17 °C Budapest
Male engineer in blue suit and protective helmet installing photovoltaic panel system using screwdriver. Professional electrician mounting solar module on roof. Alternative energy ecological concept.

Indulhat a roham az állami támogatásokért: milliókkal segítik ezt a típusú felújítást

2021. szeptember 3. 08:34

A kormány az uniós költségvetési tárgyalások lendületében több mint kétszázmilliárdos, vissza nem térítendő támogatást biztosítana magánház-tulajdonosoknak szolárpanel-telepítésre. A dolognak mégsem mindenki örül maradéktalanul - írja a Népszava 

Az eddigieknél nagyságrendekkel bővebb, közel 202 milliárd forintos kerettel tervez lakossági napelemtelepítési és ehhez kapcsolódó fűtéskorszerűsítési támogatást kiírni a kormány – írta meg a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a kiírás eredetileg uniós támogatásnak indult, ám mivel a 2021-2027-es uniós költségvetéssel kapcsolatos tárgyalások megrekedtek a magyar kormány és az Európai Bizottság között,  jelenleg egyáltalán nem biztos, hogy az uniós pénz megérkezik. Emiatt a kormány úgy döntött, hogy a keretet a költségvetésből előlegezi meg.

A pályázat oldalán közzétett felhívás szerint részint tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítésére lehet támogatást felvenni, aminek felső határa bruttó 2,896 millió forint. támogatják. Ehhez kapcsolódóan igényelhető nyílászárók cseréje, áramtároló létesítése, illetve villamosenergia-alapú fűtési és használatimelegvíz-előállító rendszerek telepítése is. Itt az igényelt összeg lakásonként akár a 11,559 millió forintot is elérheti.

A támogatást számlák ellenében, utólag utalják, de némi előleg is járhat, a nyerteseknek pedig semmit nem kell visszafizetniük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Népszava ugyanakkor arról is ír, hogy több szakmai szervezet is bírálta a főbb elemeiben a már korábban megszellőztetett tervet. Indoklásuk szerint ugyanis lakásszigetelés nélkül, pusztán a nalepemek és hozzá kapcsolódó fűtési rendszerek támogatása akár még növelheti is az ország szén-dioxid-kibocsátását. Ráadásul az ilyen támogatási hullámok évtizedekre bebetonozzák a helytelen kivitelezést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm