15 °C Budapest
City landscape in the old town of Kaposvar, Hungary

Palota egy viskó áráért? Ebben a megyében nem lehetetlen kifogni ilyen ingatlanokat

2022. április 6. 08:14

Somogy megye közigazgatási egység a Dunántúlon, székhelye Kaposvár, második legnagyobb települése pedig a Balaton fővárosának is tartott Siófok. Hajdanán a területet Somogyországnak is nevezték. A HelloVidék idén is górcső alá veszi a magyar megyéket, ezúttal Somogyot, feltárva milyen fontosabb gazdasági, turisztikai változások történtek az elmúlt egy évben.

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint, ezek között a legmagasabb és a legalacsonyabb is Somogy megyében, a Balatonnál található. A hivatalos utcaszintű adatok szerint 2021-ben a fonyódi Fürdő utca volt a legdrágább, itt 1,082 millió forintos átlagos négyzetméterárral. A második és harmadik helyen a siófoki Deák Ferenc sétány és Beszédes József sétány áll, 966 ezer és 917 ezer forinttal. A top 10-ben szerepel még 686-867 ezer forinttal a Zamárdiban lévő Kossuth Lajos utca és Rákóczi utca, a siófoki Köztársaság utca, a balatonlellei Honvéd utca, Hortenzia utca és Napsugár utca, valamint a balatonvilágosi ingatlanok.

Érdekes, hogy idén mely somogyi településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat: a listát Szántód vezeti 1,07 milliós négyzetméterárral. A következő a sorban holtversenyben Balatonföldvár és Zamárdi egyaránt 833 ezer forinttal. Majd Siófok, Balatonőszöd, Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonszárszó, Balatonvilágos és Fonyód következik, ezeken a településeken 576-730 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét.

A megye legolcsóbb települése Péterhida 7 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Somogyegres, Szabás, Fiad tartozik a legalacsonyabb árú települések közé 22-31 ezer forinttal. A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is: a megyében tavaly 50 és 63 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Somogyudvarhelyhez, Fonóhoz, Somogysárdhoz, Böhönyéhez tartoztak.

A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Somogy megyében tavaly átlagosan 310 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 226 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten kiemelkedő mértékű, 37,2 százalékos növekedésnek felel meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes cikk Somogy megye gazdasági változásairól, népességfogyásáról, munkaerőpiaci helyzetéről, vállalkozásokról és turizmusáról a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem