2019. november 12. kedd Jónás, Renátó

Nagy a baj: már ez sem enyhítene a lakáskrízisen


A rövidtávú lakáskiadás szigorú szabályozása nem enyhítene a budapesti lakáspiaci helyzeten. A szabályozásnak bizonyított tényeken kellene alapulnia, valamint igazságos, és a jelenlegi helyzetnek megfelelő kellene legyen. Ezek a legfőbb eredményei a GKI Gazdaságkutató Zrt. által közzétett tanulmánynak. 

A kutatás a budapesti lakáspiacra ható különböző tényezőket vizsgálta meg. A lakhatási helyzetet nehezítő körülmények között a nagyvárosokban található ingatlanok iránti magas kereslet mellett az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány is meghatározó. Az új lakások építésébe, illetve a lakhatási célú projektek megvalósításába történő befektetés enyhíthetne a budapesti lakáspiacon kialakult nehézségeken. 

A tanulmány, amelyet a GKI Gazdaságkutató Zrt. készített az Airbnb megbízásából, a lakáspiacra ható kvantitatív tényezőket vizsgálta, így többek között az Airbnb-n történő rövidtávú lakáskiadás hatását is. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy nem az Airbnb az egyik fő oka a budapesti albérletárak emelkedésének. Ebből következik, hogy a rövid távú lakáskiadások szigorú szabályozása nem javítana a lakáspiaci helyzeten. Továbbá, a szabályozásnak arányosnak kellene lennie, valamint lehetővé kell tennie, hogy az embereknek hasznuk legyen az otthonuk megosztásából. A tanulmány ugyanakkor megállapítja, hogy a megfizethető lakhatás hiánya Budapesten leginkább a lakóépületekbe történő befektetés alacsony szintjének tudható be. Míg 2000 és 2010 között átlagosan 9.000 új lakás épült évente, addig 2010 óta ez a szám csupán 3.000. Tovább ront ezen a helyzeten, hogy az építkezés költségei drasztikusan emelkednek. Mindeközben sok önkormányzati tulajdonú lakás rossz állapotban van.

A tanulmány viszont megállapítja, hogy a rövidtávú lakáskiadás, mint például az Airbnb, szigorú szabályozásának nem lenne enyhítő hatása a Budapesten kialakult lakhatási helyzetre.

“Az olyan rövidtávú lakáskiadásra szolgáló platformok, mint például az Airbnb szigorú szabályozása nem oldja meg a budapesti lakhatási válságot. Ehelyett a szabályozásnak a tényeken kellene alapulnia, valamint megfelelőnek és észszerűnek kell lennie. A szigorú szabályozás veszélyeztetné azok pénzügyi biztonságát, akik gazdasági haszonra tettek szert a rövidtávú lakáskiadás által" - nyilatkozta Fazekas Bence (GKI Gazdaságkutató Zrt.).

Az Airbnb-n évi 180 napnál tovább kiadott lakások csupán 0,3 százalékát teszik ki a teljes budapesti lakáspiacnak. Továbbá az Airbnb-n kínált lakások többsége csak alkalmanként kerül kiadásra, nem állandó jelleggel, hiszen az Airbnb házigazdák többségé saját otthonát osztja meg a vendégekkel. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a rövidtávú lakáskiadás szigorú szabályozása csak a házigazdákra és a lakástulajdonosokra róna terheket. Ez többek között elodázhatná, vagy ellehetetleníthetné sok ingatlan szükséges felújítását, hiszen a házigazdák gyakran a rövid távú lakáskiadásból származó kis mértékű haszonból finanszírozzák ezen tételeket: Az Airbnb házigazdák jellemzően a rövidtávú kiadásból származó bevétel 27 százalékát fordítják általános költségekre, mint például felújítási munkákra és háztartási kiadásokra, valamint további 18%-át költik lakbérre, vagy lakáshitelük törlesztőrészletének fizetésére.

 Az otthonuk alkalmankénti megosztása segít az embereknek, hogy egy kis bevételhez jussanak - különösen igaz ez az olyan nagyvárosokban, ahol nehéz a lakhatási helyzet. Partnerséget kötöttünk több mint 500 önkormányzattal, valamint szervezettel világszerte, hogy népszerűsítsük a turizmust, beszedjünk és átutaljunk adókat, és lehetővé tegyük az otthonmegosztást

- mondta Vladimir Beroun, Közép-Kelet Európáért felelős Public Policy manager. Ezen tanulmány az Airbnb által a GKI Gazdaságkutató Zrt. számára elérhetővé tett adatokon alapul. Ez pontosabb eredményeket tesz lehetővé, mint azoknál a tanulmányoknál, amelyeknél első kézből származó adatok helyett harmadik féltől származó információkra hivatkoznak és következésképpen hibásak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Ez a magyarok kedvenc autója idén: bődületesen sokat vettek belőle
Nagy meglepetés nincs, csak a győzelem mértéke a kérdés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS