18 °C Budapest
Focused millennial caucasian woman calculating domestic expenses, paying bills or taxes, planning investment or checking financial data. Life in economic inflation, dealing with financial issues.

Megdöbbentő, ami kiderült a rezsiemelésről: eszeveszett lépésekre kényszerülnek a háztartások

2024. január 8. 16:02

Több mint 10 százalékkal esett vissza a lakossági földgázfogyasztás novemberben - ez derült ki a friss adatokból. Pletser Tamás szerint a lakosság már eszement módon igyekszik spórolni, míg Balogh József szerint az enyhe telek is segítenek mindebben. De vajon tényleg jól teszi, aki más módszerekkel próbál melegen maradni?

Tovább mérséklődött a tavalyi évben a Magyarországon felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége - ezt néhány napja közölte az Energiaügyi Minisztérium. Mint kiderült, a földgázfogyasztás az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal csökkent a lakosság körében, de az ipari is komolyan visszaesett.

Szakértőket kérdeztünk a visszaesés okáról: egyikük szerint az enyhe időjárás, a másikuk szerint az egyre komolyabb pénzügyi válság a fő oka annak, hogy ennyire óvatosak vagyunk az energiával. Lássuk, mit mondanak a szakemberek, és mennyivel fizetünk többet, ha túlfogyasztunk.

Tizedével esett vissza a fogyasztás a lakosság körében

A lakosság körében 10,4%-al volt kisebb a földgázfogyasztás, mint egy évvel korábban, ha a novemberi hónapot vizsgáljuk - erről a KSH friss adatsorában, és az Energiaügyi Minisztérium néhány napos kommünikéjében is találhatunk adatot. Mint a lenti grafikonon is megmutatjuk, gázból mintegy 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, a 2022-es szinthez képest 1 milliárd köbméterrel, 10,9 százalékkal, a 2021-eshez mérten 2,5 milliárd köbméterrel, 23 (!) százalékkal kevesebb.

Áramból összesen 41 terawattórányit használtunk el, a villamosenergia-fogyasztás több mint 2 terawattórával, 4,7 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél - ezt is szemléltetjük a lenti adatsoron.

Nagyon fogy a magyarok pénze

Pletser Tamás, az Erste olaj-és gázipari szakértője a Pénzcentrum kérdésére elmondta: az emberek még mindig a rezsin igyekeznek a legjobban spórolni, mert egyre komolyabban érzik a zsebükön az infláció hatásait.

Az ipari fogyasztás visszaesése mögött egyértelmű az ok: a német ipar már hónapok óta döcög, és mivel a magyar gazdaság ezzel erős kölcsönhatásban van, ez átgyűrűzött ide is. A lakossági fogyasztás visszaesése mögött pedig egyértelmű spórolási szándék húzódik, annak ellenére is, hogy az előrejelzések szerint 2024-ben már nem lesz akkora az infláció, mint tavaly volt - csakhogy az emberek nagyon megérezték az élelmiszerárakon keresztül az árnövekedést. Ráadásul ez már nem csak a közép-, hanem a felsőosztályt is érinti: egyre több felsőosztálybeli családról lehet tudni és hallani, hogy mondjuk nem használják olyan gyakran a szaunát, nem fűtik fel a megszokott gyakorisággal a medencét - mindenki spórol, ahol csak tud és lehetséges, a rezsi pedig eddig sem volt kivétel

- mondta a Pénzcentrumnak a szakértő. Ugyanakkor hozzátette, hogy a panelek kimaradtak a rezsiemelésből, és ez nem biztos, hogy jó irány.

A piaci ár felett meghatározott "rezsihatár" ugye, pont nem vonatkozik a távhőre, de az én véleményem szerint ezzel is kezdeni kellene valamit, csak itt ugye ez a panelházakban élőkre is vonatkozna. Ez pedig azt jelentené, hogy sokkal több embert érintene hátrányosan a rezsiváltozás, és ez akár politikai kockázatot is hordozhat magában. Én magam azonban voltam olyan panelházban, ahol bent 25 foknál is több volt - ez pazarlás az erőforrással, valamit tehát ki kellene erre találni

- mondta még Pletser Tamás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Enyhe az idő, de ez nem lenne elég

Balogh József energetikai szakértő egyetértett abban, hogy spórolás figyelhető meg az ipari és a lakossági szegmensben is, de más okokat nevezett meg.

A dolog kimondottan összetett. Egyrészt ott van az, hogy az időjárás már 2022 őszén is kimondottan enyhének számított (abban az évben a novemberi hónap a meteorológusok szerint a legmelegebb volt valaha), és ez a tendencia azóta is kitart, vagyis a földgázfogyasztás rendszeres csökkenéséhez ez is segítség

- mondta az energetikai szakértő. Szerinte viszont a rezsiemelés is komolyan közrejátszott abban, hogy most ekkora visszaesést realizálhattunk az energetikában.

Másrészt nem szabad elfelejteni, hogy 2022 augusztusa óta azok, akik a kormány által meghatározott mennyiség felett fogyasztanak földgázból egy adott hónapban, azok a piaci ár 7,5-szörösét kell, hogy fizessék, vagyis a magyarok egész egyszerűen azóta mindent megtesznek, hogy véletlenül se lépjék át ezt a határt, különben a gatyájukat is ráfizetik a számlára. Jellemző statisztika, hogy 2021 óta megduplázódott a háztartási méretű kiserőművek (HMKE-k) száma, mert aki csak teheti, az kiváltotta a fogyasztását napenergia-termeléssel

- tette hozzá Balogh József.

Bár a szakértők egybehangzóan állítják, hogy a lakosság mindent megtesz a magas gázszámla ellen, könnyen lehet, hogy cseberből vederbe esnek. Nemrég mi is írtunk arról, hogy a fabrikett és a tűzifa ára is brutális dráguláson ment keresztül: a brikett ősszel például egyetlen hónap alatt 13 százalékkal drágult a KSH adatai szerint. Ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm