14 °C Budapest
Augusztus 20 programok: mit ünneplünk augusztus 20-án, mikor volt az államalapítás?

Augusztus 20 programok: mit ünneplünk augusztus 20-án, mikor volt az államalapítás?

2022. augusztus 20. 11:02

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnapunk: Szent István király napja, a magyar államalapítás, és az állam több mint ezeréves folytonosságának emléknapja. Ma ünnepeljük at az új kenyet is. Az Országgyűlés 1991. március 5-én nyilvánította hivatalos állami ünneppé Szent István napját március 15-el és október 23-al együtt. A 2012 óta az alaptörvény is nemzeti napként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

Augusztus 20 milyen ünnep? Mikor volt az államalapítás?

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. A Wikipédia szócikke szerint a magyar történelemben az államalapító király 1083. augusztus 20-i szentté avatásától szerepet játszik Szent István emlékezete, amit koronként eltérően értelmeztek és ünnepeltek. Augusztus 20. egyben az új kenyér ünnepe is.

Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünneppé.

A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

Augusztus 20 programok

Országszerte ünnepségeket, kenyérszentelést és számos más rendezvényt szerveztek, de azokat zivatarok veszélyeztethetik. Ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat a rendezvényekre készülődőket arra kéri: kövessék az időjárás alakulását, a veszélyjelzéseket. A honvédtisztjelöltek avatása utánra tervezett légi parádé elmarad.

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs egész nap folyamatosan ülésezik, figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását, és ha szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépésekről.

Az esti tűzijáték megtartásáról várhatóan a délben kezdődő ülésén dönt a testület.

A központi ünnepség keretében a fővárosban folytatódik a több napon át tartó Szent István-napi fesztivál. A tervek szerint a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 8 órakor katonai tiszteletadás mellett, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mond beszédet.

Az Országházban idén is nyílt napot tartanak. Az érdeklődők 10 és 18 óra között megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. Novák Katalin Székesfehérváron mondja el először augusztus 20-ai államfői ünnepi beszédét. A nap folyamán átadják a Szent István-rendet, délután a tervek szerint a szokásokhoz híven megrendezik a Szent István-bazilikában az ünnepi szentmisét, valamint a Szent Jobb-körmenetet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Augusztus 20 tüzijáték időpont

Az augusztus 20-ai ünnepi programokat a tervek szerint este "Európa legnagyobb tűzijátékával" zárnák a fővárosban, ennek megtartásáról viszont a meteorológiai előrejelzések függvényében a nap folyamán döntenek majd.

Hol lesz tüzijáték augusztus 20 án

Idén több városban a hagyományos tűzijátéktól eltérően fényfestés lesz az esti záróprogram, például Miskolcon, Győrben, Debrecenben és Szegeden. Aki viszont vidéken szeretne tűzijátékot nézni, az megteheti ezt például Szolnokon este 21:00-tól, Kaposváron 22:00-tól vagy Nyíregyházán 21:30-tól. A korábbi évekhez hasonlóan a nyaralók a Balaton mellett is élvezhetik az augusztus 20-i tűzijátékot. Aki itt tölti az utolsó szabad hétvégét az iskolakezdés előtt, az a következő helyszíneken nézheti meg az ünnepi fényparádét:

Település Kezdés időpontja
Badacsony 22:00
Zamárdi 21:00
Balatonszárszó 21:00
Fonyód 21:00
Keszthely 21:00
Tapolca 21:00
Zánka 21:30
Tihany 21:15
Balatonfüred 22:00
Balatonföldvár 21:00
Balatonlelle 21:00
Balatonberény 21:30
Szigliget 21:00
Csopak 21:30
Balatonfűzfő 22:00
Balatonkenese 21:00

Milyen idő lesz?

Emellett országszerte sok településen terveznek ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat többször felhívta a figyelmet, hogy országszerte zivatarok is befolyásolhatják az augusztus 20-ai ünnepi programokat. Ezért azt kérték: aki kilátogatna a rendezvényekre, kövesse az időjárás alakulását, a veszélyjelzéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem