2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Kiakadt a szakszervezet: ismét dolgozók tízezrei kényszerülnek home office-ba


A home office törvény azonnali benyújtását, az álláskeresési idő meghosszabbítását és az otthoni tanulásra kényszerülő gyerekekre felügyelő szülők egyikének táppénzen való ellátását követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A beígért határidőhöz képest legalább egy hónapos késésben van a kormány a home office törvény megtárgyalásával - hívták fel a figyelmet.

A MASZSZ közleményben emlékeztetett, hogy a kormány szeptemberre ígérte az otthoni munka feltételeit szabályozó törvény megtárgyalását, ám ez eddig nem történt meg - reagált közleményben a járvány miatt hozott újabb kormányzati intézkedésekre a szövetség. A MASZSZ szerint az intézkedésekből megint kimaradt az emberekről való gondoskodás.

A MASZSZ elnöke, Kordás László emlékeztet: a törvénytervezet részleteiről hónapokkal ezelőtt megegyeztek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) ülésének résztvevői - kormány, munkáltatói és munkavállalói oldal képviselői -, s abban állapodtak meg, hogy a döntéshozók szeptember közepén a parlament elé terjesztik a tervezetet. Azóta nem történt semmi - írja a szövetség közleményében.

Miközben a járvány miatt a miniszterelnök tegnap - november 9-én - újabb munkavégzési korlátozásokat jelentett be, s ennek következtében ismét munkavállalók tízezrei fognak otthonról dolgozni, még mindig nincs egyértelmű szabályozás, amelyhez a munkáltatók és a munkavállalók is igazodhatnának ebben a megváltozott helyzetben - írják, és hozzáteszik: a kormány késlekedésének kárvallottjai ismét a munkavállalók.

A MASZSZ elnöke szerint a döntéshozók egyszerűen nem hajlandók tudomásul venni, hogy munkavállalók százezrei szorulnak segítségre. Arra is kitértek: a szövetség többször is kezdeményezte az álláskeresési idő 3-ról 6 hónapra való meghosszabbítását, valamint az ez időre szóló járadék mértékének az emelését is. A kormánynál ez is süket fülekre talál, pedig a változtatással százezrek életét lehetne legalább átmenetileg megkönnyíteni.

Ha nincs munka, akkor megélhetés sincs, s mégis a kormánynak kell segítséget nyújtania a foglalkoztatásból kiesetteknek

- érvel Kordás, aki szerint a kormánynak késlekedés nélkül el kell rendelnie, hogy táppénzre mehessen az a szülő, akinek a járvány idején az iskolák, óvodák, bölcsődék bezárása miatt otthon kell tartania a kiskorú gyerekét. A döntéshozók azonban egyelőre ezt is csak megígérték - hívja fel a figyelmet az elnök. Kordás László szerint emberek százezreinek az életét ezekben a napokban éppen ezek, a mindennapjaikat befolyásoló részletek határozzák meg, ezért a szakszervezetek azonnali intézkedést várnak a kormánytól.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked