35 °C Budapest
Óriási kereslet és alapanyaghiány: ezért száll el brutálisan a faanyagok ára Magyarországon

Óriási kereslet és alapanyaghiány: ezért száll el brutálisan a faanyagok ára Magyarországon

2021. június 2. 15:03

A nagy kereslet és a véges fűrésztelepi kapacitás miatt az Egyesült Államokból már Európából is vesznek fát. Szép lassan Magyarországra is elért a drágulás: brutálisan elszállt a faanyagok ára.

Az amerikai tőzsdén rekordot dönt a fűrészáruk határidős árfolyama, a durva drágulás mellett hiány is van. Ezért az Egyesült Államok korábban szokatlan intenzitással szállt be faanyag felvásárlóként az európai piacra. A fűrésztelepek pedig vagyonokat halmoznak fel.

A novekedes.hu. összeállításából kiderült, hogy legnagyobb mértékben az OSB-lapok ára változott (kb. megduplázódott idén), majd a nyír rétegelt lemez, az MDF, a natúr faforgácslap következik a drágulási listán (20-40% közötti áremelkedést produkáltak). Nagyon felment a bútorlapok ára is, átlagban 10-15 százalékos a drágulás.

Az áremelkedést világpiaci folyamatok mozgatják, a rönk ára hétről hétre folymatosan emelkedik, ami magával hozza az általunk is forgalmazott termékek árának emelkedését. A német, osztrák és szlovák beszállítónik is egyaránt az emelkedő árról, sőt az óriási kereslet miatt már egyre inkább rönk hiányról is panaszkodnak

- közölte például egy fatelep. Tóth János, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség ügyvezető főtitkára pedig úgy nyilatkozott, a drágulás oka főképpen az USA-ban ugrásszerűen megnövekedett lakás-felújítási, lakásépítési szándék és az ezzel párhuzamosan éppen tapasztalt áruhiány lehetett, ami nagy ütemben kezdte feltolni az elérhető fa-alapanyagok egységárait.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hazánk az európai fapiacnak is kicsiny szereplője, az építő-faanyagok terén leginkább importra szorulunk így a hatások persze ezen az ágon begyűrűznek

- foglalta össze Tóth János,  példaként említve, hogy az építési célú fenyő fűrészáru 2020-ban 170-108 euró/köbméter áron volt elérhető; ugyanez jelenleg 300 euró/köbméter, és vélhetően még emelkedni fog. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 22. 14:06