Sun in the sky

Itt a nagy naptej-teszt: sokkoló eredmények születtek

2021. július 23. 16:04

A 30 és 50+ fényvédő faktoros naptejeket tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete, számtalan mérést és vizsgálatot elvégeztek. A vizsgált kritériumok pontszámokat kapnak, 0-tól 5-ig tartó skála alapján értékeltek. Minden esetben igaz, hogy 0 a legrosszabb és 5 a legjobb érték. 

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél 30 faktoros felnőtt és 50+ faktoros gyerek naptejeket teszteltek laboratóriumban és önkénteseken. Megmérték a termékek UVB és UVA sugárzás elleni hatékonyságát, a mért értéket összehasonlították a gyártó általi besorolással. Az önkéntesek értékelték a termékek gyakorlatban való használatát, a végső eredményhez pedig figyelembe vették a naptejek környezetre való hatását és a termékek címkéjének információtartalmát is.

Eredmények

A 25 vizsgált naptej között 17 db 30 faktoros és 8 db gyerekeknek való 50+ faktoros termék volt, melyek ára széles skálán mozog, 600-8000 Ft/100 ml tartományban. A teszteredmények, vagyis a termékek minősége és az ára között nem találtak összefüggést,

az első és az utolsó helyen szereplő fényvédő készítményért is 10.000 Ft körüli összeget kell otthagynunk az üzletben, de 1600 Ft-ért is hozzájuthatunk több, az élmezőnyben végzett termékhez.

A felnőtt naptejek közül a Biotherm Waterlover 30 faktoros napteje került az első helyre, míg a gyermek naptejek közül az Avène 50+ faktoros terméke lett a legjobb, mindkettő magasabb árkategóriába tartozik. Ár-érték arányosan felnőtteknek a Rossmann sajátmárkás termékét, a Sunozon SPF30-t, gyerekeknek a Lidl sajátmárkás termékét, a Cien Kids Spray SPF50+-t ajánljuk, melyek 70 százalékosos eredménnyel végeztek a terméktesztben.

A lista végén szereplő három termék esetében a fényvédő faktort meghatározó laboratóriumi mérés kisebb értéket mutatott, mint amit a gyártó ígért. Nem volt akkora az eltérés, hogy azt mondjuk, a termékek "elbuktak" a teszten, de felhívnánk a vásárlók figyelmét arra, hogy amennyiben ezeket a fényvédő készítményeket használják, körültekintőbben, gyakrabban kenjék be magukat velük.

Mit mutat a faktorszám?

Egy naptej fényvédő faktora (Sun Protection Factor, SPF) azt mutatja meg, hogy mennyivel több napsugárzás okoz napégést a naptejjel védett, mint a nem bekent bőrön. Vagyis a készítményt használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, mintha nem kentük volna be magunkat semmivel. Helytelen viszont az az általánosan elterjedt képlet, miszerint a 30-as faktorú naptejjel 30-szor annyi időt tölthetünk biztonságban a napon, mint nélküle. A naptej által biztosított védelem hatékonyságát ugyanis több tényező befolyásolja: a napsugárzás erőssége (ez függ az időjárástól, a napszaktól és a földrajzi elhelyezkedéstől), a bőrtípusunk, mennyi naptejet kentünk a bőrünkre, milyen gyakran kenjük be magunkat, mennyire izzadunk, stb. Ettől függetlenül létezik egységes protokoll az SPF meghatározására (lásd a következő bekezdést), ám fogyasztói szempontból ezek az értékek leginkább összehasonlítás céljából hasznosak.

A faktorszám az UVB elleni védelmet jelzi, az EU ajánlás szerint az UVA faktornak legalább a faktorszám harmadának kell lennie.

  • Fényvédő faktor (SPF) meghatározása
    A fényvédő faktort az ISO 24444:2010 (“Kozmetikumok. Napfényvédő termékek vizsgálati módszerei. A napfényvédő faktor (SPF) in vivo meghatározása”) nemzetközi szabvány alapján mérték meg.

