy-Csikóvár. Ennek a déli lejtőjén kis tavacskák, úgynevezett Tólakok vannak jégkorszakból visszamaradt növényritkaságokkal és itt húzódik a Holdvilág-árok. A Holdvilág-árok kedvelt kirándulóhely a Visegrádi-hegységben, Pomáz központjától északnyugatra, körülbelül hat kilométernyi távolságban.

Ezen túlmenően azonban ősi temetkezési, kultikus helynek is tartják, egyes feltevések szerint ezen a területen állt egykor Attila városa (Sicambria, Ecilburg). Egy másik feltételezés szerint Árpád fejedelmet itt temették el. Ezek az elméletek mindmáig nem nyertek tudományos igazolást, de bizonyításukra már több kísérletet tettek, a területen régészeti feltárásokat folytattak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény

A tanösvény érinti a környék legszebb kilátópontjait, látványos felszíni formáit, hangulatos erdeit. A tanösvényen járva megismerhetjük a tolnai táj jellemző élőhelyeit és élőlényeit, feltárul előttünk a különleges, ma már ritka erdőspusztai tölgyesek világa, sétálhatunk vadregényes mélyutakban, bepillantást nyerhetünk a tájhasználat történetébe, a falu őskori és középkori múltjába, tanulmányozhatjuk a korabeli építészet jellegzetességeit.

A tanösvény négy szakaszból, azaz négy kisebb körútból áll, az egyes körutakat különböző színű, négyszirmú virágokra emlékeztető turistajelzések jelölik. A tanösvény négy körútja egyenként is bejárható, de mivel egy pontból indulnak, és oda is érkeznek vissza (ahogy egy virág négy szirmát rajzoljuk), ezért egy alkalommal akár a teljes tanösvény végigsétálható, összesen 11 km-t megtéve. A négy körút Kisszékely négy nagy dombját, négy szőlőhegyét járja körbe, melyeket a településen áthaladó és egymást keresztező két középkori eredetű út választ el egymástól.

Prédikálószék

A Prédikálószék a Visegrádi-hegység egyik hegye Komárom-Esztergom megye és Pest megye határán, csúcsa a megyehatár közvetlen közelében emelkedik. A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarral, a Börzsöny látványával, Nagymarossal és Visegráddal, valamint a távolabbi Vác fölé magasodó Naszály képével. A hegytetőn felállított kereszt és a szikla közelében pihenésre és piknikezésre alkalmas padok és asztalok állnak a kirándulók rendelkezésére. 2016-ban 12 méter magas kilátó épült, Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján.

 

Bazaltorgona

Hazánk egyik legszebb táján, a Tapolcai-medencében található Szent György-hegyen a legforgalmasabb, természeti értékekben leginkább bővelkedő turistautakra illeszkedik a közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló tanösvény. A tanösvény állomásain létesített tájékoztató táblák magyar és német nyelven ismertetik meg a látogatót a terület természeti és táji értékeivel Az útvonal bejárását a volt raposkai bányaudvarból ajánlott kezdeni (a kiindulópont Tapolca felől könnyen megközelíthető).

Miközben felkapaszkodik a 414 m magas hegytetőre, a látogató megismerheti a Szent György-hegy és a környék földtörténetét, kőzeteit és felszínformáit (köztük a tanösvény névadóját, híres „bazaltorgonát”), valamint élővilágát. A hegytetőn tájékoztató tábla segít a feltáruló, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen tájkép elemeinek azonosításában. Leereszkedés közben a hegy állatvilágát mutatják be a tájékoztató táblák – számol be a Magyar Nemzetiparkok információs oldala.

Ilona-völgyi vízesés

Magyarország legmagasabb természetes vízesése a Mátra varázslatos Ilona-völgyében ideális kirándulási célpont felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A 10 méter magas Ilona-völgyi vízeséshez vezető sétaút az idilli fekvésű, piknikezésre csábító rétjeivel, pihenőivel, gesztenyefasorával és gyönyörű erdeivel tökéletes családi élményt ígér – írja a Kirándulástippek.hu.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm