11 °C Budapest
Teenage boy sitting on sofa and using smart home interface on smartphone

Így alakul át a lakásunk: erre számít az építőipar, semmi sem lesz már ugyanolyan

2022. december 24. 18:01

A koronavírus világjárvány átformálta az otthonunkról alkotott elképzeléseinket, a korlátozások miatt emberek milliárdjai kényszerültek arra, hogy a lakásukat, házukat munkahelyként is használják. A főleg Európát sújtó energiaválság szintén komoly változásokat indított el, amelyek jelentősen befolyásolják az építtetők igényeinek, elvárásainak alakulását. Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó bécsi székhelyű vállalat, a PlanRadar 12 országra kiterjedő kutatásában azt vizsgálta, hogy a lakóingatlanok tervezőinek mire kell felkészülniük, milyen trendek lesznek meghatározóak a jövőben. Az átalakulás az építőiparnak is komoly kihívást jelent, amire az egyik lehetséges megoldás a digitalizáció szélesebb körű alkalmazása az ágazatban.

A PlanRadar csapata három kontinens 12 olyan országában végezte a kutatást, ahol piaci szereplőként is jelen van: az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és az Egyesült Arab Emírségekben. A vizsgált államokban jelentős eltérések mutatkoznak abban, hogy mekkora a lakóingatlanok minimálisan megkövetelt mérete. Az összehasonlítást megnehezítette, hogy erre vonatkozóan nincsenek mindenhol törvényben rögzített szabályok, de azért a különbségek így is jól kirajzolódnak. Az Egyesült Királyságban egy egyszobás lakásnak legalább 37 négyzetméteresnek kell lennie, Spanyolországban 36, Ausztriában 30, a lengyeleknél 27,5, a cseheknél 16, a franciáknál és az olaszoknál ez a szám egyaránt 14, ami 0,1 négyzetméterrel haladja meg a New Yorkra vonatkozó elvárást. Dubajban a legkisebb magánlakás 21 négyzetméteres lehet.

A kutatás eredménye azt valószínűsíti, hogy a fenntarthatóság lesz a meghatározó trend a jövő otthonainak tervezésekor, építésekor. A 12 vizsgált országból hétben az épített és a természetes környezet harmóniájának megteremtésre törekvő irányzat, a biofília térnyerésére kell számítani. Főleg a németekre, a csehekre és a franciákra jellemző, hogy a belsőépítészetben nagyobb szerepet kapnak a bio alapanyagok, Ausztria, Franciaország és az Egyesült Arab Emírségek pedig egyenesen meghatározó divatirányzatként tekint a fenntarthatóság biztosítására az építészetben. A fogyasztókat világszerte aggasztja a klímaválság, és egyértelműen nagy az érdeklődés az olyan design iránt, amely segítséget nyújt a probléma kezelésében.

A fenntarthatóság iránti igény erősödése azt jelzi, hogy a jövőben még nagyobb figyelmet kell fordítani az épületek tervezésére, kivitelezésére, fenntartására. A piacon elérhető építőipari szoftverek az ingatlanok teljes életciklusán át támogatják a hatékonyságot, segítségükkel pénzt, időt, energiát lehet megtakarítani, méghozzá úgy, hogy a környezetvédelmi, ökológiai szempontok is maradéktalanul érvényesülnek

– mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 12 országból hétben a multifunkcionális, hibrid otthonok kialakítását jelölték meg kulcsfontosságú trendként, az emberek olyan terekre vágynak, amelyeket munkaidőben irodává alakíthatnak, majd egy kis átrendezést követően nappaliként (vagy másként) használhatnak. Az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban,

Németországban, Ausztriában, Franciaországban kifejezetten ragaszkodnak ahhoz, hogy a munkavégzésnek legyen külön helye egy lakásban, házban. A vizsgált országok negyedében jelentős mértékben erősödött az igény arra, hogy az otthonok rendelkezzenek szabadtéri területtel, illetve legyenek olyan közösségi terek, ahol a lakók, családtagok kényelmesen összegyűlhetnek. A cseheknél, a szlovákoknál és a franciáknál az is kiemelten fontos, hogy legyen több természetes fény a lakásokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm