27 °C Budapest
Kertes házad, telked van? Most elképesztő bírságot kaphatsz, ha ezt nem tartod be

Kertes házad, telked van? Most elképesztő bírságot kaphatsz, ha ezt nem tartod be

2020. május 24. 12:45

Rengetegen töltik otthon a hétvégét és kertészkednek. Ám nem árt fiigyelni, hiszen aki nem tartja be a szabályokat, arra súlyos büntetést is kiszabhatnak.

Az évnek ebben a szakában, tavasz derekán rengetegen töltik a hétvégét a kert rendbehozatalával, főleg mivel még mindig élénken élnek bennünk a csak nemrég feloldott kijárási korlátozások. Ilyenkor azonban sokan a legegyszerűbb módját választják a zöldhulladéktól való megszabadulásnak: elégetik azt a kert végében.

A szabadtéri tűz gyors terjedésének különösen kedvez a mostani időszak, hiszen a még száraz növényi részek, az avar könnyen lángra kap, az ennyire szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

Amikor a tűzesetek bekövetkezésének valószínűsége nagy, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság (NÉBIH EI)) TŰZGYÚJTÁSI TILALMAT (fokozott tűzveszély időszakot) állapíthat meg és hirdethet ki. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon - áll a Katasztrófavédelem oldalán.

A fokozott tűzveszély időszakának kihirdetése és visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Jelenleg az egész országra érvényes tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Kép: Katasztrofavedelem.hu

 

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi bírsággal sújtható!

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Avar és kerti hulladék égetése

Tilos a kerti hulladék égetése is! A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése.

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás

A saját kertben felállított tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen - nyílt lángú - berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Ezek röviden a következők:

  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz - víz, homok - készenlétben tartásáról;
  • az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

Aki nem tartja be a szabadtéri tűzgyújtás, égetés szabályait, tűzvédelmi bírsággal is sújtható, ami az okozott károk megtérítésén felül, az előidézett károk mértékétől függően

20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Ha valaki nem a helyi rendeletben meghatározottak szerint éget a kertjében, az önkormányzat és a katasztrófavédelem is bírságolhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?