2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Mi ez a hisztéria: miért szabadult rá mindenki a lakásokra?


Már nemcsak pozitív előjelek, hanem konkrét statisztikák is igazolják, hogy mozgásba lendült a hazai lakáspiac. Nagy kérdés azonban, hogy a régóta várt trendforduló elérte-e a teljes piacot, vagy továbbra is csak egyes területek sajátossága. Az elmúlt időszakban ráadásul fontos változások is életbe léptek a lakáshiteleknél, illetve a lakásvásárláshoz felhasználható állami támogatásoknál. Mindezt figyelembe véve sokakban merülhet fel, vajon meddig érdemes még várni a lakásvásárlással, hol, mi alapján kell meghozni ezt a fontos pénzügyi döntést. Szakértők segítségével ezekre a kérdésekre keresték a választ a Portfolio egyedülálló lakossági rendezvényén, a Millenárison megrendezett 'LAKÁS 2015 Kiállítás és Vásár' péntek délutáni panelbeszélgetésén.

2015. május 15-17. között a Portfolio egyedülálló, és nem utolsó sorban INGYENES lakossági rendezvénnyel szolgálja ki a lakásvásárlás előtt állókat a Millenárison. A 'LAKÁS 2015' olyan lakossági kiállítás és vásár, ahol minden a lakáskeresőkről és a lakáskeresőknek szól. Új és használt lakások, telkek, projektek, hitel, biztosítás, felújítás - minden egy helyen.
Köztudott, hogy a GDP pozitív irányú változása magával húzza a lakásárakat is. Mivel 2012 hezitálása után a GDP növekedésével párhuzamosan 2013-tól a lakásárak is növekvő pályára álltak, így abban bízunk, hogy a jelenleg tapasztalható fejlődő gazdaságban ez a trend hosszútávon nyomon követhető lesz a hazai lakáspiacon. Ezt erősíti az is, hogy a lakáshitelek és az állami ösztönzők piacán is előremutató fejlemények léptek életbe. Ide tartozik a jegybanki kamatpolitika, a CSOK, a forintosítás, a hitelkiváltás, és a "fair banking"-törvény is, amely mind-mind az eddig elmaradt lakásvásárlásokat ösztönözhetik

- hívta fel a figyelmet "Lakáshitelezés 2015-ben - lehetőségek, állami támogatások" c. nyitóelőadásában Pélyi András, az FHB Bank Partneri Értékesítési Főosztályának osztályvezetője.

"Milliókat kaphatnak ajándékba júliustól a magyar családok" c. cikkében nemrég részletesen foglalkozott a Családok Otthonteremtési Kedvezményével (CSOK) a Pénzcentrum is. Mint ismert, a várhatóan július 1-től igényelhető vissza nem térítendő támogatásban akár 3 millió 250 ezer forintot is kaphatnak a bevállalósak, de az egy gyermeket teervezők is jól járhatnak. Külön üdítő, hogy a köznyelven szocpolként emlegetett támogatás utódját már használt lakás vásárlására, bővítésre is teljes összegben igénybe lehet majd venni.

Tény, hogy jelenleg van egy kis hisztéria, a kérdés csak az, meddig tud a lakáspiac emelkedni. Habár a számok mindenképp üdítőek és bizakodásra adnak okot - különösen, hogy jön a CSOK -, arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy reál szinten még bőven a válság előtti szint alatt vagyunk. Arról nem is beszélve, hogy nemzetközi összehasonlításban is nagy a lemaradás; jelenleg ráadásul a hazai kínálat sem elégséges. Aki viszont úgy akar lakást venni, hogy értéknövekedésre is játszik, akkor annak már mindenképp érdemes odafigyelni.

- hívta fel a hallgatóság figyelmét, "Hol vegyünk lakást? - Tippek, tények, érdekességek" c. előadásában Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.

Lokáció, lokáció, lokáció

Az előadásokat követően panelbeszélgetésen vitatták meg a szakértők a hazai lakáspiac legfontosabb trendjeit, fejleményeit. A szakértők abban egyöntetűen egyetértettek, hogy pozitív irányba mozdult el a hazai lakáspiac, de teljes fellendülésről még nem beszélhetünk.

A statisztikusok hivatalból is mindig óvatosak, de tény, hogy elmozdultunk a mélypontról. Jól mutatja mindezt a lakásépítések és használatbavételi engedélyek növekvő száma is

- vallja Székely Gáborné, Központi Statisztikai Hivatal lakásstatisztikai osztályának osztályvezetője

A szakértők véleménye szerint ma még inkább tetten érhető az ingatlanpiac elhíresült mantrája, vagyis a lokáció, lokáció, LOKÁCIÓ.

Ezt alátámasztva érdekes fejleményként értékelte Rutai Gábor, hogy hosszú évek túlkínálata után jelenleg túlkereslet uralkodik a magyar lakáspiac egyes szegmenseiben. Mint mondta, ez több tényező együttállása miatt van így: korábban egy alacsony kínálatohoz volt egy még alacsonyabb kereslet, míg jelenleg a kereslet erőteljesebb növekedést mutat - főként az állami ösztönzők, mint például a jegybanki kamatpolitika miatt -, mint a lakások értékesítési volumene.

Ez a trend természetesen elsősorban Budapest egyes kerületeiben (főként a belváros, a XIII., XIV., és XI. kerület - a szerk.), illetve a nagyobb vidéki városokban figyelhető meg, mint például Győrben, Sopronban, Pécsett, illetve Debrecenben

- foglalta össze Rutai Gábor.

Székely Gáborné szerint bár közhely, de Nyugat-Magyarországon, Mosonmagyaróváron és környékén - főként a határon átnyúló kereslet élénkülése miatt is -, a Balatonnál, és természetesen Budapest egyes kerületeiben már nem nagyon érdemes tovább várni a vásárlással, itt a jelenleg tapasztalhatónál már nem nagyon mennek lejjebb az árak.

Szétszakadt az ország: vannak olyan lokációk, ahol már növekvő pályára álltunk, vannak, ahol még mindig a stagnálás jellemző, de előfordul részpiac, ahol továbbra is csökken az értékesítési volumen és az átlagár is. A lakáspiac inkább hajó, mint trambulin; sok helyszín van, a fordulat is máskor jön el az egyes részpiacokon

- foglalta össze Horváth Áron, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetője.

Az újépítésű ingatlanok piacáról úgy vélték a szakértők, hogy egyelőre kizárólag azok a fejlesztések fognak elindulni, amelyek gazdaságilag racionálisak, illetve megfelelő lokáción vannak.

Új lakóingatlan fejlesztése a közeljövőben nem nagyon várható Budapest külvárosában, a 27 százalékos Áfa ugyanis jelenleg annyira megdrágítja az egy négyzetméterre eső építési költséget, hogy ilyen négyzetméteráron senkinek nem fog kelleni ott ingatlan. Csak bizonyos lokációkban, megfelelő infrastruktúra mellett, tehát gazdaságilag racionális feltételek teljesülése esetén lépnek majd be a piacra a beruházók

- mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője.

Kevés azon beruházók száma, akik bele mernek vágni most egy új fejlesztésbe. Főként, hogy szűk az a kör, akiket projektfinanszírozással ki is tudnak szolgálni a bankok. E tekintetben az NHP-nak lehet piacélénkítő és mozgató szerepe, de leginkább az Áfa-csökkentés tüzelhetné hosszabb távon a piacot. Egyébként, ha a húsiparban bevezetett Áfa-csökkentés beválik, akkor én elképzelhetőnek tartom, hogy az ingatlanpiacon is előbb-utóbb bevezetésre kerül

- tette hozzá Pélyi András.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.