23 °C Budapest
Mature woman moves in to new home, unpacking boxes and enjoying in her new home. She is resting and using smart phone.

Akár milliókkal is csökkentheted a lakáshiteled összegét: egyszerű a trükk, mindenkinek működhet

2023. július 24. 20:33

Kevesebb figyelmet kap, mint a többi állami támogatás, holott akár többmilliós segítséget is nyújthat a családok számára a jelzáloghitel elengedés vagy csökkentés lehetősége. Szakértők összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat a támogatás kapcsán.

„Kevéssé ismert, holott akár milliókat is jelenthet a gyermekeket nevelő, illetve tervező családok számára ez az állami támogatási lehetőség. A többgyermekes családok terheinek csökkentésére létrejött intézkedés jelenlegi formájában 2023-ban még biztosan elérhető lesz és a tervek szerint 2024-ben sem változtat rajta a kormány” – hívta fel a figyelmet Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentése nevű támogatást, azaz a jelzáloghitel elengedést abból a célból hozták létre, hogy megkönnyítse a nagycsaládok számára a korábban felvett jelzáloghiteleik visszafizetését.

Eredetileg csak a harmadik gyermektől adták meg a jelzáloghitel elengedés támogatást, de 2019. július 1-től ezt kiterjesztették a másodikra is, illetve utólag is igényelhetővé tették a 2019. július 1-ét követően született gyermekekre. Ennek megfelelően a második gyermek vállalása esetén a fennálló lakáshitel-tartozásból az állam 1 millió forintot enged el, míg a harmadik gyermek megszületése esetén további 4 millió forinttal csökken a tartozás. Ha ennél is nagyobbra bővül a család, akkor minden további gyermek születésénél 1 millió forinttal lesz kevesebb a hiteltartozás. Egy gyakorlati példát nézve: ha az édesanya épp harmadik gyermekét várja (legalább 12. hetes a magzat), de a második gyermekére nem igényelte a támogatást (mert pl. akkor nem volt lakáshitele), akkor, amennyiben a második gyermek 2019. július 1. után született, utána is jár a támogatás. Vagyis 1+4millió forintot kaphat a család.

A jelzáloghitel-elengedést vagy -csökkentést magyar állampolgárok, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személyek igényelhetik.

Nem magyar állampolgár részére a támogatás a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható. Az igényléshez feltétel még a büntetlen előélet és a köztartozás-mentesség is. Elengedhetetlen továbbá az is, hogy az igénylő a kérelem benyújtásának időpontjában a meglévő lakáscélú jelzáloghitel adósa legyen, hiszen a kérelmet az adhatja be, akinek a nevén van a hitelszerződés. Házastársak, élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik, azonban házastárssal, élettárssal csak együttesen igényelhető a támogatás. Fontos, hogy az adóson és házastárson, élettárson (mint adóstárson) kívül ne legyen más adóstárs a jelzáloghitelben (kivétel, ha volt házastárs vagy élettárs szerepel a hitelszerződésben, de csak akkor, ha ő a támogatáskor figyelembe vett gyermek szülője is egyben). Az igénylőnek, vagy az igénylők egyikének legalább 50%-os tulajdonrésszel kell rendelkeznie a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanban. Arról is nyilatkozni kell, hogy a támogatási kérelem olyan gyermekre vonatkozóan került benyújtásra, akit más személy által igényelt jelzáloghiteltartozás-csökkentő támogatásnál még nem vettek figyelembe.

A támogatás vérszerinti és örökbe fogadott gyermekekre is igényelhető, valamint a 12. betöltött hét után a magzatra is kérhető a jelzáloghitel elengedés támogatás. További feltétel, hogy a gyermeket a nagykorúvá válásáig a saját háztartásban kell nevelni és minden, a háztartásban élő gyermek számít (akár közös, akár nem), ugyanis a gyermekek száma alapján határozzák meg a támogatási összeget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a jelzáloghitel elengedés támogatást a gyermek születése után kérjük, akkor erre 60 nap áll a rendelkezésünkre. Erre a határidőre nagyon fontos odafigyelni, különben elveszik a lehetőség. A Credipass szakértőinek tanácsa alapján, érdemes már a 12. hetes magzati kor után egyből elindítani az igénylést, ha van olyan lakáshitele a családnak, amelyre felhasználható. (Akadályoztatás esetén legkésőbb a születést követő 120 napig lehet benyújtani a kérelmet.)

A jelzáloghitel-elengedés csak olyan jelzáloghitelekre kérhető, amelyek szerződéskötési dátuma korábbi, mint a gyermek születési dátuma. Ez alapján kétféle verzió lehetséges: a 2017. november 14. előtt felvett hitelek esetén, a lakáscél nem kikötés, tehát szabad felhasználású jelzáloghitelekre is kérhető a támogatás. A másik változat szerint a 2017. november 14., vagy ezutáni hitelek esetében a jelzáloghitel-elengedés csak a lakáscélú jelzáloghitelekre igényelhető (lakásvásárlási, építési, bővítési, felújítási vagy korszerűsítési hitel). Ez sok esetben akár egyfajta lakásfelújítási támogatásként is funkcionálhat, ha a családnak nincs másik beszámítható hitele, és épp egy frissen igényelt felújítási hitel után szeretnék megkapni a támogatást.

Ezen kívül, az államilag támogatott hitelek is csökkenthetőek ezzel a módszerrel, így kérhető a CSOK hitelre, falusi CSOK hitelre és az otthonfelújítási kamattámogatott hitelre is. A jelzáloghitel-elengedés érvényes még a lízingszerződésekre is, illetve a lakástakarék segítségével vásárolt lakásokra igényelt hitelekre. Azonban fontos tudni, hogy a jelzáloghitel elengedés nem kérhető a Babaváróra, vagy személyi kölcsönre – még abban az esetben sem, ha azok lakáscélra lettek felhasználva.

A jelzáloghitel elengedéshez szükséges kérelem a kormányhivataloknál és kormányablakoknál is benyújtható, de ügyfélkapun keresztül vagy akár személyesen és postai úton is elindítható. Az igényléshez, az igénylők és a gyermekek személyazonosító okmányaira, lakcímkártyáira és adókártyáira lesz szükség. Emellett erkölcsi bizonyítványt is ki kell kérni, és le kell adni a kitöltött Kérelem a többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásának csökkentésére nyomtatványt is. Az adott hitelre vonatkozó jelzálog-szerződések eredeti példányai, a kölcsönt folyósító banktól egy 30 napnál nem régebbi hiteles tőketartozás igazolás, valamint a gyermekek születési anyakönyvi kivonata és a házassági anyakönyvi kivonat másolata is elengedhetetlen az igényléshez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem