21 °C Budapest
Young woman preparing for work her grass-cutter. Starting it up and cutting the grass in the back yard. Part of a series.

Indulhat a bírságszezon? Kegyetlen csekket kaphatnak most ezért a magyar kertesház-tulajok

2023. október 8. 11:04

Sok városi él abban a tévhitben, hogy vidéken mindig csend és nyugalom honol, amit csak a kakas kukorákolása és a madarak vagy tücskök ciripelése tör meg. Vagy a harangszó esetleg. A vidéki tudják, hogy hétvégén már korán reggel felbőgnek a fűnyírók, ebéd után beindulnak a flexek, az őszi estéken a távolból az ágdarálók sustorgását hozza a szél. Mellé az őszi avarégetések csípős füstjét. A Növekedés.hu cikkéből az derül ki, hogy az együttélés vidéken pont ezek miatt a kellemetlenségek miatt szigorúan szabályozott, és aki megszegi a helyi szabályokat - akkor is, ha csak a hétvégi házáról van szó -, komoly bírságot kaphat.

Az önkormányzatok részletesen szabályozzák azokat a tevékenységeket, amelyekkel a szomszédok szokták vidéken idegesíteni egymást: minden olyan területen, amely a lakosság békés együttélését megzavarhatja. Emellett keményen szankcionálják is a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartást. Mivel azonban ezek helyileg meghozott szabályok, fontos a tájékozódás, mert óriási különbségek lehetnek egyes települések között abban, miért is járhat bírság.

Arra a kérdésre, hogy akkor mikor is lehet pontosan zajongani, éppen ezért nincs egyértelmű válasz, hiszen létezik ugyan egy általános szabályozás, de ettől az önkormányzatok szabadon eltérhetnek. Egy 2008-as rendelet rögzíti azt, hogy mi számít környezeti zajnak. Ez alapján reggel 6 és este 22 óra között megengedett a zajkibocsátás lakóterületen 50-55 decibelig. Este 22 óra és reggel 6 óra között ez a szint 40-45 decibelre csökken, ha ennél magasabb a zajkeltés, az már csendháborításnak számít - írja a lap. Ezt szigorítják aztán az önkormányzatok a lakosság igényeihez mérten.

Például Debrecenben a hétvégi zajos tevékenység, többek között a fûnyírás, flexelés szombaton délelőtt csak 9-12,  délután pedig 15-18 óra között engedélyezett, vasárnap minden zajjal járó tevékenység tilos. Az agglomerációs Taksonyban zajt keltő munkát (fűnyíró, a kapálógép, betonkeverő, fűrészgép használata) hétfőtől szombatig reggel hat és este nyolc között lehet végezni, vasárnap vagy egyéb munkaszüneti napon a nap bármely időszakában tilos. A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt indított eljárást a jegyző folytatja le, és

akár 200 ezer forintos bírságot is kioszthat a renitens lakónak, míg cégek, szervezetek  kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sose megy ki a divatból az avarégetés

A hatályos országos tűzvédelmi rendelet (Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. paragrafusa) értelmében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos, erősen kétséges, hogy a magyar embereket bármilyen büntetés kilátásba helyezése eltántorítaná ettől a megrögzött szokásuktól - írja a lap. Ráadásul a hulladék felhalmozása a kertben úgyszintén tilos, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

Van azonban egy kiskapu, az égetés tilalma alól szabadulni lehet, ha  azt más jogszabály – így különösen önkormányzati rendelet – megengedi. Ezért a legtöbb településen az avarégetéssel szemben sincs zéró tolerancia, általában egy munkanap van a héten kijelölve, amikor a lakók legálisan gyújthatnak alá a lehullott leveleknek. (Többnyire meg van határozva, hogy avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen lehet égetni úgy, hogy az ne okozzon kárt, és a környezetet se terhelje indokolatlanul.) Ha viszont valaki rosszkor, vagy rosszul éget, és a haragosa feljelenti, akkor tetemes bírsággal nézhet szembe, amely 10 ezer forinttól  akár 1 millió forintig is terjedhet. Arról nem is beszélve, hogy ha valami félresikerült, és a tűz eloltásához a tűzoltóság segítségét is kellett kérni, egyből vastagabban fog a hatóság ceruzája, és 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet a pénzbírság - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem