8 °C Budapest
solar roofs in german village

Ez lehet a kiút a rezsiemelésből: ezzel a módszerrel megúszhatod az átlagfogyasztás alatt

2022. november 29. 15:01

Valószínűleg még soha nem volt annyiszor szó az energetikai korszerűsítésről, mint az elmúlt hónapokban, mióta a kormány bejelentette a rezsiemelést, aminek következtében mindenki csak egy bizonyos átlagfogyasztásig kapja csökkentett áron az energiát. A szakértők szerint pedig az egyetlen kiút a napelemrendszerekben van, amiknek a segítségével még a fűtésünkről is gondoskodhatunk.

Valószínűleg sosem foglalkoztunk még ennyit, és ilyen behatóan a fűtés kérdésével. Egy napelemes rendszer telepítése több szempontból is kifizetődő befektetés: gondoskodik az otthonunk energiaszükségletéről, miközben anyagi szempontból is kedvező megoldást jelent. Az áramszolgáltatók árváltozásaitól való függetlenedés, mondanunk sem kell, jelentős mértékben könnyíti a havi költségvetés tervezését, a rezsiköltségek kalkulációját. Nem is beszélve arról, hogy a napelemes rendszerek egy környezettudatosabb és fenntarthatóbb otthon létrehozását teszik lehetővé. De hogyan lehet pontosan a napelemek segítségével fűteni?

„Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a napelem nem melegvizet termel, nem lehet közvetlenül a radiátorokra kötni” – kezdi Nagy Magdolna, intelligens épületszakértő.

A napelemrendszer áramot állít elő, amit az elektromos fűtőtestek aztán felhasználnak működésük során. Ha ezt a megoldást választjuk az otthonunk fűtésére, akkor azt már a napelem rendszer tervezésekor tudatnunk kell a tervezővel, hogy a megfelelő méretű rendszerrel tudjon kalkulálni. Az árammal üzemeltetett fűtés berendezések közül eshet a választásunk elektromos radiátorokra, infrapanelekre vagy elektromos padló-, fal- vagy mennyezetfűtésre is

– tette hozzá a szakértő.

Elektromos radiátorok: energiatakarékos működés és pontos hőszabályozás

Az elektromos radiátorok beszerzése nem jelent nagy beruházási költséget, és külön-külön is telepíthetőek a ház egyes részeibe. Ezek a radiátorok képesek raktározni is a hőt, így energiatakarékosan tudnak működni. Hatalmas előnyük továbbá, hogy egyenként szabályozhatóak, így a különböző helyiségekben külön hőmérsékletet tudunk beállítani, aminek elérésével az elektromos radiátorok maguktól leállnak, nem fűtik tovább a szobát. A felesleges működés elkerülésével pedig energiát takarítunk meg.
Infrapanelek: kellemes érzet kívül-belül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az infrapanelek beszerelése sem igényel bonyolult munkálatokat, nem kellenek hozzá csövek, kémény vagy kazán. Kiemelt előnye, hogy allergiások is bátran választhatják, mivel nem keringeti a port, helyezzük akár a falra, akár a mennyezetre. Az infrapanelek úgy működnek, hogy a napelem rendszer által termelt elektromos áramot infravörös sugarakká alakítja át. Ezek a sugarak nem a levegőt melegítik, hanem közvetlenül az élő testeket, így ha egy helyiségben ilyen fűtés van, akkor olyan az érzésünk tőle, mintha napsütés érne minket és a nap sugarai melegítenének fel.

Elektromos padlófűtés: biztonság és kényelem

Az elektromos padlófűtés szintén azon megoldások közé tartozik, amik egyszerűen telepíthetőek, hiszen nem kell külön bontási és betonozási munkálatokat végezni, csak a padlóburkolatot felszedni a lerakásához. A padlófűtéshez használt panelek viszonylag alacsony üzemi hőmérsékleten üzemelnek, így a talpunknak nagyon kellemes érzetet biztosítanak, miközben nem fenyeget annak a veszélye, hogy családtagunk egy fűtőtest forró felületéhez érjen. Az elektromos padlófűtés egyenletes hőelosztást tesz lehetővé és az egyes helyiségekben külön-külön szabályozható, így minden szobát a számunkra megfelelő hőmérsékletűre tudunk fűteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm