19 °C Budapest
Male engineer in blue suit and protective helmet installing photovoltaic panel system using screwdriver. Professional electrician mounting solar module on roof. Alternative energy ecological concept.

Indulhat a roham az állami támogatásokért: milliókkal segítik ezt a típusú felújítást

2021. szeptember 3. 08:34

A kormány az uniós költségvetési tárgyalások lendületében több mint kétszázmilliárdos, vissza nem térítendő támogatást biztosítana magánház-tulajdonosoknak szolárpanel-telepítésre. A dolognak mégsem mindenki örül maradéktalanul - írja a Népszava 

Az eddigieknél nagyságrendekkel bővebb, közel 202 milliárd forintos kerettel tervez lakossági napelemtelepítési és ehhez kapcsolódó fűtéskorszerűsítési támogatást kiírni a kormány – írta meg a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a kiírás eredetileg uniós támogatásnak indult, ám mivel a 2021-2027-es uniós költségvetéssel kapcsolatos tárgyalások megrekedtek a magyar kormány és az Európai Bizottság között,  jelenleg egyáltalán nem biztos, hogy az uniós pénz megérkezik. Emiatt a kormány úgy döntött, hogy a keretet a költségvetésből előlegezi meg.

A pályázat oldalán közzétett felhívás szerint részint tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítésére lehet támogatást felvenni, aminek felső határa bruttó 2,896 millió forint. támogatják. Ehhez kapcsolódóan igényelhető nyílászárók cseréje, áramtároló létesítése, illetve villamosenergia-alapú fűtési és használatimelegvíz-előállító rendszerek telepítése is. Itt az igényelt összeg lakásonként akár a 11,559 millió forintot is elérheti.

A támogatást számlák ellenében, utólag utalják, de némi előleg is járhat, a nyerteseknek pedig semmit nem kell visszafizetniük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Népszava ugyanakkor arról is ír, hogy több szakmai szervezet is bírálta a főbb elemeiben a már korábban megszellőztetett tervet. Indoklásuk szerint ugyanis lakásszigetelés nélkül, pusztán a nalepemek és hozzá kapcsolódó fűtési rendszerek támogatása akár még növelheti is az ország szén-dioxid-kibocsátását. Ráadásul az ilyen támogatási hullámok évtizedekre bebetonozzák a helytelen kivitelezést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?