17 °C Budapest
Kiderült, miből készül a legendás gyorsétterem slágerterméke

Kiderült, miből készül a legendás gyorsétterem slágerterméke

2015. január 24. 13:07

Sokan gyanították, és most beigazolódott, nem véletlenül olyan tökéletes a mekis krumpli íze, állaga és kinézete. A krumplin túl ugyanis számos extra, oda nem illő anyag gondoskodik minderről. Összesen tizenhárom extra hozzávaló jön a burgonyához.

Végre fény derült a nagy titokra: miért olyan csábító a mekis krumpli. Évről-évre leleplező videók, cikkek látnak napvilágot arról, mi is van pontosan a McDonald’s-os ételekben valójában, minek köszönhető, hogy akár - a legenda szerint - több éves hamburgerek néznek ki ugyanúgy, mint új korukban. Ezúttal az amerikai sültkrumpli receptúra látott napvilágot a Daily Mailen, tizennégy (!) összetevővel.

Ezek szerint a krumpli mellett különböző növényi olajok, tejszármazékok, gabonaszármazékok, és különböző kémiai anyagok is találhatók a termékben. Amennyiben pedig ez valóban így van, messze nem megfelelő a cég allergénekkel kapcsolatos tájékoztatása.

 • burgonya
 • repceolaj
 • szójaolaj
 • hidrogénezett szójaolaj
 • húsaroma
 • hidrolizált tej
 • hidrolizált gabona
 • citromsav
 • szőlőcukor
 • kukoricaolaj
 • diszódium piro-foszfát
 • terc-butil-hidrokinon
 • dimetil-polisziloxán

A nyilvánosságra került összetevők kapcsán a 444.hu cikkére reagálva a magyar McDonald’s is megszólalt, és felfedte az itthon kapható sültkrumpli titkát. Eszerint szó sincs 14 összetevőről. Európában, így Magyarországon is a cég mindössze 4 összetevővel dolgozik, illetve cáfolták, hogy hidrogénezett növényi olajok, dextróz, azaz cukor és stabilizátor dúsítaná a krumplijukat. Ha ez valóban így van, nem ez lenne az első eset arra, hogy más összetevőjű, receptúrájú termékekkel dolgoznának a nagy láncok a világ különböző pontjain.

Egy, a sófogyasztás csökkentésével foglalkozó egészségügyi csoport (World Action on Salt and Health - WASH) kutatásai szerint például egészen eltérő a sótartalom az óriási láncok különböző élelmiszertermékeiben a világ különböző pontjain. Ennek az ízlésbeli különbségeken túl a helyi szabályozással összefüggő oka is van.

A WASH tizenkilenc terméket vizsgált, és nagy eltérésekre bukkantak. Például:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Big Mac
Magyarország: 2,2 g / burger
Németország: 2,3 / burger
Spanyolország: 2,2 g / burger

Kellogg’s Corn Flakes
Magyarország: 1,3 g / 100 g
Egyesült Királyság: 1,25 g / 100 g
Venezuela: 1,9 g / 100 g

KFC Twister

Magyarország: 2,9 g
Kanada: 2,3 g / tekercs
Németország: 2 g

Hiába ugyanaz a termék, az egyes országok szabályozása nem engedi, hogy összetevőit tekintve ugyanolyan legyen. A magyarok például túl sok sót fogyasztanak, ezért az elkövetkező években egészségügyi okokból csökkenni fog a megengedett sótartalom egyes élelmiszerekben. Idén január elsejétől például a sütőipari termékek esetében, a kenyerekben vagy a péksüteményekben már csak maximum 2,5 százalék lehet a sótartalom. 2018 januárjától pedig ez a megengedett maximum mennyiség 2,35 százalék lesz.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?