18 °C Budapest
Discarded old christmas trees after the Holiday on the sidewalk. epiphany over down

Itt a bírságidőszak, fájó csekket kaphat bármelyik ingatlantulaj: egy kis figyelemtlenség is elég

2024. január 6. 13:04

Már a mai napon is láthattunk kitett fenyőfákat, amelyeket az ünnepek után leszedtek, majd kitettek, ezzel is félreérthetetlenül jelezve, hogy az ünnepi időszaknak vége van. Azt azonban kevesen tudják - még a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére is -, hogy pontosan hová kell vinni a fát, hogy az semmit és senkit ne akadályozzon. Ha ugyanis így tesszük ki, még magunknak is költséget okozhatunk egy vaskos bírság képében.

Ma, január hatodikán ülik a keresztények Vízkereszt napját. Ez a nap a keresztény liturgiában az Úr megjelenését ünnepli, különös hangsúlyt fektetve Jézus keresztelkedésére a Jordán folyóban. A vízkereszt alkalmával sok helyen vízszentelésre kerül sor, ahol a hívők vízzel áldják meg egymást, a házukat vagy akár az állataikat, mint a keresztény hagyomány egyik jellegzetes részlete.

Tartozik hozzá egy másik régi szokás: a legtöbben ezen a napon "bontják le" a karácsonyfát, ezzel véglegesen elbúcsúztatva az óévet, és megkezdve az újat. Ezen a napon véget ér a karácsonyi időszak a keresztény naptárban, és megkezdődik a farsangi. Azonban arra most is alaposan oda kell figyelni, hogy az elmúlt karácsonyi ünnep egyik főszereplőjével, az immár csupaszt fenyőfával pontosan mi legyen - mert csak úgy kitenni az utcára kimondottan környezetszennyező. Megkértük a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) munkatársait, hogy segítsenek tisztán látni a kérdésben.

Több, mint félmillió fa kerül utcára

Mint a Pénzcentrum megtudta, a karácsonyi ünnepek után több mint félmillió levitézlett fenyőfát tesznek ki az utcára - ami, ha abból indulunk ki, hogy az országban nagyjából négymillió háztartás van, azt jelenti, hogy a magyarok jó része egyáltalán nem is vásárol karácsonyfát.

Becsléseink szerint évente mintegy 500-600 000 tűlevelű kerül ki a fővárosi utcákra, ezt a mennyiséget kell begyűjteni, illetve hasznosításukat megoldani

 - írta a Pénzcentrumnak küldött válaszában a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. sajtóosztálya. Az is kiderült, hogy egy külön osztály törődik a levitézlett fenyőfák begyűjtésével, amelynek természetesen szezonja van, hogy mikor kezdik el kitenni az emberek.

Brutális bírságot kaphatunk a nyakunkba

Azt azonban kevesen tudják, hogy szabálysértést követünk el abban az esetben, ha nem a kijelölt helyre tesszük a fenyőfát. Ennek összegét a helyileg illetékes jegyző állapítja meg, de az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva

a bírság akár több tízezer forintos is lehet, ha így szennyezzük a környezetet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közterületekre nem megfelelő módon történő kihelyezéssel a lakos közterület-szennyezési szabálysértést követ el, amelyet a hatóság, az önkormányzat jegyzője, vagy a közterület-felügyelet szankcionálhat. A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió tapasztalatai szerint Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. A lakos bármikor helyezi is ki a fenyőfát, akár közvetlenül az ünnepeket, akár a „fenyőfa-dömpinget” követően - a kommunális hulladékgyűjtő tartályok mellé az ürítés napján, vagy a 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikére téve - annak elszállítását elvégezzük

- tették hozzá az FKF részéről. De természetesen azt is megtudtuk, hogy mire kell odafigyelnünk még azelőtt is, hogy a karácsonyfát kihelyezzük: főszabályként érdemes tudni, hogy tényleg csak lecsupaszított fát tegyünk ki a kijelölt helyre.

A fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák a gyalogos-, a kerékpár-, illetve a gépjárműforgalmat. Kérjük, hogy munkatársainak védelme, a nagy értékű célgépek biztonságos működése, továbbá a környezetbarát hasznosítás érdekében a kiszolgált tűlevelűekről a kihelyezést megelőzően a díszeket, a csillagszórókat, a szaloncukor-kampókat, és elsősorban a talpakat távolítsák el. Továbbá kérjük a budapestieket, hogy a fenti két kihelyezési megoldás egyikét válasszák, és semmiképpen se dobják el fájukat a közterületeken, parkokban, játszótereken, ezzel mások biztonságát és a főváros közterületi rendjét és tisztaságát veszélyeztetve

- írta az FKF sajtóosztálya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm