11 °C Budapest
Átvették az uralmat a kütyük az életünk felett?

Átvették az uralmat a kütyük az életünk felett?

2017. július 30. 14:00

A modern lakásokban már több a digitális kütyü, mint az emberek vagy a háziállatok. Ennek ellenére az emberek mégsem fordítanak elég figyelmet a számítógépes vírusok elleni védelemre.

Ma már átlagosan 2,4 embert, 0,3 háziállatot és 6,3 csatlakoztatott készüléket találunk lakásonként a Kaspersky Lab felmérése szerint. Ez óriási online összekapcsolódást, és egyben rengeteg veszélyt is jelent, mégis, az emberek 39 százaléka nem gondoskodik készülékeinek védelméről. Pedig minél több ember szörföl a neten egyszerre egy háztartásból, annál nagyobb veszélyek leselkedhetnek rájuk a rosszindulatú programok vagy honlapok miatt.

Az antivírus cég kutatása szerint az emberek 63 százaléka aggódik az adathalász e-mailek és weblapok miatt, emellett az is aggasztja őket, hogy elveszthetik a készülékeiken tárolt privát adataikat (átlagosan 6 készülék csatlakozik fel háztartásonként). Ez a félelem megdöbbentően erős,

a felhasználókat jobban nyugtalanítja digitális fotóik elvesztése, mint partnerkapcsolatuk felbomlása, vagy háziállatuk betegsége.

Gyakori félelem az is, hogy a személyes adataik illetéktelen kezekbe kerülnek, ezek némelyike ​​olyannyira szenzitív, hogy a felhasználók 44 százaléka nem akarja, hogy bárki más is láthassa azokat. Mivel ezek az adatok meglehetősen fontosak az embereknek, ezért az interneztetők 53 százaléka tart attól, hogy megtámadja készülékét egy, a közelmúltban világszerte végig söprő WannaCry-járványhoz hasonló zsarolóvírus, amely váltságdíj ellenében vagy még akkor sem oldja fel a titkosítást a készülékeken tárolt adatokról.

Míg az adatbiztonság és a felhasználó magánéletével kapcsolatban egyértelmű aggályok merülnek fel, addig nem feledkezhetünk meg azokról a “védtelen" családtagokról sem, akik egyre fiatalabb korban csatlakoznak az internetre. Az emberek 60 százaléka tart attól, hogy a gyerekek számukra nem megfelelő tartalmat láthatnak az interneten.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?