2018. június 25. hétfő Vilmos

Lesújtó jelentés: túlzsúfolt lakásokban nyomorognak a magyarok


Az Európai Unió lakosságának több mint 16 százaléka él túlzsúfolt háztartásban - írja egy friss tanulmány. A helyzet Romániában a legrosszabb, de a magyarországi állapot is lényegesen rosszabb az uniós átlagnál.

Az Európai Unió lakosságának jelentős része, 16,6 százaléka él túlzsúfolt háztartásban - derül ki az Eurostat friss tanulmányából. A 2016-os állapotokat elemző tanulmány azokat a háztartásokat számította túlzsúfoltnak, ahol nem volt megfelelő mennyiségű szoba a család méretéhez képest.

Másrészről az is kiderül a tanulmányból, hogy több mint az emberek harmada (34,8%) él túlságosan nagy házban, ahol még felesleges, kihasználatlan szobák is találhatóak. Az ilyen otthonokban legtöbbször a hálószobákból volt a szükségesnél több.

Románia a negatív csúcstartó

Az uniós tagállamok közül Romániában a legrosszabb a helyzet, ahol a lakosság közel fele (48,4%) élt 2016-ban túlzsúfolt háztartásban. A vizsgált időszakban nem volt sokkal jobb a helyzet Lettországban (43,2%), Bulgáriában (42,5%), Horvátországban (41,1%) és Lengyelországban (40,7%) sem.

E tekintetben a hazai állapotok nagyjából a lengyelországival azonosak: Magyarországon a lakosság 40,4 százaléka élt túlzsúfolt háztartásban kettő évvel ezelőtt. Ezzel még mindig lemaradunk az uniós átlagtól, de még a környező országok többségétől is: Szlovákiában ez az arány 37,9 százalék, Ausztriában pedig csak 15,2 százalék.

A túlzsúfolt háztartások aránya Cipruson a legkisebb (2,4%), majd Málta (2,9%), Írország (3,2%), Belgium (3,7%), Hollandia (4,0%) és Spanyolország (5,4%) következik. Ugyancsak 10 százalék alatti aránnyal büszkélkedhet még Finnország (6,6%), Németország (7,2%), Franciaország (7,7%), Nagy-Britannia (8,0%), Luxemburg (8,1%) és Dánia (8,2%).

Ürességtől kongó házak

Míg Kelet-Európa több országában is jelentős a túlzsúfolt háztartások aránya, addig az EU egy sor országában éppen ellentétes a helyzet: jelentős mennyiségű az olyan háztartás, amely túlságosan nagy, emiatt kihasználatlan ingatlanban tartózkodik. Számos országban a lakosság több mint kétharmada él ilyen házakban: Írország (70,6%), Ciprus (69,6%), Málta (68,4%) és Belgium (67,0%) tartozik ezek közé. "Alulzsúfolt" háztartásban él a lakosság nagyjából fele Spanyolországban (55,7%), Luxemburgban (54,1%), Nagy-Britanniában (51,5%), Hollandiában (51,4%) és Finnországban (48,0%).

Ugyanakkor kevesebb, mint a lakosság 15 százaléka él túl nagynak ítélt otthonban Romániában (6,3%), Lettországban (9,6%), Görögországban (10,2%), Horvátországban (10,4%), Bulgáriában (10,5%), Szlovákiában (11,4%), Lengyelországban (14,2%) és Olaszországban (14,9%). Ebbe a csoportba tartozik Magyarország is, ahol a lakosságnak 8,5 százaléka élt két évvel ezelőtt túlságosan tágas lakásban.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A HITELKIVÁLTÁSSAL!

A legtöbb elemző közös nevezőn van a tekintetben, hogy a hitelkamatok rekord alacsony szintje már nem lesz sokáig tartható. Ez azt jelenti, hogy nem nagyon lesz jobb alkalom arra, hogy a régebben felvett hiteleinket kedvezőbbre cseréljük. Ahogy azt korábbi elemzésünkben írtuk, egy jó adósságrendező hitellel tízezreket is spórolhatunk havonta a törlesztőrészleteken, legyen szó lakáshitelről, vagy épp személyi kölcsönről. Nem hiszed? Nézd meg a saját szemeddel a Pénzcentrum kalkulátorában. Egy konkrét példán szemléltetve, tegyük fel, hogy három évvel ez előtt vettünk fel személyi kölcsönt, hat éves futamidőre, az akkori átlagosnak mondható 22-25 százalékos THM-mel. A törlesztésből még három év maradt hátra. Ha megnézzük a Pénzcentrum kalkulátorának ajánlatait, egyből kiderül, hogy ekkora összeget, 36 hónapra, már 8,17 százalékos THM-mel is felvehetünk a Cib Bank konstrukciójával így 46 920 forintos havi fixszel számolhatunk. Érdemes megemlíteni még a Raiffeisen Bank ajánlatát is is, ők 49 073 forintos törlesztőt ígérnek 12,73 százalékos THM-mel. Az Erste adósságrendezésre kínált kölcsönével 49 457 forintos törlesztővel (THM 13,21%) mehetünk neki a 3 éves futamidőnek. Mindezek mellett van találhatunk még Budapest Bankos ajánlatot 16,20, és Cofidises ajánlatot 16,35 százalékos THM-mel is. További bankok ajánlataiért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk