Mutatjuk, mennyiért vesztegetik idén a prémium, Szamos-minőségű édességet.
Sokan gyanították, és most beigazolódott, nem véletlenül olyan tökéletes a mekis krumpli íze, állaga és kinézete. A krumplin túl ugyanis számos extra, oda nem illő anyag gondoskodik minderről. Összesen tizenhárom extra hozzávaló jön a burgonyához.
Végre fény derült a nagy titokra: miért olyan csábító a mekis krumpli. Évről-évre leleplező videók, cikkek látnak napvilágot arról, mi is van pontosan a McDonald’s-os ételekben valójában, minek köszönhető, hogy akár - a legenda szerint - több éves hamburgerek néznek ki ugyanúgy, mint új korukban. Ezúttal az amerikai sültkrumpli receptúra látott napvilágot a Daily Mailen, tizennégy (!) összetevővel.
Ezek szerint a krumpli mellett különböző növényi olajok, tejszármazékok, gabonaszármazékok, és különböző kémiai anyagok is találhatók a termékben. Amennyiben pedig ez valóban így van, messze nem megfelelő a cég allergénekkel kapcsolatos tájékoztatása.
- burgonya
- repceolaj
- szójaolaj
- hidrogénezett szójaolaj
- húsaroma
- hidrolizált tej
- hidrolizált gabona
- citromsav
- só
- szőlőcukor
- kukoricaolaj
- diszódium piro-foszfát
- terc-butil-hidrokinon
- dimetil-polisziloxán
A nyilvánosságra került összetevők kapcsán a 444.hu cikkére reagálva a magyar McDonald’s is megszólalt, és felfedte az itthon kapható sültkrumpli titkát. Eszerint szó sincs 14 összetevőről. Európában, így Magyarországon is a cég mindössze 4 összetevővel dolgozik, illetve cáfolták, hogy hidrogénezett növényi olajok, dextróz, azaz cukor és stabilizátor dúsítaná a krumplijukat. Ha ez valóban így van, nem ez lenne az első eset arra, hogy más összetevőjű, receptúrájú termékekkel dolgoznának a nagy láncok a világ különböző pontjain.
Egy, a sófogyasztás csökkentésével foglalkozó egészségügyi csoport (World Action on Salt and Health - WASH) kutatásai szerint például egészen eltérő a sótartalom az óriási láncok különböző élelmiszertermékeiben a világ különböző pontjain. Ennek az ízlésbeli különbségeken túl a helyi szabályozással összefüggő oka is van.
A WASH tizenkilenc terméket vizsgált, és nagy eltérésekre bukkantak. Például:
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Big Mac
Magyarország: 2,2 g / burger
Németország: 2,3 / burger
Spanyolország: 2,2 g / burger
Kellogg’s Corn Flakes
Magyarország: 1,3 g / 100 g
Egyesült Királyság: 1,25 g / 100 g
Venezuela: 1,9 g / 100 g
KFC Twister
Magyarország: 2,9 g
Kanada: 2,3 g / tekercs
Németország: 2 g
Hiába ugyanaz a termék, az egyes országok szabályozása nem engedi, hogy összetevőit tekintve ugyanolyan legyen. A magyarok például túl sok sót fogyasztanak, ezért az elkövetkező években egészségügyi okokból csökkenni fog a megengedett sótartalom egyes élelmiszerekben. Idén január elsejétől például a sütőipari termékek esetében, a kenyerekben vagy a péksüteményekben már csak maximum 2,5 százalék lehet a sótartalom. 2018 januárjától pedig ez a megengedett maximum mennyiség 2,35 százalék lesz.
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
Megindult az MBH Bank részvények igénylése (x)
A lakossági befektetőket egyszerű folyamat és árkedvezmény is várja a bank részvényigénylésében.
-
Megéri-e a KKV-nak napelembe fektetnie? (x)
Energiaválság és kiszámíthatatlan költségek
-
Szigetüzem egyszerűen: megbízható Pramac megoldások (x)
A stabil energiaellátás ma már nem luxus, hanem alapfeltétel – legyen szó otthonról, vállalkozásról vagy mezőgazdasági telepről.