Mindenki más-más mértékben érzékeny a napsugárzásra, ezért a tesztben résztvevőket úgy választották ki, hogy a nemzetközileg elfogadott Fitzpatrick-skála szerinti mind a 6 bőrtípus képviselve legyen. 30 tesztalany hátára vitték fel a tesztelt termékeket. 15 perc után napsugárzás-szimulátorral 6 különböző fokozatban tették ki UV-sugárzásnak a bekent, illetve a kontroll bőrfelületet és egy harmadikat, amit egy már bevizsgált hatékonyságú naptejjel kentek be. 16-24 órával az UV sugárzás után a bőr pirosságát nézték meg és a fényvédő faktor meghatározásához a bőrön megjelenő erythema (napégés) fokozatait vizsgálták. Az így megmért és a csomagoláson feltüntetett fényvédő faktor értékét összehasonlították.

UVA sugárzás elleni védelem mértékének meghatározása

UVA sugárzás elleni védelem mértékének meghatározása során az ISO 24443:2012 (“Az UVA-fotovédelem sugárszűrésének in vitro meghatározása”) nemzetközi szabványt vették figyelembe. A teszt során az UV-fényáteresztés értékét vizsgálták – bizonyos mennyiségű besugárzás előtt és után –  egy vékony naptej mintán keresztül, amit egy plexilemezre vittek fel. Az Európai Bizottság ajánlása nyomán az UVA védelem előírt szintje legalább egyharmada a terméken feltüntetett SPF-védelemnek.

Az UVA és UVB fényvédő faktort 65%-os súllyal vették figyelembe a végeredményben, illetve ha a termék egy bizonyos szint alatt teljesített ezen a vizsgálaton, akkor büntetőpontokat vontak le az összpontszámából.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gyakorlati használat

Miután 30 önkéntes tesztelte naptejeket, egy kérdőívet töltöttek ki a készítmények kozmetikai tulajdonságairól. Rákérdeztek a beszívódás gyorsaságára, a bőrre való felvitelre, a termékek állagára, a ragadásmentességre, a zsírmentességre, a készítmény illatára, a bőr színváltozására a készítmény felvitele után, az összbenyomásra és arra, hogy vajon megvásárolnák-e a terméket. Ezt az eredményt 20 százalékos súllyal vették figyelembe a végeredmény kialakításánál.

Környezeti hatás

Megvizsgálták, hogy a termékben szerepelnek-e olyan összetevők, melyek a környezetre káros hatással vannak, különös tekintettel a vízi élővilágra és a korallokra. Ez a szempont 10 százalékot kapott a súlyozásban.

Címkézés

A címkét a hatályos törvény és az Európai Unió rendelete (Európai Parlament és a Tanács 1223/2009/EK rendelete a kozmetikai termékekről) szerint vizsgálták. Pontozták, hogy mennyire informatív a termékcímke (gyártó, forgalmazó neve és címe, névleges tartalom súlyban/töltési térfogatban, minőségmegőrzési idő megjelölése, felhasználásra vonatkozó különleges óvintézkedések, gyártási tételszám, kozmetikai termék rendeltetése, összetevők, tájékoztatás nyelve) és megvizsgáltuk, hogy a tudnivalók letörölhetetlen, könnyen olvasható és jól látható formában szerepelnek-e rajta. A címkézést 5 százalékos súllyal vették figyelembe a végeredményben.

Összetevők

Összetevők tekintetében az alábbi anyagok lehetnek káros hatással egészségünkre, ezért jobban járunk, ha nincs a kozmetikai termékekben:

propilparabén, butil-parabén és ethylhexyl-methoxycinnamate: endokrin rendszerre gyakorolt hatásuk miatt,
butylphenyl methylpropional: mesterséges illatanyag, melynek használata nem biztonságos,
hidroxiizohexil-3-ciklohexén-karboxaldehid (HiCC): illatanyag, használata naptejekben 2019-től tilos, mivel magas számban vált ki kontaktallergiás reakciót. Nem is tartalmazta egyik naptej sem ezt a vegyületet.

A vizsgált potenciálisan káros anyagok közül a tesztelt napkrémekben találtak nanorészecskét (a fény hatására szabad gyökökre bomló titán-dioxidot), parfümöt, allergéneket, octocrylene-t (fokozhatja a többi fényvédő káros hatását azáltal, hogy mélyen beszívódik a bőrbe, és ott ártalmas szabadgyökök keletkezését segíti elő), hormonkárosító kockázatú ethylhexyl methoxycinnamate-ot, potenciálisan allergizáló BHT-t. Ezekért pontlevonás járt. Parabént egy termék sem tartalmazott.

Ár

Az árak a teszt publikálásakor, az interneten elérhető adatok alapján, tájékoztató jelleggel kerültek megadásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem