2020. február 28. péntek Elemér

Mi folyik itt? Újra magára talált a lakáspiac?


Az árak nem nőnek ugyan, de 2020 januárjában újra magára talált a korábban elbizonytalanodó lakáspiac, hiszen az előző hónaphoz képest közel 70 százalékkal nőttek a tényleges vételi szándékokra utaló mutatók a legfrissebb adatok szerint. Az újra megélénkülő januári érdeklődés még az erős októberi és novemberi adatokhoz képest is 5-17 százalékos többletet jelez, ráadásul nem csupán a nézelődők, hanem a tényleges érdeklődők számát tekintve is.

Január végéhez közeledve a jelenleg jóval több mint 100 ezer ingatlanhirdetést kezelő Otthontérkép Csoport felmérte az ingatlanok iránti kereslet országos alakulását. E szerint az év végi elbizonytalanodást követve újra nekilendült a lakások és házak iránti valós, tényleges érdeklődés az egész országban, még Budapesten és környékén is.

Az Otthontérkép és az Ingatlantájoló oldalakon nem csak a látogatók, nézelődők száma emelkedett, hanem a vásárlási szándékot jelző indikátorok is. A több vizsgált tényező közül kiemelendő a weben megjelenő telefonszám felfedését kérők aránya, hiszen ez legtöbbször kifejezett vételi szándékra utal. Több tízezer ilyen adatot megvizsgálva megállapítható, hogy a januári vételi érdeklődés bő kétharmadával, közel 70 százalékkal haladja meg a decemberi szintet. Ráadásul az érdeklődés most - a szezonálisan korábban hasonlóan erős - október-novemberi szintek felett is van egyúttal: hozzávetőleg 5, illetve 17 százalékkal.

Az év eleji, konkrét érdeklődések növekedése biztató jelzés lehet a piacon, egyre többen érzik úgy, itt az ideje váltani, költözni, és erre van is lehetőségük - mondja Dr. Halaska N Gábor. Az Otthontérkép Csoport vezető elemzője azonban hozzáteszi: azt nem szabad elfelejteni, hogy az új év sok családban új terveket hoz, miközben decemberben jellemzően alacsony az érdeklődés, így alacsony a bázis mutató.

Tény viszont, hogy több szegmensben megállt a kínálati árak növekedése, és ez széles körben ismertté is vált, ami segíthette az érdeklődés növekedését.

Ahogyan az év eleji érdeklődések növekedése mindenképpen szoros összefüggésben lehet a múlt évben odaítélt 60 ezer babaváró és 15 ezer falusi csok-os támogatással, hiszen ezek - és az egyéb kedvezmények - érezhetően ösztönzik a vásárlási kedvet, de e kereslet nem egyszerre, hanem elnyújtva jelentkezik. E jelzés ígéretes tehát, de messzemenő következtetéseket a kereslet alakulásával kapcsolatban érdemes majd a rövidesen várható, esetleges újabb lakástámogatási ösztönzők bejelentését követően, késő tavasszal, a nyár elején levonni - jegyzi meg a ssoport vezető elemzője.

A szakértő szerint az utóbbi hetekben tovább növekedtek a bizonytalanságok a világgazdaságban is, ám amennyiben - ennek ellenére - kitart a kereslet most látható élénkülése a nyár elejéig, akkor érdemi áresés 2020-ban már nem valószínű. Főként azért nem, mert az áfa-emelkedés miatt a vállalkozói új lakások kínálata jelentősen szűkül, így felerősödhet az úgynevezett strukturális lakáshiány, ami szintén az új- és a jó minőségű, jó elhelyezkedésű használt lakások árcsökkenése ellen hat.

A 2020 második felében újra fenyegető strukturális lakáshiány azt jelenti, hogy sok új és használt eladó lakás lesz ugyan a piacon, de nem jó minőségben, méretben, összetételben, és főképp nem olyan helyszíneken és árszinteken, ahol és amennyiért leendő lakók - vagy épp a fogyatkozó új befektetők - keresik azokat. Ez pedig azt jelenti, hogy a népszerű, nagyvárosi, ezen belül is főként fővárosi helyeken akár újra erőre kaphatnak a tényleges adásvételi árak. Eközben a nem, vagy kevéssé keresett részeken stagnálás vagy enyhe, pár százalékos csökkenés is várható a valós tranzakciós árakban. Ezzel pedig még tovább nyílik az olló a lakáspiacon a tehetős és a leszakadó környékek, régiók közt - figyelmeztet a szakértő.

Címlapkép: Getty Images

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.01-04.05
Országos

Lidl

02.27-03.04
Országos

Interspar

02.27-03.04
Országos

Spar

02.27-03.04
Országos

Auchan

02.27-03.04
Országos

Aldi

02.27-03.04
Országos

Tesco

02.27-03.04
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk