Budapest, 2021. szeptember 11.Felújított és mögötte régi lakóházak az 1938-1941 között, fõvárosi kislakásos lakótelepként épült Pongráctelepen, a X. kerület, Kõbánya Laposdûlõ városrészében. A húsz lakóépületben lévõ 818 lakás fürdõhelyiség nélkül létesült a munkáscsaládok számára. A bérházak mellett fürdõház, posta, rendõrõrs, fodrászat, szatócsbolt, községi élelmiszerbolt, lóhúsbolt, trafik, tejcsarnok, kocsma és mozi is helyet kapott. A telep egészét 1941-ben kerítéssel vették körül, a bejáratokat kapuval zárták (este 10 órától), a Pongrác út felõli két „fõbejáratnál” még kapusszolgálat is volt.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Súlyos látlelet a hazai bérekről: lehangoló, mennyit kell gürizni egy saját lakásért Budapesten, vidéken

2024. május 22. 13:04

10,84 évig kellett dolgzozni a budapesti átlagfizetésért, hogy az ember tudjon vásárolni egy 75 négyzetméteres lakást. De nem a fővárosban a legrosszabb a helyzet a lakásár/jövedelem mutató tekintetében: Debrecenben majdnem 12 évnyi fizetés kell ugyanehhez a lakáshoz. A legkedvezőbb helyzetben a régióközpontok közül Miskolc áll ebben a tekintetben. A debreceni ingatlanhelyzetről már korábban is több cikkben foglalkoztunk a Pénzcentrumon, akkor is az derült ki, még Budapesten is elérhetőbb a saját lakás, mint az ország keleti fővárosában.

10,84 évig kellett dolgzozni a budapesti átlagfizetésért, hogy az ember tudjon vásárolni egy 75 négyzetméteres, medián árszintű lakást a 2023-as árszintek és jövedelmek alapján - derült ki az MNB lakáspiaci jelentéséből.

A számítási metódus szerint a jegybank minden évben megnézi a 75 négyzetméteres, medián árszintű lakások árait (újat és használtat is) az egyes régióközpontokban, és ezt veti össze a negyedik negyedév végi megyei átlagbérekkel. Így jön ki, hogy hány évi fizetés lenne elég egy, a paramétereknek megfelelő ingatlanra.

A 11 év alatti értékével egyébként Budapest nem is áll rosszul a többi régióközponthoz képest, ráadásul utoljára 2017-ben volt alacsonyabb ennél a fővárosban a lakásár/jövedelem mutató. De hol vannak már azok a boldog idők (2012-2014), amikor még kevesebb mint 7 évnyi jövedelem tett ki egy 75 négyzetméteres lakást Budapesten.

A vizsgált régióközpontok közül Debrecenben kell a legtöbbet dolgozni egy lakásért, a tavalyi mutató 11,98 év volt, bár csökkent a 2022-es és 2021-es, 13-as feletti értékről.

Székesfehérváron és Szegeden az átlagbérből 9,3 év alatt jönne ki egy lakás a 2023-as lakásár/jövedelem mutató szerint, szintén nagy csökkenés ez mindkét esetben, a megelőző 2 évben bőven 10 év felett volt az érték. Pécsett 9,18 évit kellene eltenni a 2023-as fizetésből egy 75 négyzetméteres lakásért. Győrben 8,36-os a legfrissebb mutató, de ott 2006 óta nem volt 10-essel kezdődő érték.

Miskolcon pedig egyáltalán nem látni ilyet a 2004 óta vezetett táblázatban, 2023-ban az átlagbérből 6,5 évnyi kellett volna a fenti paraméterekkel rendelkező lakás megvásárlásához. De 2013-ban és 2014-ben még 4,6 év környékén is volt a lakásár/jövedelem mutató.

Még Budapesten is elérhetőbb a saját lakás, mint Debrecenben

A debreceni ingatlanvásárlók egyre nehezedő helyzetére egy korábbi elemzésünkben már rávilágítottunk. Akkor kiderült, már nem Budapest a legkevésbé megfizethetőbb város, ha azt vesszük, hogy az ingatlanárak hogyan aránylanak a környékbeli bérekhez, illetve az azok alapján megszerezhető lakáshitelekhez. Ebben a viszonylatban mára Debrecen sokkal rosszabb helyzetben van, mivel Hajdú-Bihar megye a nettó átlagkeresetek rangsorában csak a 12. helyen áll, medián négyzetméterárak tekintetében viszont Budapest után a második.

Az ország keleti fővárosában megugrottak az ingatlanárak (egy év alatt majdnem 7,4%-al), ebben nyilván nagy szerepe van a BMW-gyárnak, illetve az akkuberuházásoknak. A márciusi medián négyzetméterár már 787 ezer forintra emelkedett, tavaly ugyanabban a hónapban csak 733 ezer volt a városban.

A témában megszólaltattunk ingatlanpiaci szakértőket is, Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője például rávilágított: az elmúlt 6 évben 2,5-szeresükre drágultak a lakások Debrecenben: emögött első körben a nagyberuházások bejelentése áll, mostanság pedig a városba költözők növekvő száma ellenére a kínálat nem lett nagyobb, ami felhajtja az árakat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakember arról is beszélt, jelentős áremelkedéssel számolhatnak a nagyberuházások célpontjaiban lakásvásárlást tervezők. Debrecen mellett erre a másik legjobb példa szerinte Zalaegerszeg, ahol egy hadiipari vállalat létesített gyártóüzemet.

A zalaegerszegi használt lakások 2018 márciusában négyzetméterenként még csak 253 ezer forintot tett ki átlagosan, most viszont 582 ezer forintba kerülnek. Ez 2,3-szoros drágulás, ami átlag feletti eredménynek számít

- mondta.

Szegeden az olcsó ingatlant már felvásárolták

Ugyanebben a cikkünkben arra is rákérdeztünk a piacra rálátó szakembereknél, hogy mi a helyzet Szegeden, ahová a kínai BYD fogja felhúzni első európai üzemét. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője elmondta, kollégáik azt tapasztalták, hogy a kínálatban szereplő 30 millió forint értékű ingatlanokat már zömmel felvásárolták, márciusban épp a 30-40 millió forintos kategóriából szemezgettek a vevők. 

A BYD-beruházás bejelentésének hatására azok, akik eddig kivártak, most jelentős számban piacra léptek, hogy még azelőtt tranzakciót zárhassanak, mielőtt megérkezne a nagyberuházás számottevő árnövelő hatása a helyi piacra. A szegedi kollégák tapasztalatai alapján néhol már érezhető az árak emelkedése, de ennél jóval markánsabb változásokra lehet majd számítani a közeljövőben

- fogalmazott.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem