-1 °C Budapest
solar roofs in german village

Ez lehet a kiút a rezsiemelésből: ezzel a módszerrel megúszhatod az átlagfogyasztás alatt

2022. november 29. 15:01

Valószínűleg még soha nem volt annyiszor szó az energetikai korszerűsítésről, mint az elmúlt hónapokban, mióta a kormány bejelentette a rezsiemelést, aminek következtében mindenki csak egy bizonyos átlagfogyasztásig kapja csökkentett áron az energiát. A szakértők szerint pedig az egyetlen kiút a napelemrendszerekben van, amiknek a segítségével még a fűtésünkről is gondoskodhatunk.

Valószínűleg sosem foglalkoztunk még ennyit, és ilyen behatóan a fűtés kérdésével. Egy napelemes rendszer telepítése több szempontból is kifizetődő befektetés: gondoskodik az otthonunk energiaszükségletéről, miközben anyagi szempontból is kedvező megoldást jelent. Az áramszolgáltatók árváltozásaitól való függetlenedés, mondanunk sem kell, jelentős mértékben könnyíti a havi költségvetés tervezését, a rezsiköltségek kalkulációját. Nem is beszélve arról, hogy a napelemes rendszerek egy környezettudatosabb és fenntarthatóbb otthon létrehozását teszik lehetővé. De hogyan lehet pontosan a napelemek segítségével fűteni?

„Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a napelem nem melegvizet termel, nem lehet közvetlenül a radiátorokra kötni” – kezdi Nagy Magdolna, intelligens épületszakértő.

A napelemrendszer áramot állít elő, amit az elektromos fűtőtestek aztán felhasználnak működésük során. Ha ezt a megoldást választjuk az otthonunk fűtésére, akkor azt már a napelem rendszer tervezésekor tudatnunk kell a tervezővel, hogy a megfelelő méretű rendszerrel tudjon kalkulálni. Az árammal üzemeltetett fűtés berendezések közül eshet a választásunk elektromos radiátorokra, infrapanelekre vagy elektromos padló-, fal- vagy mennyezetfűtésre is

– tette hozzá a szakértő.

Elektromos radiátorok: energiatakarékos működés és pontos hőszabályozás

Az elektromos radiátorok beszerzése nem jelent nagy beruházási költséget, és külön-külön is telepíthetőek a ház egyes részeibe. Ezek a radiátorok képesek raktározni is a hőt, így energiatakarékosan tudnak működni. Hatalmas előnyük továbbá, hogy egyenként szabályozhatóak, így a különböző helyiségekben külön hőmérsékletet tudunk beállítani, aminek elérésével az elektromos radiátorok maguktól leállnak, nem fűtik tovább a szobát. A felesleges működés elkerülésével pedig energiát takarítunk meg.
Infrapanelek: kellemes érzet kívül-belül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az infrapanelek beszerelése sem igényel bonyolult munkálatokat, nem kellenek hozzá csövek, kémény vagy kazán. Kiemelt előnye, hogy allergiások is bátran választhatják, mivel nem keringeti a port, helyezzük akár a falra, akár a mennyezetre. Az infrapanelek úgy működnek, hogy a napelem rendszer által termelt elektromos áramot infravörös sugarakká alakítja át. Ezek a sugarak nem a levegőt melegítik, hanem közvetlenül az élő testeket, így ha egy helyiségben ilyen fűtés van, akkor olyan az érzésünk tőle, mintha napsütés érne minket és a nap sugarai melegítenének fel.

Elektromos padlófűtés: biztonság és kényelem

Az elektromos padlófűtés szintén azon megoldások közé tartozik, amik egyszerűen telepíthetőek, hiszen nem kell külön bontási és betonozási munkálatokat végezni, csak a padlóburkolatot felszedni a lerakásához. A padlófűtéshez használt panelek viszonylag alacsony üzemi hőmérsékleten üzemelnek, így a talpunknak nagyon kellemes érzetet biztosítanak, miközben nem fenyeget annak a veszélye, hogy családtagunk egy fűtőtest forró felületéhez érjen. Az elektromos padlófűtés egyenletes hőelosztást tesz lehetővé és az egyes helyiségekben külön-külön szabályozható, így minden szobát a számunkra megfelelő hőmérsékletűre tudunk fűteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?