2 °C Budapest
Pumpkin and Chickpea, glutenfree and vegan

Messze még a vegán gasztroforradalom: méregdrága itthon a húsmentes hamburger

2021. május 7. 06:00

Bár Magyarországon is egyre népszerűbbek a húsmentes, és vegán ételek, az étlapokra való igazi betörésük még várat magára. Különösen igaz ez a hamburgerekre specializálódott éttermekben. A Pénzcentrum által végzett kutatás ugyanis arra világított rá, hogy a legnagyobb  gyorsétteremláncok egyelőre nem igen látnak potenciált ebben a vevőkörben, a kisebb, kézműves jellegű étteremhálózatok pedig jóval drágábban kínálják a vega burgereket, mint szokványos, húspogácsás társaikat.

Hogy pontosan melyik étrend mentheti majd meg a Földet, arról folyamatosan újabb és újabb kutatások készülnek. Tény azonban, hogy a veganizmus és vegetarianizmus népszerűsége soha nem látott mértékben növekszik, legyen az ilyen étrendekre való átállás motivációja a "cruelty free" szemlélet, vagy a fenntarthatóság. Ez értelemszerűen nemcsak a magyarok  konyhai készleteinek összetételére, hanem éttermi rendeléseinkre is hatással volt, és ezen a téren nem számítanak kivételnek a hamburgerezők sem. De hol tart most a vegán és vegetáriánus ételek harca ezen a fronton? 

Ahhoz, hogy a vegán és vegetáriánus hamburgerek hazai piacáról beszéljünk, fontos látni, mekkora utat tettek meg ezek az étrendek az utóbbi 5-10 évben hazánkban és világszerte, akár népszerűségüket, akár elfogadottságukat tekintve. A folyamatokat nyilván az is jellemzi, a vendéglátóhelyek hogyan próbálnak rájuk reagálni, bővítve, átalakítva étlapjukat.

A héten épp a New York Times írta meg, hogy  húsmentes ételekre vált a világ egyik legjobb éttermeként ismert, három Michelin-csillaggal kitüntetett Eleven Madison Park. A lap szerint az étterem lépése azért figyelemre méltó, mert az Eleven Madison Park volt az egyik olyan étterem, ami világszerte diktálta a gasztronómiai trendeket, így a lépés után várható, hogy más éttermek is elmozdulnak a vegetáriánus és vegán kínálat felé. 

Csehországban például egy 2019-ben, az Ipsos által végzett kutatásban a népesség 5 százaléka vallotta magát vegetáriánusnak és 1 százalék vegánnak, a Statista által publikált legfrissebb adatok szerint pedig az amerikaiaknak is mindössze 4 százaléka vegetáriánus és 2 százaléka vegán. A számokból kiindulva tehát valószínűleg csak a nyugati trendek terjedésének sebességén múlik, mikor lesz egy az Eleven Madison Park-éhoz hasonló döntés a régiónkban is életképes.

Az ételrendelős oldalak tartják a lépést a trendekkel

A Netpincér  számos dolgot elárult nekünk a vegetáriánus és vegán ételek jelenlegi helyzetéről a házhozszállítási piacon. Statisztikáik rávilágítanak például arra is, mennyire széles körben népszerűek hazánkban vegetáriánus ebéd-opciók.

Az ételházhozszállító portál elárulta,a fogyasztói igényeket lekövetve, saját élelmiszer üzlethálózatuknál a NetPincér marketnél is kialakítottak egy vegán és vega szortimentet és a platformon számos kimondottan vegán és vega ételeket kínáló hely is elérhető már. Ezen felül a húsos ételek mellett változatos növényi alapú menüt kínáló partnereik száma is nőtt az utóbbi időben. Az oldalnál azt tapasztalták, hogy folyamatosan növekszik azon vásárlók száma, akik előszeretettel választanak vegetáriánus, illetve vegán opciókat, ha ételrendelésről van szó.

Havi átlagban a visszatérő vásárlóik  2,5-3,5%-a választott vegetáriánus, illetve vegán opciót legalább egyszer.

A fővárosban a legtöbb a húsmentes rendelés

A NetPincér statisztikáiból az is kiderül, hogy a vásárlók a legnagyobb, 8,4%-os arányban Budapesten választanak vegetáriánus, vagy vegán ételeket. A fővároson kívül annak agglomerációjában és a nagyobb városokban igazán népszerűek még a húsmentes fogások. Budapest után Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Esztergomban, Piliscsabán és Budaörsön választ a legtöbb rendelő vegetáriánus, vagy vegán opciókat. 

Természetesen ezt az is befolyásolhatja, hogy milyen arányban érhetők el a húsmentes alapanyagokból készült ételek az egyes városokban. A portál ezzel kapcsolatban éttermi partnereikről azt is elárulta, hogy Budapesten van a legtöbb vegetáriánus/vegán opciót biztosító hely, a fővárost pedig Szeged, Debrecen, Pécs és Budaörs követi ebből szempontból.

Az alternatív étkek iránti igényre jellemző, hogy a NetPincérnél tavaly szeptember óta csaknem 60 százalékkal nőtt a vegetáriánus/vegán opciókat is kínáló partnereik száma, illetve havi szinten átlagosan 40-50 ilyen étterem jelenik meg a portálon. Ebben szerepet játszik új partnerek csatlakozása is, azonban azt is megfigyelték, hogy az alapvetően nem vegetáriánus/vegán fogásokról ismert éttermi partnerek is egyre többen szélesítik a palettájukat húsmentes ételekkel.

Hamburger fronton messze még a vegán gasztroforradalom

A nagy nemzetközi gyorsétteremláncok magyarországi üzletpolitikája igen eltérő. Az általánosságban elmondható, hogy elsősorban nem a vegán, vagy vegetáriánus életmód elhivatott követőit, inkább a húsmentes ételekkel csak kacérkodókat igyekeznek megcélozni. Jelenleg csak a Burger King állandó kínálatában találtunk egyébként növényi alapú pogácsával kínált burgereket, de korábban voltak próbálkozások hasonló termékek bevezetésére a többi nagy franchise részéről is.

Két évvel ezelőtt még a nem kimondottan  burgerezőként, inkább csirkeszárnyairól ismert KFC kínálatában is megjelent egy egyfajta vegetáriánus szendvics, a tehén-, kecske- és juhtej keverékéből készülő grillsajtot és szarvasgombás szószt tartalmazó Halloumi Burger, de ez azóta csendben eltűnt hazai kínálatukból, így jelenleg éttermeikben maximum a kiegészítők közül választhatunk húsmenteset.

A magyarországi meki legfeljebb csak a szezonális prémium burgereiket, mint legutóbb a rókagombás pogácsával árult Fox Félixet teszi húspogácsa nélkül is elérhetővé. Az étteremláncban valószínűleg még a sültburgonyához is húsaromát használnak, így egyetlen, ízre és összetevőre is vegabarát termékük a saláta ,és a hosszú távú tervek között sem szerepel például az Európa szerte népszerű vegetáriánus burger vagy vega wrap bevezetése. Elmondásuk szerint korábban már volt a kínálatukban vegetáriánus burger, de itthon nem volt igazán népszerű.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem minden vegán, amit annak hívnak

Hiába az ételrendelésekben látható trend tehát, a nagy hálózatok többsége a vegán ételekkel szemben kockázatkerülést választja. Rendes húsmentes opció a nagy nemzetközi franchise-ok közül jelenleg egyedül a Burger King kínálatában elérhető, náluk viszont még válogathatunk is a kétféle, elvben vegetáriánus burger közül.

Az egyik ilyen a burgonyából, répából, borsóból és kukoricából készült vegetáriánus pogácsát tartalmazó vegetáriánus Whopper, a másik pedig a húsalapú társaira hajazni próbáló, műhúsos Rebel Whopper.

De vegetáriánus szemmel más gond is van a burgereikkel. A hagyományos szendvicsekre hajazó ízvilág biztosítása érdekében  ugyanis a Rebel Whopper is a marhás és csirkés termékek grillsütőjén készül és korábban ez igaz volt a zöldségpogácsás Whopperre is. A vegánok panaszait meghallgatva viszont az étterem az utóbbit 2019 július eleje óta a krumplival együtt, olajban süti.

És hogy mennyiből úszhatunk meg a gyorsétteremben egy húsmentes ebédet? A Vegetáriánius és Rebel Whopperek a sztenderd és a csirkés társaikhoz hasonlóan 1190 Ft-ba, menüben 1790 Ft-ba kerülnek. Ha az üdítő és a közepes krumpli helyett egy a két adag krumpli mellett 16 db hagymakarikát tartalmazó Vegázós kosarat választunk, az már a szendviccsel azonos, 1190 Ft-os áron fut, így a kettő együtt 2380 forinttal rövidítheti meg a nagyobb adagra éhezőket.

A húsmentes burgerek a hazai láncoknál is elérhetőek

A magyarországi burgerezők közt körülnézve úgy látszik, a hazai hálózatok és a maszek büfék is flexibilisebbek nemzetközi méretű társaiknál. Az ismertebb és hazai szinten  nagyobbnak számító étteremláncoknál maradva a Zing Burger és Bamba Burger étlapján néztük meg, milyen alternatívát kínálnak az amerikai központú burgerezőkkel szemben.

A 2013 óta a piacon lévő Zing Burgernél egy féle húsmentes hamburgert találtunk. A Hungry hipster fantázianevű szendvics a kecskesajt mellett honey dijont és zöldségeket tartalmaz. A honey dijon egyébként a mustáron kívül hagyományosan fűszereket, fehérbort és mézet tartalmaz. Utóbbit egyesek szintén nem tartják vegánnak és értelemszerűen a szendvics eleve a sajt miatt is maximum vegetáriánusnak tekinthető.

Meglepő, de a Zingnél a húsmentes szendvicsért sokkal több pénzt kell otthagynunk, mint a legtöbb sztenderd, húspogácsás hambiért. Míg a Street burger névre keresztelt, alapszendvicsnek tekinthető hamburgerük csupán 1 450 forintba kerül és a dupla baconös "The full extra burger"-ért is csak 1 750 forintot kell fizetnünk, addig a Hungry Hipster 1 950 forintot kóstál. Egy kis adag hasábburgonyát egyébként 470 forintért kapunk meg extraként, így egy üdítő nélküli ebédet 2 470 forintból rendelhetünk ki helyben, de a házhozszállító partnereknél, ahol egyébként 450 forintért üdítőt is találhatunk, akár több száz forintot rászámolhatunk minden tétel árára.

A Bamba Marhánál szintén egy féle vega burger érhető el. A grillezett kecskesajtos, petrezselyem pesztós Mega-Vega itt egyébként a hálózat 2015-ös indulása óta az étlap részét képezi. 

A húsmentes opció náluk is egy borsosabb árú szendvics. A 2490 forintos Mega-Vega ugyanis nem csak az 1 590 forintba kerülő alap sajtos hamburgernél kóstál többet, de a full extrás, a húspogácsa mellett  parmezán chipset, grill shiitake gombát, umami ketchupot és grillezett paradicsomot is tartalmazó Bamba Marha fantázianevűnél is jóval drágább. Menüben egy kis burgonyával, választható szósszal és házias jellegű üdítővel 990 forintos felárral rendelhetjük ki, így egy teljes ebédet 3490 forintból fogyaszthatunk el.

A Pénzcentrum kérdésére a Bamba Marha Burger társtulajdonosa és kulináris vezetője, Jancsa Jani elárulta, hogy további alternatív hamburgerekkel is tervezik bővíteni az étterem termékkörét. Így annak egységeiben hamarosan megjelenhet a Beyond Meat pogácsa és választható extrává válhat a gluténmentes zsömle is. A húsmentes opció iránti kereslet egyébként már most is nagy, a jelenleg elérhető prémium burger eladásai az összesített eladás átlag 2-4%-át teszik ki.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem