33 °C Budapest
Ilyen luxusházban él Istenes Laci, a Mokka műsorvezetője, Istenes Bence édesapja

Ilyen luxusházban él Istenes Laci, a Mokka műsorvezetője, Istenes Bence édesapja

2022. március 21. 10:37

Kiderült, hogy milyen luxusházban él Istenes László: az ingatlanról annyit tudni, hogy 2020-ban költöztek be, a műsorvezető több részletet nem is árult el otthonáról. Azonban annyi talán biztos, hogy még a nagyobb problémák előzz vágtak bele az építkezésbe.

Akik követik Istenes Lászlót az Instagramon, napi szinten betekintést nyerhetnek az életébe, sőt a műsorvezető még az otthonába is betekintést ad a követőinek.

Az 58 éves műsorvezető egy új építésű családi házban lakik. Az ingatlanba 2020-ban költöztek be, és Istenes László rengeteg fotót posztol a házból. Azt viszont titokban tartja, pontosan hol is helyezkedik el a ház, még az sem derül ki, hogy Budapesten él-e, vagy valahol máshol.

Annyi talán biztos, hogy Istenes Laciék még talán pont idejében vágtak bele az építkezésbe, elkerülték a nagyobb drágulást és az egyéb problémákat. Korábban a Pénzcentrum is írt arról, hogy nincs könnyű dolga annak, aki manapság új házat építtetne.

Az első, és mindjárt a legnagyobb probléma, hogy lesz-e olyan vállalkozó, aki be is fejezi azt a házat, amit elkezdtünk építeni? Jelenleg ugyanis óriási verseny van a szakemberekért, még úgyis, hogy a COVID-világjárvány miatt sok szakember hazatért Magyarországra, akik itt is maradtak. Jó mesteremberből ugyanakkor még így is kevés van. A magánépíttetőknek pedig a nagyberuházókkal kell versenyezniük az olyan vállalkozó csapatokért, akik mostanra már sokszor szívesebben dolgoznak nagyobb projekteken, a nagyobb pénz reményében.

Pontosan itt van a kutya elásva, azok ugyanis, akiket nem szívnak el a nagy beruházók, sokkal magasabb áron tudnak vállalni magánépítkezést is. Aminek végső soron magasabb költség lesz a következménye.

Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy építkezéskor a nulladik ponton azt is el kell dönteni, hogy generálkivitelezővel vagy saját magunk szervezésében vágunk neki a dolognak (utóbbi esetében, bár nem kötelező, egy kompetens műszaki ellenőrre mindenképp szükség lesz).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen ebben az esetben is, a kevesebb ránk háruló tehernek többlet költsége van, viszont ha saját magunk irányítjuk a dolgokat, akkor rengeteg stressz faktorral kell szembenéznünk, amit nem biztos, hogy mindenki bír.

Építési költségek megoszlása:

  • alapkiásás, egyéb munkák: kb. 5%
  • szerkezetkész állapot: kb. 20-25%
  • zárt épületburok kialakítása: kb. 20% (erősen ablakfüggő)
  • vízszerelés, elektromos vezetékek: 20%
  • vakolás, festés, padlóburkolat, ajtók, gépészet: kb. 15%
  • ház késszé tétele (belakása): kb. 15%

És hogy mit jelent ez a végösszeg tekintetében? Konkrétumot természetesen nehéz mondani, hiszen rengeteg befolyásoló tényező van, ráadásul az alapanyagár-változásokat mostanság senki nem tudja előre megjósolni. Az azonban látszik, hogy egy kb. 100 négyzetméter alapterületű ház felépítése gyenge minőséggel, rossz szigeteléssel 30 millió forint környékén még kijöhet. Ugyanakkor egy közepes színvonalú, AA++ energiás házat már nem igen úszhat meg az ember 40 millió forint alatt, miközben az emelt színvonalért már inkább 50 milliót kell kifizetni. A határ pedig természetesen felfelé a csillagos ég.

Címlapkép: Instagram

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm