various colours of olive oil and vinegar in glass bottles aligned on a wooden table at Mediterranean sea

A legtöbb konyhában ott lapul a filléres házi csodaszer: hihetetlen, mi mindenre jó

2021. augusztus 12. 16:47

El sem hinnéd, mi mindenre jó az ecet: a konyhai csodaszer amellett, hogy tisztít, még fertőtlenít is. Így pedig nem csak a konyhában vesszük hasznát: számos más területen is alkalmazhatjuk. Mutatunk pár olyan felhasználási módot is, amelyről talán még nem is hallottál!

Mielőtt a legközelebbi drogériába rohannál, hogy pénzt költs egészségügyi és szépségápolási termékekre, nézd meg, van-e otthon ecet! Nem is hinnéd, mi mindenre jó ez a háztartási csodaszer. Mutatunk pár olyan felhasználási módot is, amelyről talán még nem is hallottál!

Az ecet nem csak a konyhába való, a zsíros hajból is kiszedi a zsírt! Egyszerűen csak samponozd meg a hajad a szokásos módon, öblítsd le, majd önts rá negyed csésze ecetet, és öblítsd le újra. Sőt, hogy megőrizd a frissen festett hajszínt, öblítsd rendszeresen fehér ecettel a hajad.

A hajmosások között az ecet segíthet újraéleszteni a hajat. Adj 1 teáskanál ecetet 2 csésze vízhez egy szórófejes flakonban, és spricceld a hajtövekre.

A lábgomba és a szag ellen is beválik

Nézzünk szembe a tényekkel! Senki sem szeret róla beszélni, de lábgomba elég sokakat érintő probléma. Mielőtt orvoshoz mennél, próbáld ki ezt az egyszerű házi gyógymódot: áztasd a lábad ecetben napi egyszer néhány napig. Ha nem múlik el, itt az ideje szakemberhez fordulni.

Ha csúnya körömgombád van, ezt a tippet imádni fogod: áztasd a körmeidet 1 csésze ecet és 2 csésze meleg víz keverékében minden nap 15 percig. Az ecetben lévő sav elpusztítja a gombát.

Hűsíti a leégett bőrt

A napégés fájdalmának enyhítésére dörzsöld be ecettel az érintett területet egy vattapamaccsal vagy puha ruhával.

Ha pedig te, vagy a gyermekeid hajlamosak a strandolás, úszás után a fülfájásra, akkor a nyaralás, alatt érdemes naponta háromszor 1 rész ecetből és 5 rész meleg vízből álló oldatot csepegtetni mindkét fülbe. Az ecet kiirtja a baktériumokat, így nem gyullad majd be.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Olcsó és egyszerű műfogsortisztító

A műfogsor tisztítására is ugyanolyan jól működik, mint a drága tabletták: áztassd be a fogsort egy éjszakára egy rész fehér ecet és egy rész víz oldatába. Az ecet felveszi a harcot a fogkőlerakódás ellen, és eltávolítja a foltokat.

Állítsd meg gyorsan az orrvérzést

Csak nedvesíts meg egy vattapamacsot ecettel, és dugja be az orrlyukat. Az ecetben lévő ecetsav kiégeti a sebet.

Száműzheted a zúzódásokat

Rajtad is könnyen keletkeznek zúzódások? A gyógyulást felgyorsíthatod ecettel! A véráramlás fokozásával segít feloldani a zúzódást okozó összegyűlt vért. Egyszerűen áztass egy vattapamacsot ecetbe, hogy borogatást készíts, és helyezd a bőrödre 30 percre. Közben finoman masszírozd a területet, ha úgy érzed, hogy ez kényelmes, nem fáj.Ezt akár napi többször megismételheted

Űzd el a csuklást másodpercek alatt

Nagyon sok állítólagos "gyógymód" kering a csuklásra. De az egyetlen, amelyik mögött sok szakértő kiáll, az egy korty ecet. Csak egy teáskanálnyi kell bármilyen ecetből (bár egyesek szerint az almaecet ízletesebb), ami elmulasztja a csuklást kiváltó görcsöket.

Harcolj a tetvek ellen

Bár önmagában nem szabadít meg a tetvektől, a fehér ecet sokkal könnyebbé teheti a peték. Az ecet feloldja a ragacsos váladékot, amely a tetűpetéket a hajadhoz rögzíti. Ezután egy speciális tetűfésűvel eltávolíthatod a tetveket a hajból. Keverj össze egyenlő arányban fehér ecetet és vizet, majd mártsd bele a speciális fésűt a keverékbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem